Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Onam - nyakunkon a fesztivál

2012.08.31. 09:08 - Pere Viki

Címkék: utazás ünnep fesztivál étel india hindu goldenblog

Második éve vehetünk részt az indiai Kerala állam legfontosabb fesztiválján, az Onamon, amelyről részletesen beszámolunk most nektek.

IndiaPass: Onam fesztivál

Ünnepel Kerala

A legenda

Az Onam fesztiválnak egy kedves (na jó, nem annyira kedves) mitológiai történet az alapja. Egészen röviden és a szereplők számát minimálisra redukálva így hangzik. Élt egy király, akit Mavelinek (vagy Mahabalinak) hívtak. Uralkodása alatt a nép nagyon boldog volt és az országa is virágzott. Maveli bölcs és nagylelkű uralkodó volt ezért egyre nagyobb népszerűségre tett szert.

IndiaPass: Onam fesztivál Maveli

Emiatt az istenek megijedtek, féltve érezték saját hatalmukat, ezért Visnuhoz (a hinduk 3 főistenének egyikéhez) fordultak segítségért. Visnu szegény brahmin fiúként megjelent Maveli előtt és földet kért tőle, tudván, hogy a jóságos király teljesíti alattvalói kéréseit. Csak akkorka földet kért a brahmin, amekkorát 3 lépéssel be tudott járni.

A király igent mondott a kérésre, mire a brahmin óriásira növekedett. Első lépésvel beterítette az egész eget, a másodikkal az egész földet, majd kérdezte a királyt, hova léphet harmadszorra. Maveli rájött, hogy nem akárkivel van dolga és azt kérte, hogy a bráhmin lépjen az ő fejére. Visnu nagyra tartotta Mavelit a népéhez kötődő szeretete miatt, illetve a király volt az akkori világ egyik legnagyobb Visnu hívője, ezért felajánlotta, hogy a halála előtt lehet egy kívánsága. A kívánság az volt, hogy Maveli minden évben visszatérhessen a népéhez, hogy megbizonyosodhasson jólétükről, boldogságukról.

IndiaPass: Onam fesztivál Szegény feje... Forrás: Wikipedia

Ezért az év augusztus-szeptember hónapjaiban (Chingam hónap a malayalam naptár szerint) az emberek kivirulnak, ünnepelnek és várják szívüknek kedves királyukat, hogy visszatérése napján elégedett lehessen, mert népe boldog és gazdag.

Onam dal, melyet Jojó is tud :-) Természetesen Maveliről szól. Előtte pedig egy kis betekintést kaphattok a malayalam nyelv gyönyöreibe :-)

Ennek materiális megnyilvánulása úgy néz ki nagyjából, mint nálunk a Karácsony. A boltokban mindenféle árucikkekre leárazások vannak érvényben. Tavaly Onamkor vettünk mi is mosógépet és légkondit. Továbbá rengeteg nyereményjátékot is indítanak a kereskedők. Ez a családok ruhavásárlásának időszaka is.

Tíz napos buli

Mint megannyi ünnepet, az Onamot is a csillagok állása határozza meg, így minden évben máskor kerül sor a 10 napos fesztibálra. 2011-ben szeptember 9-re esett a legfontosabb utolsó nap, idén augusztus 29-én zárulnak az ünnepek. Az alábbi információkat főleg barátainktól és Jojótól szereztem, illetve a www.onamfestival.org volt segítségemre még, amelyet szeretettel ajánlok nektek, ha bővebb információra éheztek.

1. nap - Atham

IndiaPass: Onam fesztivál Hintáznak a kislányok

Kerala népe - és úgy hiszik, hogy Maveli is - ezen a napon kezdi meg az előkészületeket a királyi látogatásra. Elkezdik építeni a csodálatos virágkompozíciókat a pookalamokat, melyeket minden nap még szebbre, színesebbre és nagyobbra varázsolnak az éjszaka folyamán. Ezen a napon csak sárga virágok kerülnek a földre. Házaknál és parkokban hintákat kötnek a fákra, amelyeket mind gyermekek, mind felnőttek nagy kedvvel használnak.

IndiaPass: Onam fesztivál Pookalam kezdeményünk :-)

2. nap - Chithira

IndiaPass: Onam fesztivál Egy motoralkatrész üzlet pookalamja.

A második napon megtervezik a családok a teendőiket az ünnep során, elkezdődik a nagytakarítás a házakban az Onam tiszteletére. A pookalamok tovább bővülnek.

IndiaPass: Onam fesztivál Pookalam

3. nap - Chodi

IndiaPass: Onam fesztivál Készül a pookalam

Az embereken úrrá lesz a vásárlási láz. A már említett ruhák beszerzésén kívül szokás ilyenkor ékszereket is vásárolni. A pookalamok innentől kezdve mindenféle mintákat kezdenek felvenni és egyre színpompásabbak lesznek. A leggyönyörűbbeket egészen az utolsó napig eltakarják, hogy ne lássuk, mi készül a lefóliázott kis sátorban.

4. nap - Vishakam

IndiaPass: Onam fesztivál Pookalam verseny Forrás: http://www.thehindu.com

Mivel az Onam egyfajta szüreti/aratási fesztiválként is üzemel, ezért ezen a napon kezdik a piacokon a termény kínálását. Ezen a napon rendeznek továbbá különböző versenyeket, mint például pookalam építő versenyt, melyre cégek, iskolák, baráti társaságok jelentkeznek

5. nap - Anizham

IndiaPass: Onam fesztivál Snake boat. Forrás: http://keralamtourism.com

Az ötödik napon snake boat (kígyó hajó) versenyt rendeznek. Ezek 30-40 méter hosszú keskeny evezős hajók, melyen rengeteg ember (60-120) foglal helyet: kormányosok, evezők, énekesek. Most derült ki számomra, hogy Jojó az ő (hajós) dalaikat énekelgeti mostanában.

