Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Az én fehér kislányom az indiai oviban 4. - Az első bizonyítvány és Dzsoáná Pír

2011.11.30. 07:55 - Pere Viki

Címkék: oktatás utazás india óvoda johanna

Indiai óvodai tapasztalatainkról szóló sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, mely az első szülői értekezletről, az első bizonyítványról szól, illetve arról, hogy hogyan lett Pere Johannából Dzsoáná Pír :-) Ha lemaradtál az előzményekről itt megtalálod azokat:

Előadás a szülőin

 

Az első szülői értekezlet

 

India éghajlatának megfelelően a tanév nem szeptemberben kezdődik, ahogy nálunk, hanem június elsején, mely egybeesik az állítólagos monszun kezdetével (magyarázat itt), mivel ekkor sokkal elviselhetőbb az időjárás, mint az azt megelőző két hónapban, mely a legforróbb időszak.

 

Így augusztus végén került sor az első szülői értekezletre. A szülők az óvoda alsó szintjén található csoportszobában gyűltek össze. Körben ültünk mindannyian a földön... már aki tud. Szegény férjem nem az a kimondottan hajlékony típus, még a törökülés sem megy neki igazán, úgyhogy ő hátul állt készenlétben fényképezőgéppel.

 

Először az igazgatónő tartott egy csoportos beszámolót a harmadév tapasztalatairól. Olyan furcsa, hogy mennyire más problémák merülnek fel, mint Magyarországon. Például, a gyerekeket előszeretettel öltöztetik tradicionális-, vagy királylány ruhákba a color dress dayen. Ki kell hangsúlyozni külön, hogy ez balesetveszélyes, úgyhogy próbáljanak a szülők tartózkodni az ilyesmitől.

 

A másik dolog, ami furcsa számomra, az angol nyelv használata családon belül. Kérte Anitha (az igazgatónő) a szülőket, hogy gyakoroljanak a gyerekekkel otthon, illetve, hogy javítsák az angol kiejtést. Én ebből azt szűrtem le, hogy nem nagyon használják otthon az angol nyelvet. Nem értem. Itt, ahol hivatalos nyelv az angol, miért nem könnyítik meg a gyerekek dolgát azzal, hogy már egész kicsi kortól beszélnek hozzájuk?

 

Volt szó ezen kívül a gyerekekkel küldött ételekről (tehát nem csak én küzdök ezzel a témával :-)). Van aki túl sokat, van aki túl keveset küld. A nagyobb baj pedig az, hogy nem törekednek az egészséges táplálkozási szokások kialakítására. Rengeteg édességet esznek a gyerekek és az óvodába is kekszeket, édességet visznek. Egyszer-egyszer oké, de hogy mindig. Pedig aztán nem szűkölködnek isteni friss gyümölcsökből... hmmmm azok a mangók, meg az ananász...

 

Az általános értékelés után kiosztották a bizonyítványokat.

 

Ezután a gyerekek előadták azokat az énekeket, amiket tanultak. Rém édes volt. Miközben énekelnek, mutogatják is azt, amiről szól a dal. Így talán könnyebb Jojónak is megérteni, illetve memorizálni. A dalok között volt angol, malayalam és hindi is.

 

Előadás a szülőin

 

Az első bizonyítvány

 

A gyerekek negyedévi munkáját három csoportban értékelték. Elméleti tudás és magatartás szerint, illetve szöveges értékelést is kaptak. Ezen kívül információt kaptunk azokról a témákról, mely köré épült a negyedéves anyag és az azt kiegészítő tanulmányi kirándulásokról.

 

Jojó élete első BIZONYÍTVÁNYA

 

Háromféle osztályzatot lehetett kapni az egyes kritériumokra:

 

F (fair = közepes)
G (good = jó)
E (excellent = kiváló)
 

 

Jojó jegyei pedig a következőképpen alakultak

 

Academics Elméleti tudás Osztályzat
Lowercase alphabet recognition Kisbetű felismerés F
Beginning sound Kezdőhang G
Ending sound Befejező hang G
Writing alphabets Betűírás E
Clarity in pronunciation Kiejtés G
Spoken English Szóbeli angol F
Number recognition (1-50) Számfelismerés F
Counting numbers Számolás G
General knowledge Általános műveltség G
Hindi alphabet recognition Hindi betűfelismerés G
Malayalam alphabet recognition Malayalam betűfelismerés E
Colouring Szinezés E
Free hand drawing Szabadkézi rajz E
Physical education Testnevelés G
Yoga Jóga E
     
Comportment Magatartás Osztályzat
Relates comfortably with peers Jól kijön a társaival F
Relates well with teachers Jól kijön a tanárokkal G
Doing tasks independently Önálló munkavégzés E
Emotional maturity Érzelmi érettség F
Listens, follows directions Követi az utasításokat F
Has a positive attitude Pozitív hozzáállás E
Respects the rights of others Tiszteli mások jogait F
Dining etiquettes Étkezési szabályok G
     
Szöveges értékelés
Intelligens és lelkes megfigyelő
Gyorsan tanul
Érzelmeinek kontrollálásán kell javítania
Javult szóbeli angolja
Szereti a könyveket

 

Egészen elképesztő számunkra, hogy például a malayalam betűk felismerésére kitűnő osztályzatot kapott a kisasszony. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a mostani negyedévben sikerül-e neki jobban teljesíteni magatartás és mások tisztelete ügyben.

 

A előadás után lehetőségünk volt a tanítókkal négyszemközt beszélgetni, ahol kiderült, hogy a kezdeti nehézségek után egészen jól viselkedik a csaj és rendkívül segítőkész. Megkaptuk a tankönyveket, amelyekbe egy csomó betűt kellett írni a 2 hetes szünet alatt

 

Várjuk a fejmosást :-)

 

Jojó pedig játszik addig

  

Hogyan lett Jojóból Dzsoáná Pír

 

Most ott tartunk, hogy öt hónapot járt óvodába Jojó. Ezen kívül rengeteg angol barátunk van, illetve mindenkivel angolul kommunikálunk. Ezalatt az öt hónap alatt megtanult annyira angolul a nulláról, hogy problémamentesen kommunikál bárkivel. Annyi szerencséje persze van az adottságait illetően, hogy mer beszélni, semmi gátlás nincs benne. Ha 3 szót tud, akkor 3 szóval mondja el, amit akar. A tanáraitól kezdve, a barátokig mindenki el van ájulva, hogy mennyire gyorsan fejlődik. Hát igen az 5 éves kis szivacs agy rendkívüli dolgokra képes.

 

Kiejtését illetően követi a borzalmas indiai akcentust, illetve ráragadt az indiai oldalirányú fejrázás, amit rajtuk kívül senki sem ért, hogy az most igen, nem vagy talán jelentéssel bír-e.

 

És a legédesebb... Ha angolul mutatkozik be, akkor azt mondja, hogy ő Dzsoáná Pír :-)))))) Mivel az oviban nem tudtak megbirkózni családnevünk helyes kiejtésével, ezért a kisasszony ezen a művésznéven fut.

 

Remélem tetszett a novemberi ovis cikksorozat. Azt tervezem, hogy ezentúl havonta egy-egy témát kiragadva fogok cikkeket írni. Ha van javaslatotok a témákra, amelyek érdekelnek benneteket, írjatok!

 

Szép napot nektek!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr983423957

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Indiai oktatás újratöltve avagy vizsgaidöszak az oviban 2012.08.21. 08:01:06

A tanév első bizonyítványosztásán felbuzdulva szokás szerint híreket mondunk gyermekünk boldogulásáról az indiai oviban. Vidámság Idén júniusban kislányom megkezdte a nagycsoportot az indiai óvodában. Pont jól jött ki a lépés...

Trackback: Vége az ovis tanévnek 2012.08.20. 14:19:03

Éppen a Trivandrumot és Chennait összekötő Ananthapuri Expresszen ülünk, pontosabban fekszünk. Mindenki alszik, nekem nem megy, úgyhogy a sok szervezkedés miatt kissé hanyagolt blog most kap egy kis törődést.   Március 3-án szombaton tartották Jojó o...

Trackback: Indiai óvodai élet – Farsang, karácsonyi műsor és szülői 2012.08.20. 14:14:54

Az év végére eléggé besűrűsödtek az óvodai teendők és programok. Voltak "tanulmányi" versenyek, farsang, karácsonyi műsor és szülői értekezlet bizonyítványosztással. Tanulmányi versenyek Kb két hete hozta Jojó az értesítést a versenyekről, mely a k...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 3. – Óvodai élet 2012.08.20. 14:12:08

Indiai óvodai élménybeszámolónk harmadik részéhez értünk. Ígéretemhez híven a napirendről, a tantárgyakról olvashattok ma.   A mangó csoport   Napirend   Az óvoda 9:30-tól 15:00-ig tart. A pontosság sose volt az erősségünk, még akkor...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 2. - Megtaláltuk a tökéleteset 2012.08.20. 14:10:33

Indiai óvodai élménybeszámolónk folytatása következik.   Ott hagytam abba az előző részt, hogy tanácstalanul és elkeseredve álltam ott, hogy most akkor mégis hova fog járni a gyerekem oviba. Én azt az ovit AKAROM, amelyiket előre kinéztem Jojónak. Az...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 1. 2012.08.20. 14:07:44

Szeretnék most nektek az indiai óvodai élményeinkről mesélni.    Suli után hazafelé - Hampi 2010    Ahogy arról még Magyarországról írtam valamikor májusban itt már otthonról kiválasztottunk egy szimpatikusnak ígérkező óvodát. Ideérkezé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Felagund 2011.12.01. 11:49:13

Hahó!

Egy ideje követem már a blogot, és mindig örömmel veszem az újabb posztokat.
Gratulálok Jojónak a bizihez, ellenben sajnos ősi kekec családból származom (ezek az enyecek és a nyenyecek rokonai ;)), és nem tudom megállni, hogy hozzá ne tegyem, hogy a 'could improve spoken English' az nem azt jelenti, hogy javult, hanem hogy lenne még hova javulnia...

Mindenesetre csak hajrá, mi olvasók meg (a fene az akarnok fajtánkat) el tudnánk viselni több posztot is rólatok és Indiáról :)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.01. 12:23:19

@Felagund: Szia!

Átadtam a gratulációt Jojónak és köszöni szépen :-)

Ezt a could improve dolgot én úgy értelmeztem, mint a can múltidejét, tehát hogy képes volt fejleszteni a szóbeli angolját. Persze úgy is értelmezhetjük, ahogy te írod, mit lehetőséget a jövőre nézve. Szerintem ők az elsőre gondoltak, mert a nulláról indulva mára kommunikál. Egyben a másik megoldás is szóba jöhet, mert van hova fejlődni.

Szívesen írnék gyakrabban, de elég kevés nyugis időm van rá, viszont a Facebookra rendszeresen, szinte naponta töltünk föl képeket, rövid történeteket.

Felagund 2011.12.01. 13:39:37

Jut eszembe, arra a paradoxonra tudtok megoldást mondani, hogy hogy a bánatos jóéletbe tudnak egy országban élni a világ leggyönyörűbb és legnőiesebb női és a legférfiatlanabb férfiai? :O

Vagy ez csak innen látszik így? :D

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.01. 19:16:10

@Felagund: Ez jó :-) Valóban nagyon érdekes, ha megnézed a filmek férfi hőseit... pocakos, bajszos... Marha vonzó :-)

Komolyra fordítva a szót, felénk szép, ápolt nőt is nagyon ritkán látni. 98%-uk tradicionális ruhákat hord, ami teljesen elfedi őket. Nagyvárosokban ez természetesen nem így van és az ápoltságra is többet adnak, ahogyan talán a férfiak is. Biztos lehet jóképű pasit is találni.

Felagund 2011.12.01. 19:37:51

Jó, hát nyilván, ez a filmek alapján van, meg persze tudom, hogy India hihetetlen diverz etnikai-kulturáis szempontból, ezért gondoltam megkérdezem a hozzáértőt, mielőtt nagyon sarkos véleményt fogalmazok meg :)

zdyzs 2011.12.04. 18:15:50

@Pere Viki: Szia Viki! Jó volt újra olvasni valamit Rólatok (olyan múltszázadi vagyok, hogy nincs Facebook account-om). Sajnos egyet kell értenem Felagund-dal, a "could improve" a finom mefogalmazása annak, hogy valakinek bőven van még mit fejlődnie, de csoda is lenne, ha a lányod fél év alatt tökéletesen eldajátította volna a nyelvet.

