Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Hindu praktikák iskolai sikerek eléréséhez

2012.10.25. 08:00 - Pere Viki

Címkék: utazás ünnep fesztivál vallás india hindu

Hogyan segíthetünk gyermekünknek az iskolában való jobb eredmény elérésében? Vagy a bizniszt kéne kicsit megtámogatni? Lássuk az indiaiak (reméljük :-)) bevált módszerét.

IndiaPass: Navratri

Kis családi pooja

A változatosság kedvéért ismét szünet van az oviban... újra rájött Indiára a fesztiválozhatnék. Az aktuális fesztiválunkat Navratrinak hívják. Már a név is sugallja, most sem rendezzük le a dolgokat 1 nap alatt, ugyanis navratri szanszkritul kilenc éjszakát jelent.

Navratri

A Navratri fesztivál időszaka is a holdnaptár szerint kerül meghatározásra. Ez nagyjából annyit jelent, hogy esélytelen, hogy előre tudjunk róla :-) OK, ha nagyon figyelnénk ezekre a dolgokra, biztosan lehetséges volna.

Évente öt alkalommal ünneplik a Navratrit, de a legfontosabb alkalom a mostani, mely szeptember-október hónapokra esik. Tulajdonképpen az első pár napban számunkra nem volt észrevehető jele az ünnepnek, csupán az utolsó két nap munkaszüneti nap hivatalosan (persze a boltok azért nyitva vannak... még csak nem is volt ma dry day).

A kilenc éjszaka során különböző rituálékon keresztül Durga istennőhöz imádkoznak az emberek... Hiába is próbálnám olyan összeszedetten elmesélni nektek a Navratri történetét, szertartásait, amennyire nemrég az Onamnál tettem, lehetetlen a küldetés számomra, hiszen ezt az ünnepet országszerte megtartják és minden államban más szokások övezik. Ezért inkább a saját tapasztalatainkat osztom meg veletek.

Navratri Keralában

Sokszor összezavarodom a rengeteg hindu isten és istennő miatt és ez Navratrikor is sikerült :-) Megpróbálom a lehető legegyszerűbben megfogalmazni a történteket. Tehát az ünnep alapból Durga istennőről szól, de nálunk Durga mellett Lakshmi, és Saraswathi istennőknek is jut szerep a 9 nap során.

Durga

IndiaPass: Navratri Apró templom Durga poojája, melyet egy mellékutcában találtunk.

Durga születésének apropója egy férfi istenek által legyőzhetetlennek teremtett démon volt. Végső megoldásként Shíva feleségét Parvatit kérte, hogy vegye fel a harcos istennő szerepét. Az istenek mind fényt bocsátottak ki testükből, amelyből kiemelkedett Parvati, Durga képében. Durgát a gonosz feletti győzedelmeskedéséért ünneplik, melyet a saját életükre is próbálnak kivetíteni.

Mondanom sem kell, hogy teljesen véletlenül elkeveredtünk tegnap a Chalai Bazaar egy eldugott kis utcájába. Az ünnepi hangulat vitt rá bennünket, hogy keressük fel kedvenc "vasedény" boltunkat és szerezzünk egy pooja szettet. A pooja (ejtsd: púdzsa) imát jelent, mely legtöbbször felajánlást magába foglal a célzott istenség számára.

IndiaPass: Navratri Vásárlási láz a "vasedényben"

Azért megijedni nem kell, nem lettünk semmiféle szekta áldozatai, vagy ilyesmi csak ilyen alkalmakkor úgy érezzük, hogy szeretnénk mi is részt venni az ünneplésben... mintegy a tisztelet jeléül... és egyébként is olyan kedves szokások ezek. Mint például amikor az éttermes barátunk, Mani reggelenként a füstölő és a friss illatos jázminfüzér mellé egy teát is letesz az istenének oltárára.

IndiaPass: Navratri A miénk ilyen kis picike

Szóval a Chalai Bazaar kis utcájában megálltunk valami motoros bolt előtt, és amíg Laci ott intézkedett, Jojóval a szomszédos udvarban egy nem kicsi ideiglenes oltárra lettünk figyelmesek. Persze rögtön behívtak a gyerekek bennünket. Jojó nem volt valami barátkozós kedvében, de azért csak engedett a kísértésnek.

IndiaPass: Navratri Az eldugott kis utcában ezt találtuk

A gyerekek szépen elmagyarázták, hogy az oltáron Durga istennő szobrát láthatjuk, aki mind a 9 napon más és más alakjában jelenik meg az oltáron. Minden nap ezért más színű száriba öltöztetik. Az első napon piros ruhában van és akkor veszélyes is. Következtetéseim szerint ilyenkor Káli szerepét veszi fel. Ő az az istennő, aki kedvéért még a mai napig is előfordulnak gyermekáldozatok Észak-Indiában... elképesztő. Szerencsére ott jártunkkor rózsaszín ruhát hordott az istennő...

