Az egyik kedvenc ételünket készítjük most el veletek, a keralai sült halat.
![]() |
Az úgy történt, hogy ugye a szomszéd még mindig a kertünkben tartja a robogóját... ahogy az várható volt. Hazafelé menet megköszöntük a pár napja tőle ajándékba kapott halacskákat, mire újra hozzánk vágott egy kisebb mennyiséget. Rendes tőle. Még akkor is, ha nyilván fillérekbe kerül a hal, de azért ez nagyon durva, hogy a fehérnek ajándékba adnak bármit.
Tudni érdemes továbbá, hogy Laci otthon rá se néz a halra. A halászlé gondolatától is felfordul a gyomra... bezzeg nekem... hú de ennék egy jó halászlevet. Na, ez a pali úgy belezi a kis halakat, mintha ezt csinálta volna egész életében. Én azt hiszem ehhez még nem nőttem fel :-) A kerek lapos halnál azért tartottunk némi konzíliumot, hogy akkor ennek hol is kezdődik a feje, mit is kezdjünk vele.
Amikor először készítettük ezt a halat, akkor csupán a szomszéd útmutatása szerint cselekedtünk, miszerint megpucolás után (ők a fejét is rajtahagyják...) csiliporral, kurkumával és sóval kell bekenni és kókuszolajban kisütni. Most egy kicsit utánanéztem az Interneten is és így került még hozzá egy két dolog. Lássuk tehát a receptet:
HOZZÁVALÓK
Hal (kis méretűek)
2 ek kasmíri csili
½ ek kurkuma
½ tk feketebors
5 gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
4-5 currylevél
2-3 ek víz
Kókuszolaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
A hozzávalókat (a hal és az olaj kivételével) darálóban összepépesítjük, majd a megtisztított halat bekenjük a masszával és fél órát állni hagyjuk (hűtőben egy éjszakát is pihentethetjük). A pihenés után kókuszolajban jól megsütjük. Írhattam volna azt is, hogy jól sz@rrásütjük, mivel itt kajakra sz@rrá szokták sütni és úgy isteni. Továbbá, nagyon fontos, hogy olyan kókuszolajat használjunk, aminek tényleg kókuszillata van. Káposztából, répából és uborkából készült, dresszing nélküli salátával és hagymakarikákkal tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Így utólag talán a két fenti módszer ötvözése tűnik a legjobb megoldásnak, azaz pácolás után beleforgatni a száraz fűszerekbe...
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e olyan bátor jelentkező az olvasók között, aki megpróbálja elkészíteni. Ha igen, kérek szépen feedbacket.