Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Hogyan szerezzünk indiai vízumot?

2012.01.26. 06:57 - Pere Viki

Címkék: vízum utazás india repülő készülődés

FIGYELEM! 2012. június 28-tól változás történt a vízumigénylés menetében! Részletek. (Azért érdemes az alábbiakat is elolvasni)

 

Ahogy India egy misztikus, titokzatos világ, úgy annak bürokráciája sem mutat más képet. Ez a poszt azért jött létre, hogy segítsen benneteket a vízum megszerzésében, amennyiben Indiába kívántok látogatni. Tapasztalatból kijelenthetem, hogy alább találjátok a magyar nyelven elérhető egyik, ha nem a legrészletesebb ismertetőt mind a vízumigénylés, mind az országba való belépés kapcsán. A cikk megírásának oka pedig az, hogy legutóbb mikor látogatóink érkeztek Magyarországról, az indulásuk előtt 4 nappal derült ki egy beszélgetésünk során, hogy nincs vízumuk, mert azt hitték, hogy a reptéren kapnak majd... hát nem.

 


Vízumkötelesség

Magyar állampolgároknak az Indiai Köztársaságba való belépéshez vízumra van szükségük, melyet a kiutazás előtt kell megszerezni. Csupán néhány állam fiának/leányának adatik meg a lehetőség arra, hogy a repülőtéren 30 napos úgynevezett Visa on Arrival-t kapjon az érkezéskor 60$ fejében (ezek az államok: Finnország, Japán, Luxemburg, Új-Zéland, Szingapúr, Kambodzsa, Vietnám, Fülöp-szigetek, Laosz, Mianmar és Indonézia).

Évente mintegy 5000 magyar belépés történik Indiába, turizmus céljából. Persze igényelhetünk többféle indiai vízumot (turista, üzleti, munkavállalói, tanulói, kutató stb.), én most mégis a turista vízummal kapcsolatban szeretnék bővebb információt adni.

Az igénylést személyesen, vagy utazási irodán keresztül tehetjük. Utóbbi lehetőség persze a legegyszerűbb megoldás, de valószínűleg pár ezer forinttal többe kerül.

Előfeltételek

Aki vízumért szeretne folyamodni, annak rendelkeznie kell minimum 6 hónapig érvényes útlevéllel, melyben van két üres oldal a vízum számára. Ha nem magyar az útleveled az sem kizáró ok, csak kicsit drágább lesz és tovább tart. Ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg az utazó, sürgős esetben érdemes az új útlevelet a Központi Okmányirodában (elérhetőség lejjebb) igényelni. Mi egyszer egy ad-hoc horvátországi utazás előtt egy nappal vettük észre, hogy Jojó útlevele lejárt. Aznap igényeltünk neki egyet és másnap (nem egész 24 óra múlva) megkaptuk... persze ez a szerencsén is múlik.

Szükséges továbbá 2 igazolványkép, a visszautat igazoló repülőjegy-foglalás és az utolsó bankszámlakivonatunk másolata.

Meghívólevélre turistavízumhoz nincsen szükség. Ilyen levelek akkor kellenek, ha valamilyen speciális vízumot szeretnénk szerezni.

Kitöltendők

A vízumigénylő lapot kitölthetjük on-line itt, melyet azután kinyomtathatunk, aláírhatunk. Ehhez csak angol nyelvű űrlap áll rendelkezésre. Választhatjuk azonban a kézzel való kitöltést is, melyhez elvileg mind angol, mind magyar nyelvű dokumentumot is találunk az alábbi linkeken: angol, magyar. Régen ez tényleg így volt, de most ugyanaz a kétnyelvű dokumentum van fönt mindkét helyen. Rettenetes összevisszaság, elég nehéz megtalálni, hogy mit hova írjunk, úgyhogy talán az on-line űrlapot egyszerűbb kitölteni. Bármelyiket választjuk, abból két példányt töltsünk ki és írjunk alá. Ezért is jobb az on-line, elég csak egyszer tölteni és 2 példányban nyomtatni.

