Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Luxusétterem vagy utcai árus?

2012.08.24. 09:16 - Pere Viki

Címkék: utazás konyha étel india goldenblog

Utazás előtt a legtöbb ember információt gyűjt az úti céllal kapcsolatban. Fokozottan érvényes ez, ha az a bizonyos úti cél nagyban eltér a hazától, mint például India. Rengeteg olvasónk pontosan az utazásra való felkészülés szakaszában talál rá az IndiaPassra is és sokan felteszik kérdéseiket, melyek között 80%-ban szerepel az étkezés témakör. Mit, hol és hogyan biztonságos fogyasztani?

Sajnos a legtöbb elérhető információforrás óva inti az utazókat szinte minden ehető, iható dologtól. Ne egyél utcán, ne egyél gyümölcsöt, csak ha megpucolható, ne egyél vizes evőeszközzel, ne igyál gyümölcsleveket. Talán a sorban az egyetlen ilyen elrettentő tanács, amit még mi is megfogadunk, az a jégkocka kerülése az italokban, mert nem tudhatjuk, hogy valóban szűrt vízből készítik-e azokat.

IndiaPass: Indiai éttermek Sül a kedvencünk a Kerala Chinken Fry

Razziázik a KÖJÁL

Ezzel a témával kapcsolatban szeretnék egy aktuális történetet megosztani veletek. Július közepén egy 21 éves indiai srác Trivandrumból Bangalore-ba tartott. Mielőtt felült volna a buszra, még a városban feltankolt egy étteremben. Rögtön három savarmát vett vesztére, hiszen Bangalore-ba érkezése után rosszul lett és négy nap múlva életét vesztette.

IndiaPass: Indiai éttermek Te hol ennél szívesebben? Itt, az előkelő hotelben?

IndiaPass: Indiai éttermek Vagy itt, az öreg néninél?

Az eset után óriási ellenőrzések folytak a városban és környékén. Még nálunk a tengerparton is végignézték az éttermeket. Később államszerte folytatódott a razzia. A vizsgált vendéglátók kb. fele kapott valamilyen felszólítást higiéniai hiányosságok miatt, illetve párat be is zártak azonnal. Az előző két képen szereplők közül, ha az elsőt választottad, rosszul tetted, mert ott például volt baj.

IndiaPass: Indiai éttermek Készül a tamil étel. Csini a vágódeszka, de ilyesmin nem akadunk fenn.

Az én tanulságaim

Sokan erre biztosan azt mondanák, hogy na tessék, itt a bizonyíték, a félelmek valósak. Én meg azt mondom, hogy ételmérgezés mindenhol előfordul néha a világban és kifejezetten örülök annak, hogy azonnal felléptek a hatóságok nem is kis erőkkel.

IndiaPass: Indiai éttermek Süti a bácsi a bujit.

A másik dolog, amit szentül hiszek (és az ellenőrzések is alátámasztották), hogy nem az utcai árustól kell félni, aki a környék lakóit eteti, és ha egyszer hibázik, lehúzhatja a rolót és éhen halhat. Sokkal inkább kell aggódnunk a drága, előkelő éttermektől, főleg, amelyek egyenesen a turistákat célozzák meg.

IndiaPass: Indiai éttermek Van ilyen is, de minek?

Hogy miért? Teljesen logikus. A kis utcai árus bácsika minden nap frissen keveri be a sült banán bundájához, vagy a vadaihoz a tésztát. Pont annyit, amennyit kell, hiszen tudja, hogy mennyit fog eladni aznap, ezt csinálja 78 éve. Ott süti meg a chili pakorát vagy az omlettet a szemed előtt. A mogyoróárus fiú, amikor megkezdi napját, kitolja kis kocsiját a kereszteződésbe a tiszta eszközökkel együtt, de még egy fél órát tovább tisztogatja azokat ahelyett, hogy sütné végre a mogyorót szegény mogyorófüggő családtagjaim számára :-).

IndiaPass: Indiai éttermek Mogyoró az utcán.

