Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Falramászó motorok, fülbemászó dallamok

2012.09.03. 11:12 - Pere Viki

Címkék: utazás ünnep fesztivál india jármű goldenblog

Hogyan vigad az indiai nép? A 10 napos Onam fesztivál kapcsán, amikor már minden kötelességüket teljesítették a családok... imádkozás, pookalam készítés, ajándékozás, lakoma, stb, akkor felkerekednek és átadják magukat a szórakozásnak, minden szinten, minden mennyiségben.

IndiaPass: Onam fesztivál
Az ünnep kiteljesedéseként felkeresik a város szívében lévő Kanakakunnu palotát (a királyi család volt nyaralója), amely egész évben különböző kulturális programoknak, vásároknak, konferenciáknak ad otthont. Az ünnepi rendezvény kicsiknek és nagyoknak is tartogat látnivalót, érdekességet, meglepetéseket. 

IndiaPass: Onam fesztivál A palota

A rosszidő ellenére fogtuk hát kedves barátainkat, Santosht és újdonsült feleségét Sudhát, beültünk a Padminibe és megcéloztuk a fent említett helyszínt. Útközben megcsodáltuk a gyönyörű pookalamokat és alig vártuk, hogy odaérjünk a nagy eseményre.

IndiaPass: Onam fesztivál A barátok

Már a parkolóban látszott, hogy nem leszünk egyedül :-) Nem találtunk helyet. Megcéloztuk a szomszéd intézmény parkolóját, amiről kiderült, hogy a helyi barátok nem is tudtak. Tanítottunk nekik valami újat. Ott szerencsére lett helyünk.

IndiaPass: Onam fesztivál Nem mintha eddig lenne esélyed eljutni járművel :-)

Átsétáltunk a vurstliba, ahol először is felderítettük a terepet. Nem tudtam nem észrevenni, hogy a nagyszínpadnál a Lambada szólt... csak az intro, ének nélkül, végtelenítve, a műsor kezdetéig, úgy 3 órán át!

Henna

IndiaPass: Onam fesztivál Kihagyhatatlan :-)

Első utunk egy hennáshoz vezetett... Sudha és Jojó ezekben a csajos dolgokban jól megértették egymást. A kézre helyezhető mintát az ilyen rendezvényeken nem a hagyományos kis tölcséres hennával csinálják, hanem faragott fapecsétek segítségével nyomják rá az emberre a speciális tintát, amely rögtön be is szívódik, így nem kell várni vele hosszú ideig. Az egész minta több kisebb pecsét segítségével készült el. A minta tartósságát tekintve nem olyan ellenálló, mint a hagyományos henna, Jojóról 4-5 nap után eltűnt.

IndiaPass: Onam fesztivál Henna nyomda

Hinta

IndiaPass: Onam fesztivál Szerepcsere

A hinta, mint említettem már az ünnep elején előkerül. Természetesen a rendezvény színterén is rengeteg van felkötözve a parkban található fákra. Néha az elrendezés hagy némi kívánnivalót maga után, mert ha nem vigyázunk, eltrafálhatjuk a velünk szemben, vagy ránk merőlegesen elhelyezett hinta "utasát". A hintákat kortól, nemtől függetlenül mindenki nagy örömmel használja.

IndiaPass: Onam fesztivál Fiatalember a hintán rózsaszín táskával.

Sajnos miután kihintáztuk magunkat és belevetettük volna magunkat a vidámpark okozta élvezetekbe eleredt az eső. Nem is kicsit. Csurom vizesek lettünk, úgyhogy félbehagytuk a vurstlizást és elmentünk ebédelni és egyben megszárítkozni egy kicsit. Ahogy elállt az eső azonnal visszamerészkedtünk.

Vidámpark

IndiaPass: Onam fesztivál A vidámpark szekció

Jojó számára a fő attrakció a vidámpark volt természetesen. Egy bizonyos kor után az ember azt gondolná, hogy nem tudnak megijeszteni ilyesmivel... DE :-) Nyilván a biztonságtechnikai szabályozás nem olyan szigorú, mint otthon és erről egy percig nem is tudok megfelejtkezni. Például a nem is olyan lassú tempóban forgó óriáskerékre kategorikusan közöltem, hogy nem ülünk fel.

