Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Vásároljunk Indiában 3. - Zöldség-gyümölcs

2012.08.17. 07:59 - Pere Viki

Címkék: vásárlás utazás étel india

Ebben a melegben (már ami itt, Dél-Indiában tombol) mi sem esik jobban, mint egy jó hideg gyümölcssaláta. Hogy elkészíthessük irány a zöldséges stand, ahol folytatjuk az indiai vásárlós sorozatot.

zoldseges1.jpg

A zöldségesek gyönyörűek. Legtöbbször az út szélén találkozhatunk a kisebb-nagyobb méretű és kínálatú, irigylésre méltó, színkavalkád zöldségesekkel. Minden nap szépen piramisokat építenek a szebbnél szebb zöldségekből és gyümölcsökből. Az áru mindig friss, nem próbálják rásózni az emberre a csoffadt, rohadt, penészes terméket. 

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Egy kisebb bolt a körforgalomban.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Egy még kisebb...

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Zöldséges a faluban.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Zöldség és gyümölcs sós lében.

Gyümölcskínálat

Mit találhat az ember fia/lánya egy indiai zöldségesnél? A kínálat általában ananász, mangó, papaya, alma, gránátalma, narancs, szőlő, egres (2-3 centi átmérőjű!!!), lime, guava, dinnye, rambután és persze a banán.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Óriásegres

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Papaya napilappal :-)

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Alma, mangó, zöld narancs, gránátalma, guava.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Az ananász sem kicsi és botrányosan édes :-)

A különböző típusú banánok még a fürtön lógnak: kis sárga, nagy sárga, nagy zöld és a nagy piros banán. Én legalábbis ennyit tudok megkülönböztetni. Van olyan, ami aznapi fogyasztásra való, van, ami másnapra. Ezt persze csak az eladó tudja meghatározni.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Banánkodás

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Főzőbanán

A banán, mint növény felhasználása nem ér véget a gyümölcsének elfogyasztásánál. Megeszik a banán óriási lila virágát, a szárat, melyen a banánok lógnak, illetve lógtak. És ha ez még mindig nem elég, tradicionálisan a banán leveléről fogyasztják az ételt Dél-Indiában, amelynek sok előnye is van a műanyag vagy fém tányérokkal szemben (erről majd egy másik posztban bővebben).

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Banánszár

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Banánvirág

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Banántányér

A trópusi gyümölcsök íze, illata, mérete, színe érthető okból összehasonlíthatatlan az otthon beszerezhetőkkel. Az ananász, a mangó szinte zavaróan édes. Szoktunk gyümölcssalátát készíteni banánból, mangóból és ananászból. A saláta levének elkészítése nem túl bonyolult... vizet kell önteni a felvágott gyümölcsre... jó sokat, hogy ne ragadjon össze a szánk a cukortartalomtól... ennyi.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Rambután

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Próba cseresznye

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Szemgolyógyümölcs. Gyakorlatilag oylan mint a licsi.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Ehhez a zöld narancshoz eleinte nem sok reményt fűztünk.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges De ne ítélj elsőre, hiszen belül egy rendes narancs bújik meg.

Zöldségkínálat

A zöldségfelhozatal is tartogat meglepetéseket számunkra, de sok általunk ismert termék is megtalálható, esetleg kicsit más formában, méretben. Ami nem újdonság: paradicsom, kaliforniai paprika, hegyes erős (TV paprika nincs), kígyóuborka (szerű), spenót, padlizsán, sárgarépa (fehérrépa nincs), zeller (de csak apró gumóval maga a szár), káposzta, vörös-lila hagyma (azaz átmenet a kettő között), cékla, karfiol, retek (hosszúkás piros és fehér), fokhagyma, csili, különböző zöldbabok, gyömbér, koriander levél és a többi, ami számunkra nem teljesen beazonosítható.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Bitter gourd - keserű dinnye

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges A bőrgyógyász biztos tudna segíteni rajta :-)

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Malabar ubi... tipikus keralai jószág.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Dávid és Góliát, azaz padlizsán és egres.