zdyzs 2011.12.04. 18:21:13

@Felagund: Vikinek nagyon igaza van, a filmekben a pasik bűn rondák, a nők meg már-már fájdalmasan szépek. Bővebben lsd itt ahovakolumbuszindult.blog.hu/2010/09/20/miert_is_jobb_ferfinak_lenni_indiaban_mint_nonek_ujabb_kis_szines. (Viki ha nem akarsz ilyen linket nyugodtan töröld ki a kommentet)

Viszont a való életben nagyon ritkán találkozni igazán szép nővel, legalábbis olyannak, aki a mi szépségideálunknak megfelel. Még itt Delhiben a nagyvárosi forgatakban, a puccos fogadásokon sem. Pedig ott minden csaj kitesz magáért, ennek ellenére nagyon ritkán lehet olyan nővel találkozni aki után megfordulna az ember. (Persze mi magyar férfiak ebben nagyon el vagyunk kényeztetve)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.05. 08:23:51

@zdyzs: Szia! Kijavítanám a posztban ezt a dolgot, csak mire? Javíthatna az angolján? Nehéz magyarul megfogalmaznom röviden. I could improve my Hungarian :-)

A Facebookos cuccokat akár itt oldalt fent is át lehet futni, illetve kipróbáltam, hogy account nélkül is megnyitható maga az oldal, ha a teljes URL-t írod be. Így meg lehet tekinteni az ottani fotókat, posztokat, max kommentelni nem lehet.

Nem zavar a link, sőt ha lesz egy kis időm csinálok oldalra valami blogajánló félét és a tiétek abszolút érdemes az ajánlásra.

ligetkati 2011.12.11. 21:48:14

Szia Viki!

Nemrég akadtam a blogodra és azonnal felfaltam az összes írásodat. Nagyon érdekes, amiket írsz. Én nagy India rajongó vagyok, persze csak itthonról, rengeteget olvastam róla, de mindig új szeletét ismeri meg az ember. Tudom, teljesen megismerni sosem lehet. Szóval kíváncsian várom a folytatást!!
Jójónak csak gratulálni lehet, hogy ilyen gyorsan és ügyesen beilleszkedett és felveszi a ritmust. Gyerekként még tényleg könnyű.
Te hogy bírod? Magadról alig írsz. Mivel töltöd a napjaidat, hogy bírtál alkalmazkodni a teljesen más világ dolgaihoz?

ZDYZS-nek, ha szabad megjegyeznem. Ízlések és pofonok különbözők. Nekem ezerszer inkább egy SRK, mint valamelyik amerikai pofa, akár Brad Pitt, ha már őt említetted. Persze női szemmel!! :-))

AZAZ 2011.12.12. 12:35:06

Kész vagyok ettől az egész történettől, hozzáteszem pozitív értelemben. Mertetek nagyot álmodni és megvalósítani. Ez tulajdonképpen irigylésre méltó. :)
Ha szabad kérdeznem, meddig szeretnétek ott maradni? Mik a célok?
Üdv. AZAZ

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.15. 08:03:06

@ligetkati: Szia! Köszi szépen! Próbálok minél többet írni, hogy ezzel örömet szerezzek nektek és magamnak is egyben. Most posztoltam épp egy új cikket.

Sokan kérdezték már, hogy miért nem írok magamról. Azt hiszem, hogy ez nem tudatos, csak valahogy így jön. Másrészt viszont a múltban még nem is lett volna értelme írni magamról, mert elég rosszul viseltem a változást. Azzal, hogy az itt megjelenő történetek mind vidámak, magamnak is sokat segítek. Majd egyszer azért lehet, hogy összeszedem magam és írok a negatív oldalról is. Végül is az is tanulságos.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.15. 08:21:03

@AZAZ: Szia! Hogy meddig maradunk, azt majd a jövő dönti el. Most úgy néz ki, hogy nem sok értelme van hazamenni, még ha a szívem húz is vissza. Áprilisban hazalátogatunk 2 hónapra, aztán jövünk vissza.

Alapítottunk egy kis céget, egy utazási iroda szerűséget és ezt egyengetjük.

Ms.Noorah 2011.12.17. 09:44:59

Sziasztok!A facen is olvaslak titeket,nagyon jó :) azonban egy kérésem lenne..a konyháról,a vegán ételekről tudnál valami infót adni:) Szeretettel várom :) Nóri

Felagund 2011.12.22. 23:37:12

@Pere Viki: IndiaPass közönségtalálkozó, esetleg? ;)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.22. 23:48:52

@Felagund: Abszolút. Április 1-én megyünk haza és május 29-ig maradunk. Előtte, utána Kovalamban szeretettel látunk benneteket!