Amennyiben Indián belül meg kívánunk látogatni úgynevezett restricted and protected területeket, úgy ahhoz is külön engedéllyel kell rendelkeznünk, amit szintén a nagykövetségen kell intéznünk. Ezek a területek: Assam bizonyos részei, északkeleti határállamok (Mizoram, Manipur, Nagaland, and Arunachal Pradesh), Jammu és Kashmir határközeli részei, Uttar Pradesh és Rajasthan egyes részei és az Andaman és a Lakshadweep szigetek részei. Az űrlap, mely mellőz mindenféle cicomát, formázást... tipikus :-) innen tölthető le.

Ha nem magyar az útleveled, akkor jöhet még egy űrlap, amit innen tölthetsz le

Gyerekkel

Amennyiben van kiskorú gyermek az utazók között az ő születési anyakönyvi kivonatára is szükség lesz. Ezen kívül mi például írtunk egy mindkettőnk (azaz mindkét szülő) által aláírt beleegyező nyilatkozatot, hogy mindnyájan akarjuk és engedjük, hogy a gyerek ettől eddig Indiába utazzon.

Időzítés

A turista vízumot általában 6 hónapra adják, legalábbis ezt hirdeti a nagykövetség oldala, de barátaink csak 3 hónaposat kaptak. Ebben csak az a szemétség, hogy ugyanannyiba kerül.

FONTOS: Turista vízummal, ha az ember elhagyja Indiát, utána két hónapig nem térhet vissza, hiába esetleg többszöri belépéses a vízuma (na ezért duplán szemétség a 3 hónapos vízum). Ez bizonyos esetekben, például körutazás során állítólag áthágható előzetes engedéllyel. Továbbá, ha valamilyen egészségügyi, halaszthatatlan dolga lenne az embernek 2 hónapon belül, elvileg akkor is lehet kérelmezni a korábbi visszalépést.

Az ügyintézés megkezdésekor figyelembe kell vennünk, hogy a vízum a kiállítástól és nem az országba való belépéstől számítandó a 3 vagy 6 hónap. Jó-jó tudom, ez így már túl szájbarágós, de ismerek olyat, akinek emiatt lejárt a vízuma és gyakorlatilag illegálisan tartózkodott Indiában vagy 1 hónapig. Hozzáteszem, hogy néhány látogatás a hivatalban (Commissioner's Office) egy kilépési engedély megkapása után útjára engedték az illetőt.

Ügyintézés

A vízumkérelmeket az Indiai Nagykövetségen kell leadni hétfőtől csütörtökig 10:00 és 12:00 óra között. Átvenni pedig ugyanezeken a napokon 16:00 és 17:00 óra között lehet a leadástól számított harmadik napon, amennyiben minden rendben van a papírokkal.

Az ügyintézés úgy zajlik, hogy beterelnek a könyvtárba, ahol ki kell várnod a sorodat, amíg a konzul foglalkozni tud veled. Ahogy eljön a te időd szólítanak, viheted a kis összekészített csomagodat a fickó elé. Érdemes megvárni, amíg hellyel kínálnak. Hülyén hangzik, de lehet jelentősége az ilyesminek. Ott abban a szobában ő az atyaúristen, úgyhogy ha utazni akarsz, akkor arra a pár percre had érezze jól magát ez az ember (ide különböző jelzős szerkezeteket is el tudtam volna képzelni...)

Ha az emberünk rámondja az Áment a vízumra, akkor egy másik helységben egy ügyintéző hölgynek ki kell fizetnünk a vízumdíjat, amely per pillanat 16.000 Ft.

