Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Monszun Indiában – Kamu az egész :-)

2011.10.28. 16:30 - Pere Viki

Címkék: időjárás india otthon monszun

Mint ahogy azt már a Facebookos IndiaPass oldalunkon jeleztem, ez a monszun dolog egy oltári kamu. Na jó, ezt csak viccnek szántam, nyilván a globális felmelegedés okán változott meg India időjárása is. Amíg Európában sosem látott özönvizek tombolnak, addig itt Indiában vízhiányban (Vízhiány Vizhinjamban hehe) szenvedünk.

 

2010 Goa

De nézzük is, hogy hogyan kéne ennek kinézni. Ahogy azt általános iskolában Helén nénitől megtanultuk (mert belénk verte :-)), hogy a monszun a tenger és a szárazföld különböző felmelegedése okozta változó irányú szél uralta éghajlat. Nyáron a tenger felől fúj és sok csapadékot szállít, télen pedig a szárazföld felől fúj és száraz.

 

Hivatalosan június elején kezdődik az esős évszak, ami egybeesett Indiába érkezésünkkel. Halálra kerestük még otthon a megfelelő esőkabátokat, hogy tudjunk majd közlekedni a hihetetlen esőzésekben. Tavalyi utunk során, ami szintén a monszun időszakára esett volt is részünk az addig számunkra ismeretlen erejű felhőszakadással megismerkedni. Akkor azért nem jöttünk le Kerala államba (ahol most lakunk), mert mindenki azt mondta, hogy semmi értelme monszunban, folyamatosan esik az eső, semmit nem lehet csinálni.

 

2010 Hampi

Elvileg júniusban megérkezik a monszun az ország délnyugati csücskénél (azaz ahol mi is vagyunk) és szépen halad északkelet felé, majd szeptember végén visszafordul, és újra végigsöpör az országon, kissé nyugisabb formában délnyugat felé. Az első szakaszban 2500 mm a második szakaszban 500 mm eső kellett volna, hogy essen. De nem esett. 5 hónap alatt szerintem 20 alkalomnál többször nem esett. De amikor esett, akkor is 20 másodperceket.

 

Merre jár az eső forrás:Wikipedia

Hogy is néz ki a monszuneső? Tavalyi élményekre alapozott leírás következik. Az ég felhős, csak ritkán süt a nap. Szinte elviselhetetlenül párás az idő. Amikor jön az eső, azt úgy másfél perccel előtte már tisztán hallani. És akkor egyszer csak 3,2,1 és mintha dézsából öntenék. Az embereket látszólag nem zavarja mindez, simán motoroznak tovább például. Egy céges vékony széldzsekit vittem magammal, de rájöttem miért széldzsekinek hívják. Úgy ázott át kb. fél perc alatt, hogy öröm volt nézni. Van, hogy napokig el sem áll az eső. Az épületeken végigfolyó víz fekete penészes foltokat hagy maga után (na, ez mondjuk nem hiányzik). Otthon is kipróbálhatjátok mindezt. Fürdőszobát felfűteni 30 fokra. Ablakot, ajtót becsukni. Engedni a vizet zuhanyon keresztül, hogy megkapjuk a megfelelő páratartalmat. Elzárni. Beállni a kádba, lehetőleg ruhában, papucsban. És véletlenszerűen csutkára nyitni a zuhanyt. Miután átéreztük a helyzetet, elzárhatjuk a csapot. Nem menekülünk, hanem ottmaradunk a gőzben és próbálunk lélegezni :-) Hát valami ilyesmi lenne, ha esne.

 

Kerékcsere és monszun

Már állítólag 3 éve alig van monszun. Olyannyira, hogy kiszáradnak a kutak, vizet kell hozatni bele. Élt egy arasznyi hal a kutunkban. Ne kérdezzétek, hogy került oda... Letakartuk a kutat egy 2 hete, hogy ne essenek bele a fáról a virágok, mindezzel szegény halnak a halálát okozva. Ki kellett ürítenünk a kutat a vízhiány közepette. Nem fürödtünk vagy 3 napig. Mostanra hál’ Istennek helyreállt a rendszer, bár a tetőn lévő úszómedencénk üres.

 

Az áhított víz

Most újra van remény az esőzésekre. Nagyon sokat dörög az és villámlik. Néha esik 10 percig. De akkor úgy, hogy nem halljuk egymás szavát a verandán. Elképesztően meleg van. Pár napja az alacsony vérnyomásomnak köszönhetően az ájulás kerülget. Remélem e cikkel elkiabáltam és kapunk végre egy kis özönvizet.

 

UPDATE: Kaptunk :-) Persze megint akkor esik 2 napig, amikor mostam és a ruhák a tetőn szárad(ná)nak. Tegnap 24,7 fokot is mértünk... szinte fáztunk... bocs anyu, csuklani fogsz :-)

 

Ázik a gép

 

A növények élvezik

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr933336517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása