Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Egy hangos és laktató indiai templomfesztivál – avagy miért kelek 4:30-kor egy hete

2012.02.12. 04:05 - Pere Viki

Címkék: utazás konyha ünnep vallás étel india hindu

Hétfőn (január 30) újra kezdetét vette egy nagyobbacska templomfesztivál a környékünkön. Erről elsőre úgy értesültünk, hogy hajnal 4:30-kor elkezdik üvöltetni a zenét és be sem fejezik úgy este 11-ig. És ha azt mondom, üvöltetik, akkor üvöltetik... a Sziget fesztivált meghazudtoló módon - én mint ex-óbudai lakos tudom ám mit beszélek.  

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválVirág a templomkertben


Ilyenkor teleszórják a környéket 5 négyzetméternyi hangfalblokkokkal, biztos, ami biztos és ezeken keresztül nyomják naphosszat a zenét. Teletűzdelik az út szélét kék-fehér-piros oszlopokkal, amelyeken egy-egy fénycső szolgálja majd este a "díszkivilágítást". Ezen kívül banántönköket helyeznek el az út szélén, amelyeken egy-egy fürt zöld banán is lóg.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválTermészetes díszek


A reggeli ébresztésen kívül egyébként rendkívül kellemes az indiai zenét egész nap hallgatni. Napközben inkább lágyabb zenék szólnak, de este már nem kímélik a népet a bollywoodi és a tamil slágerektől sem. Egyszer még Michael Jackson és valami boyband is szólt :-)

Néha ettől a zenétől olyan érzésem van, mintha egy filmben szerepelnék és valamiért a Bangkok Hilton című film jut mindig eszembe ilyenkor (tudom az nem indiai, bár Goán szerezte a srác a cuccot, amiért Nicole Kidmant elkapták...)

A fickó, aki az autóinkat szereli Sarvesh (egyébként kiderült, hogy a fiát hívják Sarveshnek, őt meg Saravanannak, de a fiáról nevezte el a műhelyét, ezért mindenki Sarveshnek hívja, ő meg nem ellenkezik, nem bánja) meglehetősen vallásos, és meghívott bennünket a templomi ebédre.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválSarvesh idegenvezet a templomban


Indiában, amikor adományt kérnek egy templom nevében, akkor azt valóban értelmes és látható, kézzel fogható, sőt mi több ehető dolgokra fordítják. Otthon valahogy nem érzem, hogy így lenne. Minden nap másik környékbeli templom tart reggelit és ebédet a nép számára. És nem csak a szegényeket hívják, megy oda mindenki. Állítólag napi 1500 embert etetnek meg... nem kicsit.

Na de kezdjük az elejénél. Sarvesh-sel a műhelyénél találkoztunk és onnan motorral mentünk át az Azhakulam Bhagavathi templomhoz. Mindig is tudtuk, hogy az ott egy templom, de sose mentünk be, vagy láttuk, mert egy kis völgyben helyezkedik el.

Az egész létesítmény közepén áll két banyan fa, amelyek általában szintén vallási tiszteletnek örvendenek, ugyanis a kis Krishna banyan fa levelén pihen, továbbá Buddha is egy ilyen alatt világosodott meg és még egyéb hasonlók. Ezek a fák gyönyörűek. Nemhogy léggyökereik vannak, hanem a lombkorona közül levetett, lenövesztett indákból valóságos törzseket, gyökereket képeznek. Kalkuttában, amit ma már Kolkatának neveznek, van a világ legnagyobb banyan fája. Nem kevesebb, mint 1 km átmérőjű a fa, pedig a fő törzsét évekkel ezelőtt kivágták. Az említett tartógyökerek segítségével azonban él és virul továbbra is (forrás: ahovakolumbuszindult.blog.hu). Nos ez az itteni két fa is összenőtt már az évek alatt.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválBanyan fa


A templom kerítésein belül több kis oltár található, amelyeken belül különböző istenek "laknak". Van, amelyik ajtóval zárható, van, amelyiket csak egy rács veszi körül és fedetlen. Valamelyik nappal is nyitva van, de a főoltár istenének bronz ajtaja csak este enged betekintést urára.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválFőoltár


A kis épületek sárga színben pompáznak és rendkívül díszesek. Még a plafon is. Mindegyik előtt áll egy vagy két szintén díszes kis persely, ahova az adományokat lehet bedobni. Érmékről beszélünk, amelyből a legnagyobb címlet az 5 rúpiás. És nem is várnak többet, nem éreztetik. A nagy oltár előtt van egy nagyobb tál kitéve, ahol szintén adományokat gyűjtenek. Na ebben az érmék között talán van egy két 20 rúpiás is. Ha valaki nagyobb adományt szeretne felajánlani, akkor azt egy külön asztalnál, elismervény ellenében teheti meg.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválA plafon sem rossz