 

Így fog kinézni

1. Családnév
2. Utónév
3. Típus: turista (TV), Üzleti (BV), munkavállalói, tanulói stb
4. Kiállítás dátuma
5. Lejárat dátuma
6. Belépések száma: Egyszeri (Single), Kétszeri (Double), Többszöri (Multiple)
7. Útlevélszám
8. Speciális engedélyek, korlátozások
9. Velünk utazó gyermekek száma
10. Vízumdíj
11. Referenciaszám a budapesti nyilvántartáshoz
 


Tapasztalat

Ha magatok akarjátok intézni a vízumot, én azt ajánlom, hogy mindenképpen férfi menjen intézkedni a nagykövetségre (persze ha ez lehetséges). Kellett egy pár hónap ahhoz, hogy felfogjam, hogy a nőknek itt - hogy finoman fogalmazzak - más társadalmi szerepük van. Hiába én gyártom az iratokat, töltöm a formokat, rakom össze az anyagot, egy indiai férfi szemében én nem vagyok senki (ügyintézés szempontból).

Reméljük minden rendben lesz, és simán megkapjátok a turista vízumot. Amúgy a kép nem ennyire borús, mi a business visa miatt szívtunk, a turista egyszerű lesz. Ezután már csak a csomagokat kell bepakolni és irány India!!! Remélem találkozunk :-)

További linkek

Indiai Nagykövetség elérhetőségei:
Cím: 1025 Budapest, Búzavirág utca 14.
Telefonszám: +36 (1) 325 7742
e-mail:attache@indianembassy.hu
web: http://www.indianembassybudapest.org
A nagykövetség vízum oldala
A nagykövetség űrlapjainak oldala



Indiai Köztársaság Nagykövetsége nagyobb térképen való megjelenítése

Központi Okmányiroda elérhetőségei:
1133 Budapest, Visegrádi utca 110-112.
Telefonszám: +36 (1) 443 5742
e-mail: kozponti.okmanyiroda@mail.ahiv.hu
web: http://www.magyarorszag.hu


Néhány érdekes indiai oldal:
Indiai Bevándorlási Hivatal - http://www.immigrationindia.nic.in
Indiai Turisztikai Minisztérium - http://tourism.gov.in

A következő posztban felrakok majd egy képet a belépéskor kitöltendő űrlapról és írok hozzá némi magyarázatot is. Nem baj, ha arra is felkészül az ember, mert több órás forgolódás után egy repülőn zombiként nem mindig könnyű ezeket a bevándorlási lapokat kitöltögetni, úgyhogy jobb erre is felkészülni.

Viszlát!

Forrás: A fent nevezett oldalak
 

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr323821218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baphomet 2012.01.26. 19:03:35

Egy két kiegészítés: Ha Nepálba mész, két hónapon belül is visszajöhetsz Indiába. de ezzel is szokott lenni baj, mert viszonylag nehezen értik meg, ha nem repülővel akarod megtenni a két ország közötti utat. Nekem ezt némileg kemény hangvételben azért sikerült elmagyaráznom. Nem tudom persze, hogy két év óta hogyan változott a helyzet.
Én ezt a férfiműsort nem érzékeltem, igaz, eléggé ideges voltam, hogy mi az, hogy meg akarják szabni, hogy hogyan utazom Nepálba. Mikor átrepültünk, akkor persze nem volt gondjuk.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.01.26. 19:19:27

@baphomet: Szia! Igen, erre akartam célozni a körutazással... ha Nepálba, Sri Lankára, ilyesmi akarsz még menni, és van itinered, akkor elvileg rendben van. Én persze akkor is kérnék itt re-entry permitet, nehogy megszívassanak.

Egy kedves világutazó barátunk is hasonlóan járt, mit te, azaz nem értették, hogy mi az, hogy nem repülővel utazik Indiába (hanem stoppal, busszal, vonattal, ahogy sikerül). Írt is a blogjában e kálváriáról: kt.blog.hu érdemes beleolvasni, aztán meg úgysem lehet abbahagyni :-)

A mi vízumhosszabbításunk is még elbírálás alatt van, de áprilisban hazalátogatunk majd. Na addig sem fogják elbírálni, az tuti, úgyhogy exit és re-enty permitet kell kérnünk a "hivataltól" (a helyi Commissioner's Office-t hívtam így egy régebbi bejegyzésben).