Kígyó hajó énekesekkel. Jojó itt óbégat mellettem :-)))

6. nap - Thriketa

Kezdetét veszik a szabadságolások a munkahelyeken, illetve az iskolai szünetek. A családtól messze élő fiatalok hazautaznak, hogy együtt ünnepelhessenek szeretteikkel.

IndiaPass: Onam fesztivál Szabi előtt ünnep az oviban

7. nap - Moolam

IndiaPass: Onam fesztivál Maveli fényárban

Ez a nap nem lesz a kedvence azoknak, akik próbálnak vigyázni az alakjukra :-) Mind a templomokban, mind háznál megkezdődik a lakomázás. Mától hivatalosan is ünnepnapok jönnek. A zene üvölt mindenhonnan, esténként tűzijátékokat csodálhatunk, illetve a város gyönyörű fényárban úszik.

8. nap - Pooradam

IndiaPass: Onam fesztivál Pookalam

Kis szobrokat helyeznek el a pookalamokban, melyek Mavelit és a cseles brahmint ábrázolják. Ezzel együtt megkezdődik a két nagy napra való bevásárlás... ismét Karácsony fíling.

9. nap - Uthradom

Ezen a napon már teljes ünnepi díszben és lázban van egész Kerala. A király már ma megérkezik és a következő 4 napban látogatja körbe az államot. A nők megkezdik a nagy lakoma összetevőinek elkészítését.

10. nap - Thiruvonam

IndiaPass: Onam fesztivál Ünnepi ruha

A nap korán kezdődik. Az emberek tradicionális viseletet húznak, amely vajszínű, arany mintázatokkal. Ezek a ruhák általában részei az ajándékoknak, mellyel megajándékozzák egymást a családtagok. Először otthon, majd a templomokban ünnepi rituálét folytatnak. Utolsó simítások következnek a pookalamokon. Amelyeket eddig eltakartak, most felfedik a világ előtt.

IndiaPass: Onam fesztivál Felfedték a pookalamot (2012), Azt hiszem megérte várni 10 napot. Részletek az IndaFotón!

IndiaPass: Onam fesztivál Felfedték a pookalamot (2011). Más dizájn évről évre.

Délben speciális Onam lakomát ülnek. Banánlevélen szervírozzák a több mint tíz összetevőből álló kulináris csodát, melyet a földön ülve kézzel fogyasztanak (a kézzel evés mindennapos, nem csak az ünnepnek szól).

IndiaPass: Onam fesztivál Onam lakoma

IndiaPass: Onam fesztivál Onam lakoma

Délután a családok kulturális programokon vesznek részt, melyre mi is ellátogattunk. Zene, tánc, játék :-) A következő bejegyzés pedig az ott szerzett élményekről fog szólni.

Végül ezúttal kifejezetten ajánlom az alábbi album megtekintését, a gyönyörű pookalamok miatt:



-----------------------------------------

Goldenblog jelentés: ajjaj

A szavazás alakulásán nagyon látszik, hogy egyre többen szavaztok ránk. Köszönjük szépen! Mára azonban mégis lecsúsztunk a második helyről a közönségszavazáson. Így ha vannak még tartalékaitok, és támogatnátok bennünket, tegyetétek le voksaitokat az IndiaPass mellé.



Sziasztok!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr114743330

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Falramászó motorok, fülbemászó dallamok 2012.09.03. 11:29:21

Hogyan vigad az indiai nép? A 10 napos Onam fesztivál kapcsán, amikor már minden kötelességüket teljesítették a családok... imádkozás, pookalam készítés, ajándékozás, lakoma, stb, akkor felkerekednek és átadják magukat a szórakozásnak, minden szinten, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Javorka (törölt) 2012.08.31. 16:45:12

Ez megint egy jo, hangulatos leiras volt az unneprol. Nekem ugy tunik szinte minden napra akad valami unnepelni valo, ami valahol egyaltalan nem rossz.
Bar igy, hogy izelitot adtal az eredeti indiai zenebol ... lehet nem orulnek ha allandoan ezt kellene hallgatni. :D
A palmalevel "tanyer" tetszik csak neha tul sok a lab korulotte... gondolom ezt szokni kell.

Irod, hogy Jojo szivesen enekel. Magyar ovis dalokat is felvett a repertoarjaba?

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.09.03. 23:39:52

@Javorka: Erre annyit mondanék, hogy ma 12:20-kor hívott az ovi tulaja, hogy ne haragudjak már, de ő küldött tegnap SMS-t, hogy ma csak fél nap van az oviban (12:00-ig), mert már megint, illetve még mindig felvonulások vannak az Onam miatt... Ugyan már menjünk a gyerekért :-) Mi az SMS-t nem kaptuk meg, a felvonulásról meg nem tudtunk.... De semmi anyázás, még ő kért elnézést. :-)

Vannak azért jó zenéik is :-) Hozzá kell kicsit szokni, de már jó. Régen nem szerettem azt a tipikus magas éneket tele hajlításokkal, de amikor először láttam élőben előadva ilyet... wow.

A földön evés azért kevésszer fordul elő a mi életünkben. Szegény Laci például képtelen törökülésben ülni :-) De a banánlevelet gyakran használják asztalon is... lábak nélkül :-)

Persze énekel Jojó magyar ovis dalokat is. Amíg otthon voltunk, járt a magyar ovijába, ahol pont anyák napjára és évzáróra készültek, úgyhogy sok új mondókát és dalt is tanult. És esti mesét is magyarul olvasunk neki.


süti beállítások módosítása