A vidámpark részen sok kis körhinta van az egészen kicsi gyermekek számára. Van olyan is, amelyet kézzel pörget az ott dolgozó illető. A kicsit idősebbek (és a sokkal idősebbek is :-)) ötféle komolyabb pörgő, forgó, hintázó játékot próbálhatnak ki.

IndiaPass: Onam fesztivál Hajózik a családom

Idén sajnos az eső miatt ezek közül csak a hintázó hajóra ültek fel a többiek... én inkább fotóztam :-) Viszont tavaly két másik játékot is kipróbáltunk. Az első egy felül felfüggesztett gondolákból álló körhinta volt. Erről még videó is készült egykor. Jojó és apukája azt üvöltik menet közben, hogy "bízom az indiai acélban" :-)

IndiaPass: Onam fesztivál Ezen ültünk

A másik, amire még felültünk akkor a Break Dance, ami a Budapesti Vidámparkban is megtalálható, csak ott 140 cm magasságtól és 8 éves kortól vehető igénybe. Itt ezzel nem törődnek. Az 5 éves lányomat simán fölengedték rá.

IndiaPass: Onam fesztivál Nem saját kép... Ilyen a Break Dance, amire az 5 éves is felülhet Indiában. Forrás: Wikipedia

Halálfal

Számomra tudott India már megint meglepetést okozni. Az első "mutatványt", amit megnéztünk, nem ők találták ki persze, csak én ilyet még nem láttam soha. Kívülről egy 7-8 méter magas meredekfalú fordított csonka kúpot látunk, melyre fém lépcső vezet fel. Az emberek a kúp tetejéről néznek befelé és nagy a hangzavar.

IndiaPass: Onam fesztivál Kivülről

Idén kipróbáltuk... Nekem már a lépcsőn gondjaim voltak, mivel át lehetett látni a fokokon és ez a tény kevéssé összeegyeztethető a tériszonyommal. Gondoltam, majd ha felérünk jó lesz, de nem, mert fent is az egész talaj lyukas volt :-) Nem gond, nem nézünk lefelé és kapaszkodunk erősen a "színpadot" és bennünket elválasztó rácsba.

IndiaPass: Onam fesztivál A padló

No de mit is látunk a "színpadon"? Az egész építmény deszkákból van összerakva, jól látható hézagokkal azok között. Az alapon 3 autó (sima, rendszámos Maruti 800) és 3 motor áll. Várunk, amíg üzemanyagot töltenek... de az autókba is??? Nekem remeg a lábam továbbra is...

IndiaPass: Onam fesztivál A halálfal

Kis várakozás után a szabadba vezető kis ajtón keresztül bejönnek a srácok és egy nő... churidarban (indiai női viselet, mely sportosnak korántsem nevezhető). Az ajtó becsukódik és indul az előadás. Először a három motoros (az egyik a hölgy) indul el a halálfalra. Feljönnek egészen a testünkkel egy vonalba... már kapaszkodni sem merek :-) A fiúk elengedik a kormányt, oldalt ülnek a motoron és az ajkaik közé helyezik a bankjegyeket, melyeket a közönség nyújt be nekik a rácsokon keresztül. A biztonsági felszerelések nem kaptak szerepet az előadásban. Farmer, ing és churidar. Ennyi.

IndiaPass: Onam fesztivál A halálfal lovasai

Ha mindez nem lett volna elég, beindulnak az autók is. A 3 kis Maruti is feljön a halálfalra, ami persze a terheléstől össze-vissza mozog. A sofőr derékig kint a kocsiból... ezt nem lehet szavakba önteni. Nézzétek meg a videót, egészen elképesztő!