A férfitémát alapból én sem vettem észre. Nálunk is, amikor kértük még otthon a vízumot teljesen ki voltam/voltunk akadva, hogy nem nagyon akarták megadni én meg nem fogtam vissza magam :-) Később jött vissza az infó a követségről, hogy milyen bunkó voltam... csak egy álmait védő nő... ilyen fogalom számukra szerintem nem létezik.

A hosszabbításnál pedig kijönnek lakásra a rendőrök... én teát főzni mentem és szolgálatkészen álltam a férjem mellett, amíg a 2 pasi ülve töltögette a pappírokat... a saját házamban. Nehogy azt hidd, hogy kínáltak volna hellyel, vagy bármi.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.01.26. 19:25:17

@baphomet: Hosszú percekig gondolkodtam, hogy illik-e itt nekem hasonlót írni :-) Igen: a suttyó, gyökér, parasztok :-) Köszi

baphomet 2012.01.26. 20:16:50

@Pere Viki: Uhh, de jó ez a blog. Az enyémeket ismeritek?
www.keletiutazas.blogspot.com/
Rajta vannak a korábbi blogok linkjei is.

chinnu 2012.01.28. 14:05:10

Szia!
Teljesen helytálló a bejegyzés..személyes tapasztalat. Szerencsére én munkából mentem vízumot intézni, és - először azt hittem nagy hiba lesz - rendőregyenruhában érkeztem..
A követségen majdhogynem "körbeugráltak" még a bankszámlakivonatot sem kérték el, igaz én is csak 3 hónapra kaptam meg..
Viszont az előttem érkező (szintén nő) elég sok keresztkérdést kapott..
Tudom írtatok már az üzleti vízumról is, olvastam is, lehet később nálam is aktuális lesz :) kíváncsian várom a hosszabbítás eredményét, történetét.

baphomet 2012.01.28. 15:07:09

Még a végén az lesz, hogy legközelebb rendőrrel megyek :)

hbora 2012.01.29. 10:35:04

Szia Viki!
Élvezettel olvastuk kalandjaitokat! Mi két éve voltunk É-Indiában, majd Goán. Február közepén indulunk egy 3 hetes útra Keralába, ebből 10 napot Kovalamban töltünk.
Sok hasznos információhoz jutottunk, reméljük minden rendben lesz.. Mivel csak ketten megyünk a férjemmel, kicsit izgulunk!
Továbbra is figyelemmel kísérjük élményeiteket, gratulálunk a tündéri lányotokhoz.

Filosz 2012.02.13. 21:35:22

hello,
nagyon jó a blog, gratulálok.
Egy dolgot nem látok tisztán: október/november hónapra tervezünk utazást Indiába, és átmennénk Nepálba is, majd vissza Indiába. Ez esetben milyen vízum szükséges?
köszi

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.14. 00:26:01

@Filosz: Szia! Örülök, hogy tetszenek az írásaink. Ezt elvileg turistával meg lehet csinálni, ha tudod igazolni az említett utakat. Mindenképpen vegyétek fel a kapcsolatot a követséggel, mert ők tudják igazán megmondani, hogy éppen mi a szabály. Én ajánlom, hogy ezt esetleg már most tegyétek meg, hogy legyen rengeteg időtök összeszedni a szükséges doksikat.

Üdv,
Viki

Filosz 2012.02.14. 12:22:11

@Pere Viki:
köszi a gyors választ:-)
akkor hamarosan utánajárok a követségen.
Még egy kérdésem lenne. Október/november időjárás szempontjából alkalmasnak tűnik innen nézve, olvasva. Onnan nézve? köszi

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.19. 19:16:52

@Filosz:

Én a déli csücsökben vagyok, úgyhogy arról tudok igazán nyilatkozni.

Nálunk október jó volt, viszont novemberben (amikor már nem kellett volna) esett az eső 2 hétig. Ezt a bejegyzést olvastad? indiapass.blog.hu/2011/10/28/monszun_indiaban_kamu_az_egesz

Az www.imd.gov.in/ oldalon találsz rengeteg információt.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2012.05.22. 17:37:46

Mint kiderult, a re-entry permit csak az adott kovetsegek lehuzasa, senki nem torodik vele semennyire sem. Ezen kivul egy teljes oldalt elbafnak az utlevelbol (pedig egy felre raferne), regisztralni kell magad a helyi FRRO-nal ket heten belul (mivel bele van utve az utleveledbe, de az FRRO-k is csak bamban pislognak erre); es termeszetesen az emlitett lehuzas, "ugyintezesi dij" cimszoval egy single entry vizum arat kipengeted. Feleslegesen...