 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválA finom ételért cserébe, illetve, hogy hagytak minket bambulni


Lehet továbbra úgy is adakozni, hogy a templomfesztivál kis programfüzetében, amelyet minden lakos megkap, hirdetést helyeztetsz el. Nos Sarvesh nem volt rest és megjelentetett a hátsó borító belsején egy egész oldalas kis reklámot a műhelyének. 3000 rúpiát fizetett érte.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválA fesztivál programfüzetén jól látszik, hogy 2012 x hónap 31-től y hónap 4-ig tart, avagy helyi időszámítás szerint 1187 makaram hónap 17-től 21-ig (kicsit durva, hogy magamtól kiolvastam a makaramot :-))


 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválSarvesh hirdetése


És ennél még mindig van tovább... ami pedig a legmegdöbbentőbb, hogy a főoltár homlokzatán is lehet hirdetni... Sarvesh neve ott is olvasható. És ezért nem nézik le, hogy ki ez a suttyó, aki itt mutogatja magát. Nem, pénzt adott érte, amit jó célra fordítanak az "üzemeltetők". És ez jól van így. Jó a Mátyás templomon azért hülyén nézne ki a TESCO felirat, de ez itt belefér.

Van egy olyan fa is bent, amelyre a különböző zarándoklatok, böjtök után hordott nyakláncaikat teszik az emberek.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválNyakláncfa


 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválA nyakláncfa termése


Körülnézés után elindultunk az étkezőhelyre. Hosszú, keskeny asztaloknál ültünk, úgy hogy az egyik sorban az asztalnak mindig csak az egyik oldalánál ültek az emberek, a következő sor asztalnak pedig a másik oldalán. Ez azért van így, mert a két asztalsor között folyik az ételosztás.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválA kantin


Először mindenki kapott banánlevelet, ugyanis az étel tradicionális keralai thali volt. Az ételosztók hatalmas kondérokkal rohangáltak a sorok között. Ketten fogtak egy kondért és az egyik az egyik oldalra merte az ételt, a másik a másik oldalra. Mindezt valami hihetetlen gyorsasággal és könnyedséggel... én biztos eldobtam volna az edényt :-)

Ezen a thalin 13 féle ételt szolgáltak fel. Egy kis teaser: nemsokára lesz lehetőségetek bepillantani ezen ételek rejtelmeibe. Így most csak egy kis felsorolás: papadam, avial, thoran, curd, lemon pickle, gyömbér chutney, rizs, dal, sambar, payasam, banán, rasam, +1, amit már nem tudok felidézni.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválDél-indiai thali, ami még nincs kész.


 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválSajnos ellenállhatatlan volt, úgyhogy itt már kicsit összetúrtam :-)


Nagyban fotózzuk a kaját, egyszer csak Sarvesh ránk szólt, hogy "start"! És ez nem vicc, el kell kezdeni, mert egyrészt ezt a rengeteg ételt az indiai a kis testébe se perc alatt belapátolja, másrészt utánunk jön a következő csapat.

Vizet is kaptunk, amit cuki kissrácok hordtak körbe. Velük később a "konyhában" tett látogatásunk során találkozhattunk újra.

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválVízhordó srác


 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválA konyhában rotyog a dal


Az étkezés után, mivel ez kézzel történik, következik a kézmosás. A nagy kondérban víz van és egy csomó kis kancsó, amivel az ember a kezére öntheti a vizet. Kézmosás után meg nagy hörgés, krahácsolás és köpködés a menő...

 

IndiaPass: Indiai templomfesztiválA mosdó


A lakoma után hazamentünk, majd este Jojóval tértünk vissza... erről egy következő posztban olvashattok. Nézzétek el nekem, hogy most nincs sok időm sok sok képet ide beilleszteni, viszont az alábbi képekre kattintva majdnem 100 képet csodálhattok meg az eseményről.

 


Szép napot nektek!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr314095718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pernilla 2012.02.17. 00:25:12

Ez nagyon tetszett! Várom a kajás posztot is :)

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2012.02.17. 22:05:13

a dal (daal) simán lencsét jelent

zdyzs 2012.02.18. 07:34:00

@nexialista: a dal (Dhal, daal) megnevezést nem csak a lencsére használják Indiában, legalábbis Delhiben abszolút nem, Alapvetően minden hüvelyest dalnak hívnak, még a babot is. Van jó pár olyan dal, aminek fogalmunk sincs a magyar megfelelőjéről, mert otthon nincs is. Az itteniek a nekünk szemre pontosan ugyanolyan sárgaborsónak tűnő két dal között is tudnak különbséget tenni.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.18. 07:49:36

@nexialista: És ne hagyjuk ki a dahl elnevezést sem :-)

A hüvelyesek mellett magát az elkészített ételt is nevezik dalnak mifelénk.