Ezzel szemben a turistacsalogatók és a csinos éttermek mit tesznek (tisztelet a kivételnek)? A drága éttermekbe kevesebb helyi jár, nem pörög az üzlet. Nagyobb eséllyel rohad rájuk az alapanyag. A tengerparti étterem pedig nem rossz szándékból ugyan, de kihagyja a fűszerek felét, hogy szegény európai vendég ne okádjon tüzet a chilitől, és ne égjen a gyomra a rengeteg egyéb fűszertől. Ennél rosszabbat nem is tehetnének, hiszen azok a fűszerek rengeteget segítenek a problémák elkerülésében. Egy jó kis európai fogás egy fehéreknek "szóló" étteremben és nagyobb eséllyel töltöd a mellékhelységben az éjszakát, mint ha az indiaiakkal együtt kézzel ettél volna egy thalit.

IndiaPass: Indiai éttermek Kókuszolajban sült fűszerek... köret.

Tanácsok

Álljon itt néhány tanács, melyeket tapasztalataink táplálnak az indiai étkezéssel és étteremválasztással kapcsolatban:

IndiaPass: Indiai éttermek Cukornádrágó.

  • Ha egy mód van, rá hanyagoljuk a turista éttermeket. Drágábbak is és az említett okok miatt nagyobb az esély a problémákra.
  • IndiaPass: Indiai éttermek Konyha a templomfesztiválon... isteni.
  • Bizonyos mértékű hasmenés még normálisnak is tekinthető, hiszen más a bélflóránk, mint az ott élőknek így nem tudunk rögtön megküzdeni az "idegen" összetevőkkel. Amikor 10 hónap után Indiából hazalátogattunk Magyarországra, ugyanúgy volt probléma az otthoni étel miatt.
  • Ha mégis elérne a baj, ne hasfogót szedjünk, mert az csak bent tartja azt, aminek ki kell jönni. Főleg, ha nem fosunk-hányunk sugárban és mondjuk egyszerre napi 26-szor.
  • Enyhe hasmenés esetén, illetve akár preventív jelleggel fogyasszunk curdöt (helyi joghurt), és azt tartalmazó ételeket, italokat, mint például a raita vagy a lassi. Ha nem bíztok az éttermekben, akkor közértben vegyetek. Ez majd segít a megfelelő bélflóra kialakításában, illetve a meglévő támogatásában.
  • IndiaPass: Indiai éttermek Sharjah shake.
  • Az utazókat elérő hasmenésre szellemes frázisokat használnak, mint például Montezuma's revenge Mexikóban, Pharaoh's revenge Egyiptomban és Delhi belly Indiában.
  • Figyeljünk a folyadékfogyasztásra, igyunk sokat. Arra mindig ügyeljünk, hogy a víz, amit fogyasztunk, biztonságos legyen. Éttermekben általában kancsóban szolgálnak fel forralt vizet, ami helyenként rózsaszín a belefőzött gyógyhatású fadarabkától. Mi megisszuk és nincs bajunk tőle.
  • Csapvizet ne igyunk! Lépten-nyomon árulnak palackos szűrt vizet, azt igyuk. A palackos víz szűrt víz, de nem ásványvíz. Már többeket hallottam panaszkodni az íze miatt. Nekem nincs bajom vele, de ha neked van, kapható nagyobb üzletben ásványvíz, vagy ott a kóla és a többi borzalom végszükség esetére.
  • Utazóknak azt ajánlanám, ne is mossanak csapvízzel fogat. Egy szimpla fogmosástól még lehet, hogy nem lenne baj, de ezzel nem érdemes kockáztatni a 2-3 hét nyaralást. Ebben az esetben is igaz, hogy idővel megszokja a szervezet a csapvizet (ilyen kis mennyiségben). Mi csapvízzel mossuk a fogunkat.
  • Viszont szerintem attól félni, hogy vizes a tányér vagy az evőeszköz, nem megalapozott. Inkább örüljünk annak, hogy látszik, hogy mosogatnak :-). Legyen nálunk mindig zsebkendő (vagy, szalvéta, WC papír) amivel a nemkívánatos nedvességet letörölhetjük, ha annyira zavar.
  • IndiaPass: Indiai éttermek A banánlevél is védelmez a rajta levő enzimek miatt.
  • Próbáljuk ki a kézzel evést, ahogyan az indiaiak is csinálják. Jó hatással van az emésztésre. Viszont ha ezt tesszük, ne használjunk illatos kézfertőtlenítőket, mert nagyon rossz ízük van :-). Mindenhol van lehetőség kézmosásra étkezés előtt és után. Szappan nem mindenhol van hozzá, törölközési lehetőség meg végképp nem jellemző (bár a közös törölközőt és még otthon sem használom). Ha nagyon nem akarunk kézzel túrni az ételben, vigyünk magunkkal evőeszközt, mert nem biztos, hogy lesz az étteremnek.
  • Ha már lehetőségünk van rá, ne hagyjuk ki a trópusi gyümölcsöket. OK, mossuk meg, töröljük szárazra, ha úgy tetszik, de azért ne zárkózzunk el tőlük. A gyümölcsleveket és például a fenséges cukornádlevet se hagyjuk ki. Egyetlen tanács: ezeket is olyan helyen szerezzük be, ahol sok a helyi vendég.
  • IndiaPass: Indiai éttermek Kihagynád?
  • A húsfogyasztásra ugyanez vonatkozik. Ahol látod, hogy ott sütik forró olajban a csirkemellet és lehetőség van rá, hogy a serpenyőből rögtön a tányérodra kerüljön, azt nem kell helyből visszautasítani.