Mielőtt eljöttünk is tartottunk búcsúbulit, hazamenetelünk alkalmával is bizonyára lesz némi megmozdulás. És ha van rá igény tarthatnánk egy közönségtalálkozót is, élménybeszámolóval, képekkel, videókkal...

Jó ötlet köszi! ;-) Bennem is felmerült régebben, de akkor még nem tudtam, hogy valós igény lehet ilyesmire. Mostanra viszont több mint 300 követőnk van Facebookon, illetve ma kikerült a legújabb cikkünk a blog.hu főoldalára.

Eljönnél, ha lenne?

Felagund 2011.12.22. 23:50:46

@Pere Viki: Hogy a klasszikust idézzem: "Miazhogy!? Nagyonis!" ;)

De ha véletlenül Kovalamban járnék, természetesen beugrok :D

Felagund 2011.12.22. 23:51:53

@Pere Viki: Hirdessétek meg Facebook eventnek, és akkor még a hozzávetőleges érdeklődést is belőhetitek, hogy lehet-e nálatok, vagy ki kell bérelni az Operaházat :D

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.22. 23:59:20

@Felagund: :-) Na azért az Operaház csak nem fog kelleni. A búcsúbulink a ZP-ben volt... az sem lesz már addigra :-( Viszont meg volt hirdetve a FB-on :-) Még a szlovén barátaink is eljöttek...

Tudni fogtok róla, ígérem! Alig várom :-)

Felagund 2011.12.23. 00:00:42

@Pere Viki: ZP már most sincs...

Amúgy itt most éjfél van... Nálatok már holnap reggel?

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.23. 00:06:07

@Felagund: Hát igen... 4 és fél órával vagyunk előrébb. Egy kedves itt élő angol barátunk ma mutatta be az idelátogató nővérét. És apró YouTube partyba csapott át a dolog. Ajánlhatsz egy jó számot nekünk, ha gondolod :-)

Felagund 2011.12.23. 00:08:08

@Pere Viki: Orosz pánszláv nacionalista pogány metál, erre varrjatok gombot! :D

www.youtube.com/watch?v=K2elL66marc

És egyébként szerintem még csak nem is rossz ;)

(egy hasonlóan hajnalba nyúló Youtube-nézegetés során jött szembe valahogy nekem is :))

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.23. 00:23:19

@Felagund: Ez egy kicsit túl pátoszos nekem, de tényleg nem rossz. Férjem még otthoni életünk során sokat utazott a keleti régióban és előszeretettel gyűjtögette az ottani zenéket, néha egy-egy gyöngyszemet is sikerült találni. Ahogy említettem vannak szlovén barátaink (nagy részük zenész), úgyhogy főleg az ő zenéjükből vagyunk kiokítva :-)

Felagund 2011.12.23. 00:31:16

@Pere Viki: Nem tudom kedves férjurad járt-e Örményországban, de ha igen, akkor kettőzött szeretettel küldöm neki ezt

www.youtube.com/watch?v=_5MRixQNmsI

(igen, System of a Down rajongó vagyok, bevallom :D)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.12.23. 00:56:50

@Felagund: Nem rossz.

Ez hogy tetszik:www.youtube.com/watch?v=lVp2EYGpHRY

3 éve láttuk őket Ljubljanában. -4 fokban 3 órás koncert szinfónikus zenekarral kísérve... állat volt.

System of a Down... Sugar a kedvencem tőlük :-)

Felagund 2011.12.23. 11:04:17

@Pere Viki: Ezek el-me-be-te-gek!!! :D De a szó legjobb értelmében természetesen :D

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.01.23. 17:04:44

@Eleonóra83: Szia! Kissé megkésve, de csak válaszolok :-) Illetve engedd meg, hogy egy egész posztot szánjak a témának a közeljövőben. Sőt a terveimben az szerepel, hogy indítok egy gasztro fejezetet is. Már megvan az emberem, aki meg fog tanítani főzni egy-két dolgot :-) Addig is kellemes böngészést!


süti beállítások módosítása