Commandante Jayasuriya 2012.02.18. 09:01:14

Ennek a thali nevű ételnek a sri lankai megfelelője, a mindenki által fogyasztott "rice and curry". Ez itt a nemzeti eledel.
Délidőban, az utcán kisasztalról, papírcsomagokban árulják a némikék, de az összes helyiek által látogatott kis etetőben kapható minden formájában.
A curry lehet csirkéből, marhából, sertésből, de természetesen lehet tisztán vega is. Öt különböző étel jár a rizs mellé, ebből az egyi mindíg dal. Mondhatom egyik jobb ízű, mint a másik, persze minden erősen chilis, mert a sri lankaiak szinte minden ételhez használják, ezért ezek meglehetősen csípősek.
Az ára a helyiek pénztárcájához igazodik, 100 - 150 sri lankai rupi körül mozog, ami igen olcsónak mondható.

exilis 2012.02.18. 19:27:15

Végigolvastam a blogot, de számomra nem derült ki a lényeg. Az írásaitok alapján akár azt is gondolhatnám hogy nyaraltok ott kint, mert a munkáról szó sem esett. Amikor elindultatok, akkor a szálláson kívül már a munkalehetőség is megvolt? Vagy olyan munkát űztök amihez csak net kell? Egyszerű ott munkát találni egy európainak?

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2012.02.18. 20:00:11

Nagyon tetszik a blogotok:) a kepekrol lesut, hogy nagyon jol erzitek magatokat:)
Nekem minden atjott, amit el szeretettek volna mondani, bookmarks-olva vagytok:))

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.19. 19:33:42

@Commandante Jayasuriya: Remélem egyszer lesz lehetőségem megkóstolni a sri lankai rice and curryt!!! nyamiii

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.19. 19:45:36

@totorohun:
Szia!

Az otthoni cégünk továbbra is üzemel. Általában önjáró, nagyobb projekteket pedig neten vezénylünk le.

Amikor kijöttünk az alapötlet az volt, hogy motoros túrákat szervezünk majd. Aztán ez a dolog utazási irodává avanzsált. Nem nagyon írok róla, mert nem akarunk elsietni semmit. Ennek a szezonnak lassan vége, kezdhetünk készülni a következőre, ami már élesben megy majd.

IT szektorban van munkalehetőség, az biztos. A hét bloggere cikk alatt zdyzs a következőket válaszolta a hasonló kérdésre: "Csak úgy kiutazni és munkát találni - nos ennek az esélye közel a nullához. Ha tényleg itt akarsz élni, számtalan segélyszervezet van, akik megszervezik az itteni életedet. Jó, keresni nem fogsz, de nem fogsz éhenhalni sem. Ráadásul sokat tehetsz embertársaidért és igazán meg fogod ismerni Indiát és az indiaiakat."

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.19. 19:47:51

@Sallalíz: Szia! Köszönjük a kedves szavakat :-) Szeretettel látunk máskor is! Holnap jön a cikk folytatása.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.19. 19:50:47

@Pernilla: Szia! Örülök, hogy tetszett, holnap jön a folytatás. A kajás poszt pedig nem csupán egy poszt lesz, hanem egy egész rovat, csak annyira összetett a dolog, el kell döntenem, hogy hol kezdjem. :-)

Commandante Jayasuriya 2012.02.20. 03:02:32

@Pere Viki:

Alkalomadtán, ha belekezdesz a kajás posztba, küldök néhány sri lankai curry receptet.

chinnu 2012.02.26. 08:40:23

@Pere Viki: Szia Viki!
Megkérdezhetem, hogy melyik segélyszervezetre gondolsz, vagy csak általánosságban írtad?14 évnyi folyamatos munka után (egy helyen, állami szektor) kezd a jövőképem teljesen eltűnni..
:-/

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.03.08. 15:28:52

@chinnu: A segélyszervezetek ötletét zdyzs adta, mégpedig valahol a hét bloggere cikk alatti kommentekben. Nekem sajnos nincs tapasztalatom ilyen téren.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.03.08. 15:30:36

@Macusom: Szióka! Köszi, neked is! Sajnos nálunk a Holit nem ünneplik, mert az északiak ünnepe. De volt helyette Attukal Pongala, amiről az új bejegyzésben olvashatsz.

chinnu 2012.03.09. 08:29:23

@Pere Viki: Köszönöm..sajnos az önkéntes munkát egy része nem igazán az önkéntességről szól..saját lelked megnyugtatása érdekében kifizettetnek veled egy rahedli pénzt oktatásra, aztán mehetsz önkénteskedni..
Hm..mit lehet megtanulni pár hónap alatt, amivel tényleg lehet segíteni? Rejtély..
Akkor marad a "rendes" munkakeresés odakint :)
Továbbra (is kicsit irigykedve) de boldogan olvasom a blogot!


süti beállítások módosítása