Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Úton a legkisebb indiai iskolabusszal

2011.12.22. 08:26 - dondiridongo

Címkék: közlekedés utazás india óvoda jármű johanna

Általában második rúgásra indul a motor. Szivató nem kell ezen az éghajlaton. Baba már bukósisakban rohan ki a házból és rutinosan foglal helyet a motoron. Kedve szerint vagy előttem a tankon, ritkábban mögöttem. Az utcánkban minden sarkon gyerekek várják az iskolabuszt, ismerősként üdvözölnek minket. Ahogy kiérünk a főútra, a duda koncert tudatja velünk, mindenki siet valahová. Minden reggel 14 leküzdendő indiai kilométer vár ránk. A faluból kiérve máris a "gyorsforgalmi úton" találjuk magunkat. Naponta ismétlődő arcok, járművek, és szituációk teszik rutinfeladattá a mi kis két(három) személyes, privát iskolabuszunk terelgetését. Az első völgyben van a trafipax. Messziről látni. Baba folyamatos csicsrgése átszűrődik a tamil teherutók tülkölésén és a bukósisakomon is. A múltkor mondta, hogy a jobb kezem a kedvence, mert azzal húzom a gázt. Imádja a sebességet, imádja a gyorsulást. Nem esik messze az alma a fájától. Ha nem megyünk lendületesen, elalszik a motoron. Ha nagyokat gyorsulunk, puszilgatni kezdi a jobb karomat. Amivel a gázt húzom.

 

Útra készen

 

Nemrég egyedül vezette a motort. Persze teljes szülői felügyelet alatt, mert hármasban kalandoztunk épp. Ha jó lesz (ha nem, akkor is), építek neki egy 50 köbcentis kismotort. 2-3 ezer Rúpiáért (8-12 ezer Forint) lehet venni legatyásodott, papír nélküli robogókat a rendőrség telepén (talált motorok osztálya). Kicsit alacsonyabbra és rövidebbre vágom a vázat, gyerekbringa fékkarok kerülnek fel és mehetünk a rutinpályára gyakorolni. Persze a gázkar is meg lesz akasztva, nehogy kifusson a világból.

 

Három körforgalom van az iskolába vezető úton. A GIVE WAY táblákat nyugodtan értékesíthetnék reklámfelületnek inkább, mert hatásuk nincs a forgalomra. A körforgalomba érkezés sebessége, a gépjármű mérete, a kürtök száma dönt az áthaladás sorrendjéről. Ezesetben is a tamil teherautók győzedelmeskednek.

 

Körforgalom jelzőlámpákkal... amik nem működnek... de minek is lámpa egy körforgalomba???

 

Az egyetlen lámpás kereszteződés aránylag jó hatásfokkal szabályozza a forgalmat. Aránylag. Mindig, minden irányból számítani lehet és kell mindenféle járműre. A riksás ráadásul folyton siet. Ha kell, ha nem. 10 méter előnyért képes érintőt venni a tehénen, a teherutón és rajtam is, ha úgy adja ki. Már elkezdtem nevelni őket. Általában angolul, de ha malajalamul válaszol, akkor váltok magyarra. Legyen kegyenlített a küzdelem. Egy fecske nem csinál nyarat (minek is, hisz' itt mindig nyár van), de nem adom fel.

 

Ez a jelzőlámpa sem működik néha hónapokig

 

Semmi nem jelzi a főútvonalat, de a szokásjog alapján itt jobbra illik indexelni.

 

Tamil teherautó

 

Baba felismeri a helyi teherautókat (Tata, Swaraj Mazda, Ashok Leyland, Eicher, stb.), mostanában már a típusszámokat gyakoroljuk. A rengeteg karosszéria variációval készült buszok arckifejezését próbáljuk sokszor dekódolni. Szomorú, mérges, meglepett... Igazán jó szórakozás. A régebbi buszok kifejezetten gyönyörűek. A Christ Nagar iskoláé a legszebb.

 

A busz, ami így szép és így jó

 

Amikor ünnep van, tíz négyzetméternyi hangfal tudatja mindenkivel, hogy jeles nap közeleg. Napközben vallásos témájú dalokat sugároznak, de estefelé már a legújabb malajalam és tamil slágerek szólnak. Előfordul,hogy több száz méteren kersztül behangfalazzák az utat, ilyenkor egész sokáig rázzuk a seggünket Babámmal a motoron.

 

Reggel látni ahogy minden boltos és árus pakolja ki-be-fel-le a portékáját. Sietnek a halászok a frissen fogott hallal a városi piacra. Általában 80 köbcenis motorokon, két nagy ládával az utas helyén versenyeznek a halakra borított jég olvadási sebességével. Az elolvadt jég egy földig érő gumicsövon távozik a ládájukból. A nagyobb halakat platós riksák viszik utolsó útjukra. Néha elöl-hátul lelóg a kardhal, bele sem merek gondolni, hogy egy nagyobb fékezésnél mekkora lyukat üthet az elötte levő motoros hátán a lerepülő hal...

 

Baba boldogan és adrenalindúsan érkezik az iskolába. Gyors puszi adás-kapás és már robogok is felhörpinteni a teámat a szokásos helyemre. A suli utcájában van egy kisbolt-teázó-büfé. Amikor meglátnak, már kotyvasztják is a teámat. Itt a tea egy erős tea esszencia meleg tejjel felöntve. Ha kimradt a reggelim, egy samosa, vagy onion buji is társul a teához. A samosa vékony tésztába töltött zöldség és fűszer keverék, olajban kisütve. Az onion buji alapja a vékonyra szeletelt hagyma, ami csicseriborsó liszttel és fűszerekkel együtt sül ropgósra az olajban.

 

Kapom a teámat

 

A büfével szemben három néni árul halat, rákot, kagylót. Lassan fél éve találkozunk minden nap, ideje lenne valamit vásárolnom tőlük. Ha legközelebb lesz a kínálatban rák, beadom a derekamat.

 

A portéka friss, ott a skampi, legközelebb lecsapok rá.

 

Innen már irány haza, vagy nézelődni a Chalai bazaar-ra (igazi, indiai bevásárló utca és piac)

 

Nincsenek sávok, mindenki ott megy ahol akar és ahol tud.

 

Fél háromkor is második rúgásra indul a motor. Háromkor vége az iskolának, Babáért kell menni.

 

Megjöttünk

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr713485151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

killgates 2011.12.24. 20:52:45

Kedves Pere Család,

Először is Boldog Karácsonyt ívánok Nektek, gratulálok az érdekes és élvezetes beszámolókhoz. Én családommal Spanyolországban töltöttem három évet ezért (leszámítva az országspecifikumokat) teljesen megértem a helyzeteteket. (és persze irigyellek benneteket, hiszen amióta haza kellett jönnünk, azóta vágyunk vissza ismét) Kívánok további szép élményeket és sikereket.

Üdvözlettel,
Nagy Sándor

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.01.23. 18:26:58

Kedves Sándor!

Némi csúszással üdvözöllek a blogunkon. Bizonyára ti is felejthetetlen élményekkel gazdagodtatok Spanyolországban. Remélem adódik majd alkalmatok visszamenni.

További kellemes böngészést kívánok!

Üdv,
Viki

Macusom 2012.02.09. 10:39:38

Büszke vagyok Rátok!
Marika


süti beállítások módosítása