Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Az én fehér kislányom az indiai oviban 3. – Óvodai élet

2011.11.16. 10:19 - Pere Viki

Címkék: oktatás ünnep india óvoda johanna

Indiai óvodai élménybeszámolónk harmadik részéhez értünk. Ígéretemhez híven a napirendről, a tantárgyakról olvashattok ma.

 

A mangó csoport

 

Napirend

 

Az óvoda 9:30-tól 15:00-ig tart. A pontosság sose volt az erősségünk, még akkor sem, amikor 500 méterre laktunk a magyar ovinktól. Ez ma is így van; nem mindig sikerül időben odaérni, de szerencsére nem vagyunk ezzel egyedül.

 

9:30-kor imával kezdenek. Ez nem olyan valláshoz kötött imádkozás féle, hanem saját sikerességükért imádkoznak, az egyszerűség kedvéért hindi szanszkrit nyelven. Állnak és kezüket összetéve énekelnek... cukiság :-)

 

Reggeli ima

 

Asatho Maa Sad Gamaya
Tamasa Maa Jyothir Gamaya
Mrithyor Maa Amritham Gamaya
Om Sahana Vavatu Sahanau Bhunaktu
Sahaveeryam Karavavahai
Tejas Vinavati Tamastuma
Vidhwishavahai
Om Shanti Shanti Shantihi

 

Ezután a nap fél órás rendes tantermi órákból áll. Nem volt könnyű az alapból energiagombóc gyerekemet rávenniük arra, hogy üljön a seggén. Volt asztalra mászás, alábújás, mindenféle próbálkozás. Az eleje nehezen ment, de idővel egy segítőkész kis angyalka lett belőle. Csak akkor őrül meg, ha magyar barátaink jönnek látogatóba... újra kezelhetetlen lesz, de aztán visszaváltozik.

 

A szent ételhordó. Azt hiszem kb. 100 rúpiába került (460 Ft)

 

Az étkezést magunknak kell megoldani, mert nem vállalják a felelősséget az esetleges hibákért. 10 órakor és 14:45-kor "branch", magyarán szólva tízórai- és uzsonna-, délben pedig ebédidő. A két kisétkezésre általában friss gyümölcsöt vagy nyers zöldséget adunk, pl. banánt, ananászt, mangót, almát, narancsot, szőlőt, sárgarépát, olivát. Ha megcsúsznánk, akkor valami kekszet. Ennek fényében sokkal egészségesebb étkezést tudunk biztosítani Jojónak, mint azt a magyar oviknak szállító cég tette, heti csupán kétszeri friss zöldséggel, gyümölcsel.

 

Összecsomagolva

 

Kevésbé igaz ez az ebédre, amit csomagolunk. Mivel az indiai kaja csíp - a kenyereket kivéve minden - ezért mi főzünk neki itthon. Sajnos a menütervezés nem az erősségem, ezért ezt az esetek 70%-ában reggel tesszük. Ezáltal kapkodós, kényelmetlen, idegesítő. Az oviban nincs mikró, ezért hőszigetelt ételhordóba töltjük az ételt forrón, így délben még langyos. Kedves Olvasó! Kérlek, ha vannak ötleteid olyan ételekre, amelyek nem túl folyósak, nem csípnek, viszonylag gyorsan elkészíthetőek reggel félálomban, továbbá 3 óra alatt a melegben nem rohadnak/savanyodnak meg, akkor a facebookos oldalunkon oszd meg velem. Előre is köszönöm! Tudom ciki, de vállalom, hogy ilyen béna vagyok...

 

Az ebédlő

 

Tantárgyak

 

Elsősorban betűket és számokat tanulnak. Jojó minden probléma nélkül mondja el és ismeri fel az angol ABC minden egyes betűjét. Kis segítséggel le is tudja írni azokat. Mostanában kezdett el lassan megpróbálkozni szavak olvasásával. Napról napra egyre jobban megy. Az az én feladatom lesz, hogy megtanítsam neki a magyar betűket is. Kedves olvasó! Ha van javaslatod ennek kivitelezésére, kérlek a facebookos oldalunkon írd meg nekem. Nem akarom össze-vissza keverni a gyereket, hiszen így is elég korainak tartom ezt a forszírozott betűtanulást. Nem beszélve arról, hogy például az E betű az neki néha "i" hang, az angol miatt, néha "e" a magyar miatt. Nem tudom, hogy szabad-e ezt bolygatni.

