Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Mumbai szellemvárossá változott a hétvégén

2012.11.19. 08:10 - Pere Viki

Címkék: hírek politika utazás india szélsőjobb Hitler

Hogyan és miért hal ki a világ 4. legnagyobb városa 1 perc alatt? Meddig tart mindez? És vajon kell-e félnünk tőle?

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray

Elhunyt Bal Thackeray. Forrás: www.indiatvnews.com

Szombaton önfeledten cseteltem egy Mumbaiban élő kedves ismerőssel születendő gyermeke kapcsán... nagy boldogság, meg minden. Majd pár óra múlva írt újra, hogy szobafogságba kerültek... Na hogy-hogy?

86 éves korában szombaton már egy ideje húzódó betegsége miatt mumbai otthonában elhunyt Balasaheb Thackeray, a marathi tigris, akit sokan szerettek, míg mások Hitlerhez hasonlítottak.

Ki volt Bal Thackeray

Thackeray politikai karikatúrák rajzolásával kezdte, majd 1966-ban megalapította a Shiv Sena (Shíva serege, rövidítve: SS... talán nem meglepően szélsőjobb) pártot, mely India Maharastra államának munkavállalóinak érdekeit hivatott védeni. Később hindu nacionalista koalíciót alkottak a Bharatiya Janata párttal, mely India egyik legnépszerűbbje. A koalíció uralma alatt nevezték át Bombayt Mumbaira.

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray Thackeray hetilapja a Marmik 1975-ből
Forrás: www.mid-day.com

Róma a rómaiaké..., Thackeray szerint pedig Maharastra a maharastraiaké. Ilyen néven indított kampányt a bevándorlók ellen. Továbbá radikális antimuszlim nézetét is nyíltan vállalta. Adolf Hitler nagy csodálója volt.

A Shiv Sena utcai bandákként manifesztálódva bojkottált bármit, ami nem tetszett nekik. Például Valentin nap alkalmával bezáratták a boltokat és éttermeket. Ezek az akciók persze sokszor erőszakot szültek.

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray Valentin nap... nem kell a nyugati kultúra!
Forrás: http://theatlantic.com

A szervezet nagy befolyással rendelkezik Bollywood fölött. Például Amithab Bachchan, aki India egyik kedvence Tumblr oldalán szomorúan emlékszik meg családi jó barátjáról, akire állítólag a bollywoodi színészek mindig számíthattak.

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray Barátok voltak
Forrás: www.indiatvnews.com

Kivéve, ha valami nem elfogadhatót cselekedtek, mint pl. mikor Shahrukh Khan pozitívan nyilatkozott pakisztáni játékosok szereplésének lehetőségéről az indiai krikett ligában. Thackeray akkor SRK aktuális filmjének betiltásával fenyegetőzött.

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray Égnek a My Name is Khan plakátjai
Forrás: www.panorama.it

Szellemváros

Ahogy felreppent a hír Thackeray haláláról a 12 és fél milliós Mumbai azonnal kiürült. A boltok, éttermek bezártak. A BEST busztársaság majd 300 járművét megállította, illetve 30.000 taxi és 400.000 riksa is eltűnt az utakról, így sokan ott ragadtak, ahol éppen voltak.

Bezárt továbbá 246 benzinkút, a mozik, a színházak és az esti rendezvényeket, estélyeket is lemondták. A rendőrség arra kérte a lakosságot, hogy csak vész esetén hagyja el otthonát.

A temetés vasárnap zajlott, így továbbra is minden zárva tartott. A média is tisztelgett az elhunyt előtt. A hozzá közelálló 2 napilap fekete címlappal jelent meg. A kábel TV szolgáltatók csak és kizárólag hírműsorokat sugároztak, a szórakoztató csatornákat blokkolták. Még a gyógyszertárak is zárva maradtak.

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray Feketék az újságok.
Forrás: www.ndtv.com

Thackeray testét egy virágokkal feldíszített teherautó szállította otthonától a Shivaji parkig. A majd 7 km-es út megtelt a tiszteletüket leróni kívánó hívekkel. A parkban az arra előkészített máglyára helyezték az indiai zászlóval borított testet és a megfelelő rituálé után elégették. Az állam saját halottjának tekinti az elhunytat, a mumbai rendőrség 21 lövéssel búcsúzott tőle.

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray A politikust többszázezer híve kísérte vasárnap utolsó útjára.
Forrás: www.dnaindia.com

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray Halotti máglya
Forrás: www.indiatvnews.com

A rendőrség és egyéb biztonsági szervek nagy erőkkel biztosították a helyszínt, így csodával határos módon a soha nem látott tömeg ellenére nem történt rendbontás.

Hogyan tovább

Ma (hétfőn) arra számíthatunk, hogy újra elkezd élni a város, de csak szépen lassan. Az iskolák biztosan zárva maradtak ma reggel, de egyes boltok már kinyitottak. A Shiv Sena ugyan nem kíván útjába állni a kereskedőknek a mai napon, ők maguk mégis úgy dönthetnek, hogy nem nyitnak ki. A nagykereskedelmi egységek kollektíve zárva tartanak tiszteletüket fejezvén ki az elhunyt iránt. Várhatóan az éttermek is még egy nap szünetet tartanak a mai napon.

IndiaPass: Elhunyt Bal Thackeray Hétfőn is fekete a Saamana c. napilap.
Forrás: www.saamana.com

A közlekedés fokozatosan tér vissza a megszokott kerékvágásba, a taxikkal és a benzinkutakkal együtt. Holnaptól minden bolt, étterem, bevásárlóközpont folytatja munkáját.

Kívánom a mumbaiaknak, hogy valóban erőszakmentesen legyenek túl a rendkívüli eseményen.

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr974914015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotyi 2012.11.22. 16:39:51

Nézdmár a plakáton ott virít a Mézga Géza.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2012.11.22. 20:03:22

ShaRukh-nak sikerült elérnie, hogy kitiltsák a mumbai-i krikettstadionból. És csak a Mumbai Indians hazai meccsein nincsenek cheerleaderek.

freelander1 2012.12.13. 15:40:03

Mi újság? Hiányoztok ám! Minden oké? Hetek óta nincs új poszt. Remélem ez csak erőgyűjtés.

Amarillalalal 2013.01.04. 10:44:13

Kár, hogy ilyen régóta nincs új poszt:(((

zzssuu 2013.02.10. 10:10:37

Nagyon várom, hogy írjál!!!


süti beállítások módosítása