Kaptunk ajándékba csokit a gyerekektől, majd megmutattak egy kis részletet az esti ünnepre begyakorolt táncukból. Aranyos, ahogy már a 8-10 éves kisfiúkon most kiütközik az indiaiak tánctehetsége. Később az is kiderült, hogy nem keralai a család, hanem Maharastrából, konkrétan Bombayból jöttek úgy 10 évvel ezelőtt. Ennek köszönhető, hogy egy ilyen típusú ünneplést is láthattunk, mert Keralában az utolsó napokon már másé a főszerep.



IndiaPass: Navratri Utána sétálgattunk még számunkra ismeretlen helyeken és ilyeneket találtunk.


Lakshmi

Nos, Keralában a fesztivál 3 első napja Durgáé, a második 3 nap pedig Lakshmié, aki az anyagi és spirituális jólét istennője. Erről a részről mi jól lemaradtunk, de most este azért bepótoltuk, gyújtva egy olajlámpást Lakshmi laminált képe előtt... hát ezen már igazán ne múljon :-)

Saraswathi

No de miért lesz ettől a fesztiváltól jobb a gyerek az iskolában? Régi olvasóink talán még emlékeznek egy tavalyi képre, amit a Facebookra töltöttünk fel, és Jojó tankönyvei, tanszerei és a mi Tanuljunk meg 30 nap alatt malayalamul c. könyvünk szerepelt egy színes szobor néni előtt.

Tavaly ugyan valóban nem tűnt fel, hogy ez egy 10 napos ünnep része, de azért a teendők eljutottak hozzánk, mert az oviból részletes tájékoztatást kaptunk: Végy egy Saraswathi istennőt ábrázoló szobrot (a kép is elég lett volna...) és a megadott napon, melyen nem szabad tanulni, helyezd elé a gyermek tanszereit. Másnap pedig az istennő (a szobor) előtt írjon, olvasson a gyermek.

IndiaPass: Navratri Saraswathi segít :-)

Így tesz még sok ezer, vagy százezer (vagy százmillió :-)) gyermek és felnőtt ma. Reméljük, bejön... bár tavaly nem tanultunk meg 30 nap alatt malayalamul :-) A tankönyvek mellett még előkerülnek ezeken az oltárokon esetleg a felnőttek munkaeszközei is, amelyek segítségével megteremtik a mindennapi betevőre valót.

Istenlépcső

Még egy tipikusan dél-indiai Navratri szokásba botlottunk a nap legelején. Bementünk a városba a legújabb kedvenc éttermünkbe, hogy reggelire a remek purijukból ehessünk meg párat. Sajnos, mire odaértünk már nem volt reggeli és egészen ebédig ilyenkor be is zárnak.

Azért hogy ne távozzunk csalódottan a tulaj áthívott a házukhoz (2 méterre az étteremtől), hogy nézzük meg a poojájukat. Azért azt gondoltuk, hogy díszesebb lesz, mint a miénk, de ennyire???

IndiaPass: Navratri A fél szobát elfoglalja.

Voltunk már náluk egyszer, ott készült a színes csirkés kép. Most az installáció miatt, amit Navratri golunak hívnak, kicsit átrendezték a szobát... A Navratri golu egy páratlan fokokból álló lépcső, melynek fokaira megszámlálhatatlan isten- és istennőszobrot, jelképet sorakoztatnak fel. A kedves vendéglős családjának 7 polcból állt a lépcsője, mely ember nagyságú méretet öltött.

IndiaPass: Navratri A legfelső sorban igazán régi szobrok állnak.

IndiaPass: Navratri A második sor.

IndiaPass: Navratri A harmadik sor.

IndiaPass: Navratri A legalsó sor.

A lépcsőn nem csak istenek találhatók, hanem hétköznapi emberek szobrai is. A képeken még az is látható, hogy egy istenből vagy figurából nem csak egy példányt használnak, hanem sokszor több egyformát.

IndiaPass: Navratri Felajánlások.

IndiaPass: Navratri Művirág.

A lépcső előtt felajánlásokat helyeznek el: gyümölcsöket, virágot, gabonát, illetve a gyerekek könyvei is ide kerülnek. Az egész karácsonyi és szilveszteri díszekkel és fényekkel van körberakva, hogy még szebbé tegyék az ünnepet.

IndiaPass: Navratri Az ajándékok "kiporciózva" várják a látogatókat. A tálkát is örökbe megkaptuk :-)

A házhoz érkező lányoknak és asszonyoknak ajándékot adnak. Gyümölcsöt, kókuszt, virágot, kumkumot (amellyel a homlokra festik a piros jelet), bétel diót, payasamot (ez pedig az az édesség, amit ünnepekkor készítenek a helyiek). Na, mi meg üres kézzel érkeztünk... jövőre már tudni fogjuk, mi a teendő :-)

Sajnos, mint láthatjátok, nem vittünk magunkkal rendes fényképezőgépet, mert szakadt az eső, ezért csak telefonnal fotóztunk, ami nem túl szép. Mégis álljon itt még néhány kép a lépcsőről:

IndiaPass: Navratri

IndiaPass: Navratri

IndiaPass: Navratri

IndiaPass: Navratri

IndiaPass: Navratri

IndiaPass: Navratri Ez egy malayalam om állítólag.