Lacival az első indiai utunk miértje az indiai gasztronómia felfedezésének vágya volt, úgyhogy eszünkbe nem jutott a szerintünk túlzó, elrettentő szabályokat betartani. Problémánk abban az egy hónapban csupán egyszer akadt, de nem azért mert rossz lett volna az étel, hanem mert talán nem kellett volna 6 chili pakorát elfogyasztania Lacinak, amire azt mondta a szervezete, hogy ezt a mennyiségű kapszaicint öregem én ugyan nem fogom keblemre ölelni, úgyhogy volt harc belül :-). De elmúlt.

IndiaPass: Indiai éttermek Látványkonyha. Mi mindent tudnak összerittyenteni abból a pár dologból!

Szerintem, ne hagyjátok ki azokat az élményeket, ízeket, amiket megtapasztalhattok itt Indiában, vagy bárhol máshol a világon. Hiába vannak ma már dögivel egzotikus éttermek szerte a városban, az soha nem lesz ugyanaz. Mivel én sem vagyok mindenható, ezért ne higgyétek el vakon azt sem, amit én írtam az imént, csak egy kicsit lehet lazítani. Majd döntsön mindenki maga belátása és megérzése szerint.

IndiaPass: Indiai éttermek Csicseriborsó zöldségekkel... én repetáztam :-)

Kívánok nektek és ízlelőbimbóitoknak rengeteg élményt mind a külföldi, mind a magyar konyha remekeit fogyasztva!

Sziasztok! (Éhes lettem... :-))

------------------------------------------------------------------------------------------

Még mindig várjuk a szavazatokat a Goldenblog versenyen az IndiaPassra helyi.érték kategóriában.



Továbbá, mindegy játékünk is elindult a Facebookon, amelyben egy biryani szettet nyerhetsz, melyet már haza is küldtünk, csak a nyertesre vár!

IndiaPass: Indiai éttermekKattints a képre és lájkold ezt azt a Facebook oldalunkon, hogy nyerhess!




 

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr504728981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PetraBee · http://nagyutazas.wordpress.com/ 2012.08.24. 20:29:11

Szia Viki!

En is alatamasztom, amiket irtal. Mi mindig olyan ettermekbe ülünk be, ami tele van helyiekkel.
Sokan mondjak, hogy mennyire nehez a török kaja, meg nem magyar gyomornak valo. En mar 4 eve itt elek, egyetlen egyszer nem volt problemam az itteni etelekkel - vagy italokkal. :)

Utcai arusoknal is szoktunk kajalni, a multkor a buszmegallo mellett lattam pl, hogy a bacsi ette a sajat töltött kagylojat, az nekem jo "ajanlolevelnek" bizonyult, finom is volt nagyon...

UI: Amiota olvasom a blogot, eröteljes kesztetest erzek egy Indiai utazasra, pedig jelenleg nem tellik. Szoval szegyelld magad! :)

Micirka 2012.08.24. 23:10:48

Kedves Pere csalad! :)

Ma reggel talaltam ra a blogra es este vettem eszre, hogy meg mindig ezt olvasom. Most ertem a vegere, vagyis ide a legutobbi bejegyzeshez. Erdekes volt sz szorakoztato, koszonom szepen, hogy olvashattam.

