Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Vízumügyintézés – Nem adják könnyen

2011.05.19. 07:45 - Pere Viki

Címkék: vízum utazás india készülődés

FIGYELEM! 2012. június 28-tól változás történt a vízumigénylés menetében! Részletek.

Hajnali fél kettő van. Azt hiszem, mostanra (talán) sikerült összekészítenem minden szükséges iratot, levelet, e-mailt, igazolást és űrlapot a vízumkérelemhez. Na de ne siessünk ennyire előre...

 

Milyen lehetőségei vannak a szerencsétlen halandónak, aki Indiába kíván látogatni:

 

 

 

Turista vízum:

Előnyei: Simán megadják, 2-3 nap az ügyintézés, relatív olcsó

Hátrányai: Maximum 6 hónapra adják, helyben nem hosszabbítható, illetve ha az ember elhagyja Indiát csak 2 hónap várakozás után léphet be újra.

 

Üzleti vízum:

Előnyei: Akár 5 évre is megadhatják (ha USA állampolgárok lennénk 10 évre...), ha kilépsz az országból, nem kell 2 hónapot várni az újra belépéshez

Hátrányai: Drága, egyszerre maximum 6 hónapot tartózkodhat az ember Indiában vele

 

Munkavállalói vízum:

Előnyei: Akár 5 évre szól, amit egyhuzamban ott is lehet tölteni, tartózkodási engedélyt lehet vele szerezni

Hátrányai: 25.000 USD éves fizetést kell igazolni, amelyet egy Indiai cégtől kapsz, az hagyján, de nyilván adózni is kell utána...

 

Tanulmányi vízum:

Az egy (indiai) államilag elismert intézménybe felvett tanulók igényelhetik.

 

Entry (X) vízum:

Ezt a vízumot azok kaphatják, akik vagy indiai gyökerekkel rendelkeznek, netán indiai személlyel házasodnak, vagy a hozzátartozójuk hosszú távú vízummal rendelkezik (mint pl. az üzleti, a munkavállalói vagy a tanulmányi vízum)

 

Van még természetesen más típusú vízum is, de mi a fentiekből próbáltunk válogatni.  

 

Az első tervünk a következő volt. Lacinak üzleti vízumot kérünk, mi meg megkapjuk miatta az X vízumot. Múlt csütörtökön meg is érkezett a meghívólevél Indiából. Egy tavaly kint megismert úriembertől jött, aki nagyon készségesen, úgy ahogy kértük átküldte e-mailben a szent dokumentumot. Mi is elkészítettünk mindent: az itteni cégtől a support lettert, jövedelemigazolást, repülőjegy-foglalásokat, szülői beleegyező nyilatkozatot Jojónak, tényleg mindent, amiről olvastam az Interneten, amire szükség lehet.

 

 

Hatalmas önbizalommal és 65 kg papírral felvértezve vágtunk neki a vízumügyintézésnek hétfőn reggel. Szépen felöltöztünk (locsolóöltöny, kosztüm), hogy jó benyomást tegyünk, és ne nézzenek komolytalannak. Nem kellett sokat várni, be is jutottunk a konzulhoz. Szépen elindultunk ott, hogy akkor Lacinak business visat tessék adni bácsi... Egész jól ment, rá is írta a konzul a papírjára, hogy OK, de észrevettük, hogy csak 6 hónapot adott. Na itt már nem voltunk annyira felhőtlenül boldogok. Erre én is előadtam, hogy mi Jojóval mit szeretnénk, mire közölte, hogy az üzleti vízumhoz bizony nem jár a hozzátartozóknak az X vízum... Szuper. Körülbelül fél órát töltöttünk ott, már majdnem megkapta Laci a 12 hónapos üzleti vízunot, de mivel mi még mindig csak a turistára pályázhattunk volna ezért abban maradtunk – a konzul javaslatára –, hogy inkább kérjünk Lacinak munkavállalói vízumot és ahhoz már tényleg jár az X vízum. Gondoltuk mi az nekünk, megcsináljuk.

 

Hazaérésünk után egy órával már volt Lacinak munkaszerződése... de rájöttünk, hogy ez így nem járható út, csalni nem akarunk. Pedig milyen egyszerű volna és simán belekényszerítenek, hogy magad eszkábált papírokkal próbálj meg kicsikarni belőlük valamit. Viszont sem a kinti jótevőnkkel nem tehetjük ezt, sem magunkat nem akarjuk bajba sodorni.

 

Nos, a következő tervünk így néz ki: Laci, Viki üzleti vízumért folyamodik és kikönyörgi a 12 hónapot, Jojónak meg kérünk tanulmányi vízumot. Az üzletihez végül is készen voltak a papírok, csak engem is rá kellett írni. Illetve az ovitól próbáltam befogadó nyilatkozatot kicsikarni Jojó számára, de persze csak úgy puszira azt sem adnak.

 

Közben utánanéztem újra a szabályoknak és az Indiai Belügyminisztérium honlapján találtam – és kinyomtattam – egy anyagot, amiben kerekperec leírják, hogy mégiscsak jár az X vízum az üzleti mellé. Az a tervem, hogy a legnagyobb tisztelettel, de a konzul orra alá fogom dugni... aztán lehet, hogy úgy rúg ki miatta, hogy a lábunk nem éri a földet... nem baj, akkor megyünk Sri Lankára. Szerencsére egy kedves barátunk talán tud némi hátszelet biztosítani számunkra a nagykövetségen. Hálás köszönet neki érte! Remélem, tudjuk majd viszonozni.

 

Így állunk most. Délelőtt 10-re megyünk a követségre. Kérek mindenkit, hogy drukkoljon... mondjátok egyszerre, hogy MUKODJ! Ha van eredmény, jelenkezünk. Addig is szép napot mindenkinek!  

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr532915654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chinki pinki 2012.01.15. 15:18:30

hmm..ez tényleg hasznos, és tömör :)


süti beállítások módosítása