Mutatványosok

A halálfalon kívül több kisebb helyszínen mutatványosok próbálnak kedveskedni a látogatóknak. A halálfal után amúgy is egy kis nyugalomra volt szükségem :-). Van aki kutyákat treníroz, van aki egy emberfejű beszélő kígyó ígéretével próbál elcsábítani bennünket. Egye fene idén megnéztük, hiszen az eső miatt nem voltak sokan, nem kellett mindenhova órákat sorba állni.

Fotózni elvileg nem lehet, de ezt muszáj volt megörökítenünk, hogy megmutathassuk nektek :-) Egy asztal közepén a sűrű hajkoronájú kígyó emberi feje és mellette a teste. Anyám, emberek mit nem képesek kitalálni. Úgy van megoldva, hogy az asztal alá fény szűrődhessen be, elhitetve velünk, hogy nem tartozik emberi test a fejhez. Kifelé jövet mutattam Lacinak, hogy nyilván egy ferde fal mentén szűrődik be a fény, ami mögött megbújik a fej tulajdonosa. A narrátor látva ezt csak rám mosolygott és bólintott egyet a fejével, jelezve, hogy jó úton járunk :-).

IndiaPass: Onam fesztivál Az emberfejű beszélő kígyó... háááát...

Előadások

A helyszín több pontján is különböző klasszikus előadásokkal szórakoztatják a nézőket a fellépő művészek. Kedvenceink a klasszikus táncosok, ami még Lacit is lenyűgözi. Persze az előadások alatt mindig élő zene és ének szólt.

IndiaPass: Onam fesztivál Mumus, aki leült Jojó mellé az előadás közben :-)

IndiaPass: Onam fesztivál Sri lankai táncos.

IndiaPass: Onam fesztivál Élő zene és ének.

IndiaPass: Onam fesztivál Zene és ének.

IndiaPass: Onam fesztivál

IndiaPass: Onam fesztivál

IndiaPass: Onam fesztivál Kathakali

Árusok

IndiaPass: Onam fesztivál Ördögfióka

"Van itt minden, mint a búcsúban", mondhatnánk, de tényleg :-) Rengeteg borzasztóan giccses és gagyi cuccot árulnak, és megint, nem csak a gyerekek számára. A alacsony minőséghez viszonyodva viszont legalább az árak is alacsonyak.

IndiaPass: Onam fesztivál A bácsi műanyag buborékokat fúj és árulja az anyagot hozzá.

A mozgóárusok mellett azonban 2 nagy pavilonban is vásár működik, ahol a ruhától kezdve, a konyhai felszereléseken át, az édességeken keresztül, a fitneszgépekig bezárólag mindent árulnak. Érdemes körbeszaladni, hátha talál az ember egy kis vásárfiát.

A bevásárlás után pedig ehetünk valami finomat a felállított sátrak valamelyikében. Vannak szamózák (háromszög alakú, töltött réteslap), pakorák (bundázott zöldségek), pattogatott kukorica, vattacukor, jégkrém és a nagy kedvencem a channa masala (főtt csicseriborsó friss zöldségekkel, fűszerekkel).

IndiaPass: Onam fesztivál Csiiiicseriborsóóóóó.

A szervezés

Az egész helyszín és környéke mesebeli fényárban úszik. Mindenféle színek láthatóak a fákon és az épületeken egyaránt. Esőben mondjuk kicsit aggályos a fejem mellett húzódó fényfüzér.

IndiaPass: Onam fesztivál Fények

A szervezés kiválónak tűnik, balhé nincs. A bejáratnál látható a rend őreinek irányító- és megfigyelőhelysége. Indiát meghazudtoló technika és rend uralkodik odabent. A falon hatalmas LCD kijelzőkön voltak láthatóak a rendezvényt behálózó kamerák képei.