Napközben

Napközben még benéztünk pár templomba, hogy hogyan is ünnepelnek az ottani hívek. Néhány képet azért sikerült itt is készíteni.

IndiaPass: Navratri Vajon melyik isten templomában járhatunk? :-)

IndiaPass: Navratri Jojó máris talált magának egy barátot. A bácsi egy matematikus.

IndiaPass: Navratri Aztán le is rajzolta őt.

IndiaPass: Navratri Csillog-villog az oltár. A plafonon még egy diszkógömb is függ.

IndiaPass: Navratri A Padmanabhaswamy templom (a világ leggazdagabb temploma, ahol azt az iszonyú sok kincset találták tavaly) lépcsőjén található kis olajlámpások az eső miatt kis szívecskéket rajzoltak a földre.

IndiaPass: Navratri Egy Saraswathi templom, amelybe nem jutottunk be végül, de kívülről is megcsodálhattuk a dekorációt. Minden, ami színesnek látszik, az gyümölcsből van kirakva.

Esti pooja

Estére Rita - aki fél évet van itt és Kalarippayatut tanul, mely egy ősi keralai harcművészet -, elhívott minket az edzőtermükbe, ahol megnézhettük a nagy poojat. Az egész termet napokig takarították, kifestették, hogy az ünnepre szép legyen minden.

IndiaPass: Navratri Készülődés

Délután mi is segítettünk felkészülni a szertartásra. Indiai bazsalikomleveleket tépkedtünk le a szárukról. Ez itt egy szent növény, de nekünk csak a peston járt az eszünk :-) Hétköznapi bazsalikomot nem lehet kapni, a kész pesto meg igen drága, úgyhogy egyszer learatok egy szent bazsalikom mezőt :-)

IndiaPass: Navratri Pestooo

Maga a szertartás jó hosszúra sikeredett. A leveleket, amelyeket letépkedtünk az isteneknek ajánlotta fel a pap (aki Laci szerint Tiszay Árpi barátunk indiai avatárja volt :-)). Sajnos úgy, hogy nem érti az ember igazán, hogy mi történik, kevéssé élvezhető az a röpke 2-3 óra, főleg Jojó számára, úgyhogy közben például találtunk a teremben egy zöld levélsáskát. Lefotózni sajnos nem tudtam, de gyönyörű volt. Ha nem láttam volna, hogy mozog, akkor soha nem tűnt volna fel, hogy egy állatról van szó.

IndiaPass: Navratri Erre a részre csak a beavatott kalarisok mehetnek be, de Jojóval kivételt tettek. Mindenki a falnál állva kísérte figyelemmel a poojat... kivéve persze...

A buli után elmentünk még vacsizni egyet, mert ezen a poojan nem volt nagy ételosztás. Egy remek vegetáriánus étteremben ettünk, ahol két varázslóval is találkozhattunk.

IndiaPass: Navratri A ghee roast varázslók.

A motorszerviz oltára

Hazafelé megcsodálhattuk a motorról számos család udvarának oltárát. A motorszerelőnknél, Anilnál meg is álltunk, hogy megnézzük az ő oltárát.

IndiaPass: Navratri Kissé giccses, de azért tetszik :-)

Az amúgy nem éppen tisztának ér rendezettnek tűnő (attól még lehet, hogy az..) kis szervizt is kisuvickolták és belül mindenféle színekben tündöklő kis oltárt állítottak fel ezek a kétkezi munkás férfiak. Volt ott lufitól kezdve a pálmalevélből hajtogatott kis díszig minden. Anil is odahelyezte szerszámait az istennő elé, illetve voltak ott könyvek, füzetek is.

IndiaPass: Navratri Szerszámok és könyvek a szervizben

IndiaPass: Navratri IndiaPass: Navratri
Pálmalevél csillagok

Valamit nagyon bütyköltek egy lapostévén, majd észrevettünk egy erősítőt is... biztos kis buli lesz. A 2 négyzetméternyi hangfalat csak kifelé láttuk meg a bokrok közül kiemelkedni... talán mégsem lesz olyan kicsi az a buli. De mi már nagyon fáradtak voltunk az egész napos szaladgálástól, úgyhogy inkább hazamentünk.

IndiaPass: Navratri Buli lesz.

IndiaPass: Navratri A kert is csillog.

Sziasztok!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr694866336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panci 2012.10.26. 14:32:45

Nagyon klassz kis bejegyzés lett, sok ilyen bejegyzést kérünk:))
Egyszer levideózhatnék, ahogy Jojó malayalam nyelven beszél, nagyon érdekes lehet.
Üdv!


süti beállítások módosítása