Ahol a gondok kezdődnek, azok a tökfélék például, amelyekből általában többféle zöldségből álló curryt készítenek. Némelyik nagyon vicces ábrázattal rendelkezik.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Snake gourd

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Coccinia: Egy apró (5 cm) tök. Egyszer úgyis csinálok belőle csemegeubit :-)

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Na, melyikből csinálnátok tökfőzeléket?

Aztán ott a drumstick (dobverő), amelynek magyar elnevezést én nem véltem felfedezni. Ez egy hosszú, kívülről ehetetlen termés, melynek főzés után a puha belsejét a fogunkkal húzhatjuk ki. A drumsticket, mely akár az méter hosszúságot is eléri régen kevertem az okrával (hölgyujj), ami egy arasznyi kis hétszögletű paprikára hasonlító szerzemény, melyből remek maszalát készíthetünk és nem utolsó sorban kreatív vágyaink kiélésekor is felhasználhatjuk a képen látható módon :-).

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Dobverő

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Okra

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Okraművészet 1 - Előkészületek

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Okraművészet 2 - Varázslat

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Okraművészet 3 - A titok :-)

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Okraművészet 4 - Öröm

Gyökérzöldségekből is van számtalan, amelyet számomra tök egyformák, de mégsem. Legismertebb közülük a tápioka, melyet ha kockára vágva sós vízben megfőzünk, szinte alig lehet megkülönböztetni a főtt krumplitól... csak egy kicsit szárazabb. Egyre csillapíthatatlanabb vágyat érzek a gasztroblogolásra...

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Tápióka

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges Nem tápióka... van még mit tanulni :-)

A zöldségesnek általában egy külön szekcióját képezik (persze ahol a méret engedi) a különböző leveles zöldek, mint például a már említett spenót, vagy a dél-indiai konyhából kihagyhatatlan korianderzöld és curry levél, amely nem keverendő össze a curry fűszerkeverékkel... konkrétan semmi közük egymáshoz. Fejes saláta, brokkoli, cukkíni, gomba csak elvétve és drágán kapható.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges A titokzatos curry levél.

IndiaPass: Vásárlás Indiában - Zöldséges És a még titokzatosabb piros levél, melyet cheera leaf-nek hívnak nálunk és kókusszal párolva fogyasztjuk.

Ha indiai recepttel elakadnál a Wikipédia idevonatkozó oldalán kaphatsz segítséget a hozzávalók elnevezésével kapcsolatban (angol-indiai).

Árak

Természetesen a zöldségeken nincs feltűntetve MRP (maximum kiskereskedelmi ár), ezért jó ha az embernek van egy kis tapasztalata az árakat illetően. Nem biztos, hogy át akarnak verni, de mégis szórnak az árak kissé. Jojónak általában ovi előtt szoktunk banánt venni tízóraira. Régebben a 2-3 kis banánért kért az egyik bácsi 10 rúpiát, most egy új helyre járunk, ahol 4-ért kapjuk ugyanezt. Ráadásul szinte csak lassítani kell a motorral az üzlet előtt és az pasas már vágja is a banánkákat, kérdezi, hol a doboz. Banán elrak, 4 rúpia átad, viszlát.

Következő bevásárlást a piacon fogjuk megejteni, de előtte majd az ovis vizsgaidőszakról jelentünk.

Sziasztok!

U.i.: "Mindegy" játékunk még mindig tart, azaz várjuk a Facebookon az 1111-dik lájkolót, hogy aztán kisorsolhassunk egy azóta már hazarepített Biriyani szettet. Részletek itt.

 

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr994716849

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vásároljunk Indiában 4. - A piac 2012.11.14. 08:30:58

Folytassuk a vásárlást egy indiai piacon. Bárhol jár az ember a helyi piacot érdemes felkeresni. Első pillantásra ez veszélyesnek tűnhet, de vetkőzzük le az előítéleteinket. Megéri. Az egészséges gerinc titka Az indiai piac Színek,...

Trackback: Vásároljunk Indiában 2. - Normál közért 2012.08.20. 14:57:48

Az indiai vásárlás titkait felfedő soroztatunk második része a normál közértekről szól. Falunként talán 1-1 ilyet találhatunk, a városban több van belőlük. Meg kell, hogy mondjam nincs ám egyszerű feladatunk a fotók elkészítésekor. Sehol nem szabad f...