Indiat eddig leginkabb a "Bengali tuz" cimu regi konyvbol es nehany turista-csali utifilmbol ismertem. Vesztettem nehany illuziot de meg igy is jo. :)

mangalor 2012.08.24. 23:34:37

szia, nagyon jó volt olvasni, én is éhes lettem, indiait bármikor tudnék enni:)
a díványos "beszélgetésünkre" visszatérve, igen a csípős nekünk más, és bár mi a férjjel nagyon szeretjük még az igazán hard chilit is (a jalapeno nálam a plafon egyelőre), de még mindig elmarad valószínűleg az indiában kapható/készített ételek erejétől. főleg, amikor arra a dokumentumfilmre gondolok, amikor a háziasszony úgy kezdte a receptet, hogy 'végy egy kiló chilipaprikát' :D
nekünk nagy álmunk, hogy egyszer majd végigegyük Indiát, de addig is itthon próbáljuk ki a sok finomságot. Én imádom a curry-kat, rengetegfélét főztünk már, nem tudok betelni vele:)
várom a te receptjeidet is!

freelander1 2012.08.25. 11:09:19

Sziasztok!
Én bírom a csípőset, meg az erős fűszereket, de a gyerekeimet eddig nem sokkoltam vele. Jojó hogy bírja? Vagy van külön "gyerekbarát-dózis"?

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 22:54:28

@PetraBee: Ne aggódj, nekem is csorog a nyálam állandóan :-)

Érdekes, én azt hallottam a török kajával kapcsolatban, hogy a magyar konyhára igen nagy hatással volt a török uralom. Ha jól emlékszem a paradicsom és paprika előszeretettel való használatát a magyar konyhában (pl. lecsó) nekik tulajdonítják. Mit gondolsz? Vannak kint ezt az analógiát követő "magyaros" ételek?

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 23:06:13

@Micirka: De jó ezt hallani :-) Örülök, hogy szántál ránk egy napot.

A Bengáli tüzet még mielőtt kijöttünk kértem kölcsön nagymamámtól, de aztán nem volt rá időm, úgyhogy most áprilisban, amikor hazalátogattunk olvastam el.

Megdöbbentő volt számomra, hogy a majd 100 éve játszódó történetben a főhős pont ugyanazokat a dolgokat élte át, mint én (gondolok itt a kultúrsokk fázisaira is). Rengeteg párhuzamot találtam az ő és a mi életünk között. Igaz, hogy itt jelenleg nem mutatnak be gyermekáldozatot Kálinak, meg ilyenek. De nem tartom kizártnak, hogy északon simán történik ilyesmi még mindig.

Utánanéztem gyorsan: index.hu/bulvar/hirek/209036/ Ez a cikk is bizonyítja, csinálják ezt még mindig....

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 23:12:57

@mangalor: Az a baj, hogy én is bármikor kapható vagyok az indiai kajára :-)

Igen, azt kell mondjam, hogy a jalapeño ipari tanuló ezekhez képest :-) Bár nekem az egyik kedvencem...

Főleg az az igazán hard core, amikor reggelire, azaz éhgyomorra eszed az egg curryt és könnyezel :-)

Én is már nagyon várom, hogy írhassam a főzős posztokat. Remélem sikerül majd olyanra, hogy otthon is reprodukálható legyen.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 23:19:52

@freelander1: Számukra nincs gyerekbarát dózis; a gyerekek is azt eszik, mint a felnőttek. Én azon csodálkozom mindig, hogy nekem másfél év intenzív "szoktatás" után is taknyom-nyálam folyik a csípőstől, nekik hogy a fenébe nem? :-) Nyilván pont azért, mert gyerekkora óta kapja, de akkor is!

Jojó furcsa nagyon ebből a szempontból. Neki is a Kerala Chicken Fry a kedvence, ahogy nekem is. Csíp mint az ökör, de azt megeszi önként és dalolva. De ha egy sült rizsben mondjuk van 1 szelet csili (ami az előzőkhöz képest kutya f@?!a) akkor azt ő nem eszi meg, mert csíp... ki érti ezt?

freelander1 2012.08.25. 23:39:02

@Pere Viki: Nyilván van benne valami über-hűdejajde-felejthetetlen ízanyag, ami a gyerek agyát zombizálja, hogy "márpedig meg akarod enni, mert finom, akkor is ha csíp". Nemtom az enyémeknek mi lehetne ilyen csili-csali-cucc. Csilis csoki? Csilis palacsinta? Csilis nyalóka?

Javorka (törölt) 2012.08.28. 23:25:40

Hetvegen - a hatasotokra - indiai kostolast rendezunk. :)
Poulet Madras, Chicken Tikka Masala, Butter Chicken, Mysore Chicken lesz a menu. Remelem birni fogjuk :)

tt_tt 2012.08.29. 21:16:06

A fent leírtak nem csak Indiában állják meg a helyüket, hanem itthon is. Egy időben akárhány itthoni hotelben ettem, mindig volt valami bajom tőle. A piaci talponállótól soha...