Banbasanal azt sem tudtak, mirol beszelek.

Kakharbittanal majd' egy kilometert kellett visszagyalogolnom, mert senki nem szolt, hogy mar Indiaban vagyok, pedig sasoltam, hol lehetne bevandorolni. Ezek utan a joember 30 percig molyolt egy A4-es oldal kitoltesevel, mert a tv-ben a krikettmeccs fontosabb volt. Ide nagy naivan meg csinaltattam Kathmanduban re-entry permitet, az ember annyit mondott: "visa ok, i don't care".

Dawki-nal senki nem ellenorzott semmit. Vizum van, minden van.

Benapole/Jainatipur egy olvashatatlan pacat kaptam az utlevelbe egy korabbi vizumom melle, ez aztan duplan-triplan vicces lett, mikor Trichy-ben ki akartam vandorolni. Semmit nem neztek.

Chennai-ban a repteren azonnal elkuldtek a bevandorlasi reszleg fonokevel csevegni, de mint kiderult, van neki egy erre a celra fenntartott fuzete, amibe a 2 honapnal korabbi erkezoket irja, es kitoltet veluk helyben egy belepesi kerelmet (nev, utlevel, vizum, honnan, hova, ennyi). 5 perc az egesz.

dikoka 2012.09.27. 12:57:44

sziasztok,szerintetek ez most azt jelenti hogy megkaptam,mert azt mondtak hetfon menjek vissza es mar nagyon izgulok.

Visa processed.If not collected earlier,Please contact the respective office on next working day where you have submitted your Application.

A fenykeppel kapcsolatban pedig az 5*5 cm azaz 2*2 incses kepmeretet kerik.
koszonom

Sára Jáger 2013.04.22. 13:50:58

Szia Viki!

Július végén utazom a barátommal Indiába 6 hétre Magyarországról. Próbáltam a nagykövetségen érdeklődni, de a fickó, aki felvette angolul se tudott, úgyhogy hoppon maradtam. Esetleg e-mailben ha keresem őket milyen nyelven kommunikáljak?

A vízumomat egyedül intézném, a barátom nem magyar állampolgár és jelenleg nem is tartózkodik Mo-n.
Illetve backpack tour-ra készülünk, tehát nem igazán tudom a az indiai Referenciához mit írjak, illetve meg tudom-e azt valahol említeni, hogy nem egyedül mennék, de csak magamnak kérek vízumot.

Előre is köszönöm a segítséget!!

Zeitler Csongor 2015.08.12. 12:33:20

Sziasztok.

Olyan ügyben kérem a véleményeteket,hogy novembert 15 től 3 és fél hónapig indiában leszek alkalmazott egy cégnél. Minden szükséges dokumentum megvan ,a gond csak az hogy jelenleg is külföldön vagyok és csak november elején 5-10 e körül érek csak haza. Szerintetek van arra lehetőség ,hogy valaki meghatalmazással leadja a papírokat nekem ,én pedig átveszem ha hazaértem. Már írtam a nagykövetségnek ,ők azt írták ,hogy nekem kell jelen lennem ,de én ezt nem akarom elhinni ,hogy ne lehessen megoldani másképp :) Azt hiszem nekem az "Employment Visa " fog kelleni. Ha így nem ,lehetséges-e ,hogy egy utazási iroda tud majd nekem segíteni? Gyors válaszotokat előre is köszönöm!! Üdv: Csongor

the_everlast 2015.10.01. 11:01:22

@Zeitler Csongor: most már tudsz online igényelni, nem kell leadni semmit a nagykövetségen úgy tudom :) utazzindiaba.hu
(bocs Viki:) )


süti beállítások módosítása