IndiaPass: Onam fesztivál Police control room

Ehhez képest a belépés ingyenes és semmi nincs túlárazva. Az étel, a kis játékok, a lufi, minden ugyanannyiba kerül, mint egy átlagos napon. És ami végképp meglepő: a vidámpark játékaira a belépő 50 rúpia (~200 Ft), ami itt persze többet ér, mint otthon, de a gyerekeknek ingyenes!!! Ezt el tudjátok képzelni, hogy a vidámpark a gyereknek ingyen van? :-)

IndiaPass: Onam fesztivál Maveli boldog

Szerintem idén Maveli király boldogan távozik az éves látogatójáról, mert ahogy én láttam, népe igen jól érezte magát. Több mint 200 fotó az alábbi albumban...

-----------------------------------------

Goldenblog jelentés: Újra miénk a második hely!

Nagyon köszönöm, hogy ilyen sokan megosztottátok a kis képet, amit felraktunk Facebookra! Nagyot lendített ám rajtunk. Már csak 1,7%-kal vagyunk lemaradva az ELSŐ helyezettől. Tényleg minden szavazat számít!

Már csak 4 nap van hátra a versenyből. Addig még szavazhattok, megoszthattok, ha szeretnétek részt venni ebben az óriási sikerben (szeintem már a TOP10 is az, de így meg végképp!!!)

IndiaPass: Onam fesztivál Ha szeretnél segíteni, kattints a képre és oszd meg.




Sziasztok!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr784748899

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Onam - nyakunkon a fesztivál 2012.09.03. 11:26:11

Második éve vehetünk részt az indiai Kerala állam legfontosabb fesztiválján, az Onamon, amelyről részletesen beszámolunk most nektek. Ünnepel Kerala A legenda Az Onam fesztiválnak egy kedves (na jó, nem annyira kedves) mito...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Javorka (törölt) 2012.09.03. 12:13:33

www.mommo.hu/media/Halalkatlan_2

Katlanmotorozas, jo is az. Valamikor pesten is volt... ugy 40 eve :)

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2012.09.03. 13:10:29

@Javorka: Pont ezt mondtam Vikinek. Csak 50 evre saccoltam ;)

Javorka (törölt) 2012.09.03. 13:39:25

@dondiridongo: En is csak tippeltem. A nagybatyam motorozott a ligetben... amig anyam meg nem tudta! Sajnos en nem lattam, ez meg elottem tortent. :)

freelander1 2012.09.03. 16:15:20

Ezek nem normálisak :-)) Meg a hintás rész is tetszett.
Asszem a mai poszt rávilágított a dolgok lényegére: itt Európában túlságosan komolyan vesszük az életet... Ezzel szemben India egy nagy játszóház. A rengeteg nyomor ellenére. Vagy épp azért. Elég kockázatos és kemény játszóház, de vszínűleg másképp nem lehetne elviselni. Persze nyilván ez egy erős leegyszerűsítés.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.09.03. 23:28:26

@freelander1: Jól látod a helyzetet. Az ittenihez képest nyugaton minden túl van szabályozva. Valahol a kettő között lehet az optimális állapot :-)

katrinafromhu 2012.09.05. 09:05:14

Hát ez fantasztikus. Mármint, a beszámoló is és a visszanyert 2. hely is. A beszámolóhoz annyit, hogy jó volt látni az ottani hétköznapok(ünnepek) kavalkádját. Nem szédültél el színektől, illatoktól, hangoktól?
A szavazásról: végezzetek akárhányadik helyen (persze én az elsőért drukkolok), nektek köszönhetően talán sokan megtanulnak józanabb ésszel gondolkodni Indiáról. És ez sem semmi.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.09.20. 11:29:24

@katrinafromhu:

Fura, de az ember idővel sok mindent megszokik. Ami először feltűnő volt, már kevésbé tűnik fel. Legjobb példa erre talán a dudálás az utakon. Eleinte az agyamra ment... volt, hogy sírógörcsöt kaptam a városban tőle. Ma már nem zavar annyira az alap dudálás, ha meg nagyon túlzásokba esnek, maximum anyázunk :-)

Az egyik motivációnk valóban az volna, hogy megmutassunk egy másik Indiát, hogy az emberek ne csak előítéleteik szerint gondoljanak rá. Örülök, ha ez sikerül.


süti beállítások módosítása