 

Számolni 109-ig tud angolul... szigorúan 109 és nem tovább :-) Kicsit tud már összeadni. (Ne feledjük, hogy a kisebb csoportba jár, akik 2 évre vannak még az iskolakezdéstől). Indiában nagyon fontos (legalábbis egy bizonyos rétegnek) az iskola, az iskolázottság. Talán ezt látják az egyetlen kiútnak a szegénységből. Persze így is vannak olyanok, akik hiába szeretnének tanulni, nem tudnak, mert el kell menniük mondjuk 5 évesen dolgozni, ha nem akarnak éhen dögleni. Van is egy ilyen kis barátunk, aki azóta már felnőtt és ugyan kicsit később, de ahogy megengedhette magának, befejezte az iskoláit.

 

Továbbá tanulnak indiai nyelveket. Nagyobb hangsúlyt fektetnek Kerala állam nyelvére a malayalamra. Háááát gyerekek, ember legyen a talpán, aki ezt a nyelvet külföldiként meg akarja tanulni. Mit megtanulni - egyáltalán a mondatban a szavak elejét és végét beazonosítani. A malayalam betűket nagy lelkesedéssel írja, illetve rajzolja Jojó. Van az ABC-ben radiátor, húskampó, férfi nemi szerv. Mivel mi nagyon kevesed szedtünk magunkra ebből a nyelvből, meglepődéssel tapasztaljuk, amikor a helyiekkel vált néhány szót... ilyenkor a helyi illető is meglepődik általában :-) Tanulnak hindit is, amiből főleg a dalok jutnak el hozzánk.

 

Malayalam betűk

 

Ismerkednek az órákon továbbá az emberi testtel, növényekkel, ételekkel. Minden hónapban valamilyen téma köré csoportosul a tanulás. A témának megfelelően havonta egyszer osztálykirándulásra mennek. Eddig voltak kertészetben, pékségben, illetve egy fesztivál alkalmával az egyik gyerek otthonában berendezett oltár szerű valamit megnézni. Az ünnepeket azoknak mindenféle vonzatával együtt megünneplik, dekorációt, sütiket készítenek, tradicionális játékokat játszanak.

 

Kirándulás egy pékségbe... várják a tésztát a gépből

 

Ünnepi játékok. Le kell verni a vödör cukorkát.

 

Ünnepi játékok. Sikerült!!! Az a fej :-)

 

Ünnepi játékok. Bódottá!

 

Ünnepi játékok. Kötélhúzás

 

Ünnepi játékok. Pookalam (virágdekoráció) Onam ünnepére

 

Minden héten felavatják a hét tanulóját. Ebbe a körbe még nem sikerült ugyan bekerülni, de a faliújságon, ahova szintén a csoportok legjobb rajzai kerülnek ki, éppen Jojó rajza (illetve szinezménye) díszeleg.

 

Jojó rajza a bal felső

 

Múlt héten fogorvosi vizsgálaton vettek részt, ami nem az a tipikus rémtörténet, mint az én gyerekkoromban volt. Olyannyira, hogy mire hazaért Jojó, el is felejtette az egészet, nem is szólt róla. Szerencsére e-mailben kaptunk értesítést az ovitól, miszerint minden rendben a fogazattal és hogy az ott készült képek letölthetőek az Internetről :-)

 

Fogorvosnál. Mekkora élmény lehet, hogy fotóznak közben :-)

 

Fogorvosnál a mangó csoport

 

Legközelebb az első szülői értekezletről és az első bizonyítványról fogok nektek mesélni.

 

Szép napot mindenkinek!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr113386689

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Indiai oktatás újratöltve avagy vizsgaidöszak az oviban 2012.08.21. 08:01:06

A tanév első bizonyítványosztásán felbuzdulva szokás szerint híreket mondunk gyermekünk boldogulásáról az indiai oviban. Vidámság Idén júniusban kislányom megkezdte a nagycsoportot az indiai óvodában. Pont jól jött ki a lépés...

Trackback: Vége az ovis tanévnek 2012.08.20. 14:19:02

Éppen a Trivandrumot és Chennait összekötő Ananthapuri Expresszen ülünk, pontosabban fekszünk. Mindenki alszik, nekem nem megy, úgyhogy a sok szervezkedés miatt kissé hanyagolt blog most kap egy kis törődést.   Március 3-án szombaton tartották Jojó o...