Jól értem hogy lesznek receptek is? Nekem kedvencem az indiai kaja, szeretem enni, de nem ismerem a fűszereket és nem nagyon merek nekiállni főzőcskézni itthon. Bár a múltkor főztem garam masalával, az asszonynak ízlett is, mégis úgy gondolom annak nem sok köze volt az igazi indiai konyhához. Minden tanácsot/receptet örömmel fogadok és kipróbálok.

☉ ☾ 2012.08.30. 10:27:51

Kimaradt és fontos, ha valakit érdekel:

- halat csak tengerparthoz közeli helyen együnk. Itt sajnos nem igaz az a gyakorlat, hogy elég ha előttünk sütik és rögtön megesszük. Láttam már "szagos" ragadós, nyálkás halat, amit koszos újságpapírból gördítettek a forró olajba, sőt észak Indiában ez az élmény többször is rám köszöntött. Lehetnek ezek édesvízi halak is, de a haltárolás nagyon problémás.

Egyébként az éttermek egy része csak étlapot tart, ha kiválasztasz valamit azt az utcán, vagy kisebb étteremben készíttetik el, és azt tálalják.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.31. 09:59:37

@freelander1: Szerintem a titka a chicken frynak, hogy kókuszolajban sütik, ettől van egy elmondhatatlan íze. Csilis csoki hmmm, én szeretem :-)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.31. 10:07:12

@Javorka: Jó étvágyat hozzá!!! :-) A chichen tikka masala és a butter chicken nagy kedvenceim, a madras-it sose tudom megjegyezni, de tudom, hogy az is ízlett. Mysore-ban meg voltam egyszer, de soha nem ettem ilyen fogást. :-) Remélem ízleni fognak az ételek!

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.31. 10:16:47

@tt_tt: Nagyon szeretnék recepteket is megosztani veletek, igen. Éppen a magyartól eltérő technikák miatt gondoltam úgy, hogy először megtanulom itteni barátaimtól az aktuális ételt elkészíteni, majd itthon újra nekiállnék egyedül, hogy tényleg képes-e erre az európai ember is :-) Sok technikát videóval is szeretnék illusztrálni, mert anélkül szerintem nagyon nehéz 1-2 dolgot megérteni. Szóval ezért tart ez ilyen sokáig...

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.31. 10:49:13

@☉ ☾: Jogos. Engedelmeddel be is szerkesztem a posztba! Köszi! Tipikus üzemi vakság esete... tengerparton élünk :-)

zdyzs 2012.11.12. 20:07:40

@Pere Viki: Viki!
Ez végül nem került bele a posztba, pedig tényleg fontos, hogy halat meg egyéb tengeri herkentyűket Indiában csak a tengerparton szabad enni. Luxushotelben sem, nincs megoldva a hűtése ezeknek sem.
Mi már több mint 3 éve vagyunk itt, teljesen egyetértek azzal amit írsz, van is egy mondásunk itt Delhiben, ami konkrét eseten alapul: "Ötcsillagos szállóban ötcsillagos fosást lehet kapni".
Ott kell enni, ahol sok a vendég. De ott is be kell tartani néhány alapvető szabályt - nyers zöldséget soha, gyümölcsöt csak olyat amelyet hámozni lehet, frissen sült/főtt ételeket kell enni és csak biztonságos vizet szabad inni. És ha valaki nem bírja a csípőset, akkor parathan, rotin és naanon el lehet éldegélni két-három hétig. Ezek jellemzően mindenütt nagyon jók (na jó a paratha csak délen, de ott tényleg a legkoszosabb lebujban is)

zdyzs 2012.11.12. 20:11:26

@freelander1: Talán csak annyit a gyerekek és a csípős viszonyáról, hogy itt minden gyerek megtanulja megenni a csípőset. Egyik lányom semmilyen csípős dolgot nem evett meg mikor idejöttünk három évvel ezelőtt, külön kellett neki főzni. Tavaly családilag elfogyasztottunk egy zacskó Mexicorn-t, és a lányom az üres zacskót nézve ezt mondta: "Apa, erre az van írva, hogy csilis. Én észre sem vettem hogy csípős lenne."