Trackback: Vásároljunk Indiában 1. - Apró közért 2012.08.20. 14:57:11

Az egyik legkritikusabb pontja a külföldre költözésnek a megfelelő beszerzési források felkutatása. Nyugatabbra azt gondolom, azért ez egyszerűbb, főleg, ha Európán belül mozog az ember... Tesco, Spar meg Lidl (majdnem) mindenhol van. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ppapa 2012.08.17. 10:12:25

Nagyon jó beszámoló!! jövünk és végig kóstoljuk..
.szép hétvégét!

2012.08.17. 21:11:30

Gyönyörüsegesek a kepek, erik egy indiai gasztrotura....

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.21. 09:02:47

@Ppapa: Helyes! :-)

Bár sok helyen javasolják, hogy csak hámozható gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk nyersen, mi nap mint nap megszegjük ezt a "szabályt". Jojó almáját csapvízben mossuk meg mielőtt bekerül az uzsonnás dobozba.... és még él :-)

Ppapa 2012.08.21. 09:08:31

@Pere Viki: a felnőtt változat: desztillált gyümölcs pép..:-))

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.21. 09:52:44

@PetraBee: Azért egy török piac sem lehet rossz :-)

tt_tt 2012.08.22. 21:45:19

Az a banana leaf tálalás-étel nagyon bejön, akár még kézzel fogyasztva is. Mint kiderült, a malájziai indiai barátom apjának banana leaf étterme van... egyszer ki kell próbálnom.
Rambutánt (hairy fruit-ot) 2 hete ettem először, nekem bejött.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.23. 07:46:27

@tt_tt: Banánlevélről csakis kézzel :-) Először fura kézzel enni, meg bénázik is az ember, de meg lehet tanulni és én elhiszem azt, hogy teljesebb így az emésztési folyamat.

Nekem is ízlik a rambután. Lacinak nem igazán jött be, mert nem szereti a savanykásabb dolgokat. Persze lehet, hogy még érnie kellett volna egy kicsit a szemgolyónak. Ott (gondolom ez is Malajziában történt) mennyibe kerül kb? Mert bár India általában olcsó, de a rambután kifejezetten drága (150-200 Rs.... 600-800 Ft/kg). Vagy csak az egy kg túl sok és úgysem veszel annyit vajon?

tt_tt 2012.08.23. 21:44:59

@Pere Viki: ami rambutánt én ettem, az édes volt, egyáltalán nem rémlik hogy savanyú lett volna. Meg nem mondom honnan lehet tudni hogy elég érett, elém ezt tették le. Az ára változó, 3 hete Kuala Lumpur külvárosában láttam 3 kg-ot 8 MYR-ért (kb 650 Ft), aznap a belvároshoz közel 1 kg-ért 10 MYR-et (800 Ft) kértek. 1 kg kezdésnek lehet hogy sok, nem tudom.

Kérdés: ti hallottatok a hideg és a forró/meleg gyümölcs típusokról? Nem tudom a rambután melyik kategóriába tartozik, ha meleg akkor csak óvatosan az elfogyasztott mennyiséggel.

Pernilla 2012.08.23. 23:46:19

Szia Viki, még régebben mintha szó lett volna arról, hogy lesz főzős bejegyzés, illetve külön blog erre? Ez még napirenden van? Felettébb érdekelne :)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 22:40:36

@tt_tt: Akkor árban hasonló ott is... Mondjuk, most hogy vettünk egy pár darabot (5-6 db), talán 10 rúpiát fizettünk. Szóval 1 kilót biztos nem tudnál megenni :-)

Ez a hideg/meleg gyümölcs nem volt ismerős számomra, de az ayurvédában vannak hasonló dolgok, ajánlások, hogy mit fogyassz a testtípusodnak megfelelően. És itt is szerepelnek olyan ételek, fűszerek, összetevők, melyek pl. hűtik a szervezetet, vagy amelyek feltüzelik a belső tüzet, így az emésztést pl.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.25. 22:42:46

@Pernilla: Abszolút napirenden van. Ha eszünk valahol vadul fotózok és tanulok. Ha lehet a konyhába is bemerészkedem. :-) Szóval eljön az ideje a recepteknek is.... remélem mihamarabb :-)


süti beállítások módosítása