Trackback: Indiai óvodai élet – Farsang, karácsonyi műsor és szülői 2012.08.20. 14:14:54

Az év végére eléggé besűrűsödtek az óvodai teendők és programok. Voltak "tanulmányi" versenyek, farsang, karácsonyi műsor és szülői értekezlet bizonyítványosztással. Tanulmányi versenyek Kb két hete hozta Jojó az értesítést a versenyekről, mely a k...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 4. - Az első bizonyítvány és Dzsoáná Pír 2012.08.20. 14:13:39

Indiai óvodai tapasztalatainkról szóló sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, mely az első szülői értekezletről, az első bizonyítványról szól, illetve arról, hogy hogyan lett Pere Johannából Dzsoáná Pír :-) Ha lemaradtál az előzményekről itt megtalálod ...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 2. - Megtaláltuk a tökéleteset 2012.08.20. 14:10:33

Indiai óvodai élménybeszámolónk folytatása következik.   Ott hagytam abba az előző részt, hogy tanácstalanul és elkeseredve álltam ott, hogy most akkor mégis hova fog járni a gyerekem oviba. Én azt az ovit AKAROM, amelyiket előre kinéztem Jojónak. Az...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 1. 2012.08.20. 14:07:44

Szeretnék most nektek az indiai óvodai élményeinkről mesélni.    Suli után hazafelé - Hampi 2010    Ahogy arról még Magyarországról írtam valamikor májusban itt már otthonról kiválasztottunk egy szimpatikusnak ígérkező óvodát. Ideérkezé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

traveller1 2011.11.18. 22:12:15

Szia, nagyon élveztem a beszámolóidat és gratulálok a kalandvágyatokhoz! Én is nagyon szeretem Indiát, mi (a párom, a most 6 éves lányom és én) már háromszor voltunk együtt 3-5 hétre. Mi Észak-Nyugat-Indiába megyünk, föleg Himalchal Pradesh tartományba, ahol a páromnak barátai élnek. Ö már 15 éve minden évben jár Indiába, töle kaptam meg az "India vírust". Amikor láttam a lányod képeit az oviban, annyira emlékeztetett azokra a képekre, amiket az én lányomról csináltam, amikor vendégként egy indiai oviban töltötte a délutánt.

Kívánok Nektek még sok kalandot! Ha van kedved, cserélhetnénk privát emailt. Ti megcsináltátok azt, miröl mi eddig még csak álmodoztunk...

Üdvözlet Németországból!

baphomet 2011.11.20. 13:30:15

Sziasztok, nagyon klassz a blogotok, követem folyamatosan. Az iskolafogász ismerősömnek pedig megmutatom, hogy így is lehet ezt csinálni.

frzsn 2011.11.28. 23:42:46

sziasztok. miként lehetséges Tőletek néhány dolgot kérdezni email-ben? egy két változás lépett fel az életünkben mióta megvásároltuk a repülőjegyet és megnyugtató volna Tőletek hallani egy-két választ a kérdéseinkre.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.11.29. 05:56:26

@traveller1: Szia! Örülök, hogy tetszenek a sztorik. Szerintem talán a legnagyobb kihívás az ekkora gyerekkel való idejövetel. Mivel ezen már többszörösen túl vagytok, egy költözés már nem akkora "kihívás" a kicsik számára. Remélem egyszer valóra tudjátok váltani az álmotokat :-)

Nagyon szívesen kommunikálok másokkal, segít a honvágy leküzdésében, úgyhogy persze, keress meg bennünket a Facebookon, ha van profilod, és onnan már könnyen megy a kommunikáció.

Udv, Viki

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.11.29. 06:01:27

@baphomet: Szia! Köszi, szeretettel látunk :-)

Ezek szerint még mindig olyan durva a helyzet a gyerekfogászatokon? Hú, de utáltuk. Mindenki rettegett még akkor is, ha nem volt probléma a fogaival. Ezek a gyerekek meg nem úgy néznek ki, mint akik félnének.

Üdv, Viki

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.11.29. 06:10:58

@frzsn: Szia! Ha van Facebook profilod, ott megtalálsz bennünket a www.facebook.com/IndiaPass oldalon keresztül. Ha nincs, akkor írj ide újra és valahogy megoldjuk a címcsrét :-)

Üdv, Viki


süti beállítások módosítása