Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Vízumhosszabbítás - Már megint nem adják könnyen

2011.10.20. 08:00 - Pere Viki

Címkék: vízum india

FIGYELEM! 2012. június 28-tól változás történt a vízumigénylés menetében! Részletek.

 

Amint azt pár hónappal ezelőtt elmeséltem (itt: Vízumügyénitézés és itt: Lett vízumunk), otthon csak 6 hónapra kaptuk meg az Indiai Nagykövetségen az üzleti vízumot, melynek lejárta (2011. november 20.) vészesen közeleg, így ki kellett találnunk valami megoldást a hosszabbításra.

 

Hivatal.jpg

 

A lehetőségek:

 

1. Haza Magyarországra, újabb vízumot igényelni, visszajönni. Tekintve, hogy csak a repülőjegy egy kisebb vagyonba kerül (3 ember oda-vissza), plusz még újra a vízumdíj... na nem, ezt nem szeretnénk választani.

2. El Sri Lankára egy hétre, az ottani követségen új vízumot igényelni. Olcsóbb, mint az előző opció, de még mindig nem az igazi. És mi van, ha elutasítanak?

3. Megpróbálunk helyben hosszabítani...

 

Nyilván a harmadik lehetőség a legvonzóbb, így nekiveselkedtünk ennek.

 

Üzleti vízumot elvileg lehet hosszabbíttatni Indián belül 5 év erejéig. Ugyan az első hosszabbítást Delhiben kell intézni, ami tőlünk 3000 km, de még mindig nem 7000, mint Magyarország. Az első itt töltött hetünk után elmentünk az akkoriban itt élő magyar ismerőssel a megfelelő hivatalba, ahol mindezt intézik (Commissioner’s Office, továbbiakban hivatal :-)), hogy megtudjuk, kaphatunk-e tartózkodási engedélyt. A 6 hónapos vízumra természetesen tudtam, hogy nem, de próba szerencse. A hivatalba a magyar lánnyal és Jojóval mentem én (Viki). Közölte a pasas, hogy nemhogy nem kaphatunk tartózkodásit, de az üzleti vízum nem hosszabbítható. Köpni-nyelni nem tudtam.

 

Második körben Laci futott neki a történetnek kb. két hete. Ugyanaz az ember azt mondta neki, hogy csináljunk céget. De nem akarunk céget, mert van otthon cégünk, és annak a nevében dolgozunk itt. Hát jó, akkor hozzunk szándéknyilatkozatokat indiai és magyar cégektől, akikkel dolgozni fogunk. Jó. Egy hét múlva viszi Laci a kért dokumentumokat. Kértek még különböző céges iratokat. OK, megszereztük. Másnap viszi azokat is. Az úr a pult mögött érthetetlen okból azt a választ adta, hogy mivel nem vagyunk a direktorok között az indiai cégben, ezért NO GO. ŐŐŐŐ, de hát azt tetszett mondani, hogy jó lesz ez így... NEM.

 

Na ez volt az a (pénteki) nap, amikor eldöntöttük, hogy céget alapítunk. Hétfőn már ott is voltunk az általam Interneten talált irodában, ahol elindítottuk a folyamatot. Drukkoljatok, hogy minden sikerüljön! Ha kész lesz, leírok minden részletet.

 

Ja és hogy miért tartottam fontosnak megemlíteni, hogy az első alkalommal két csaj ment a hivatalba érdeklődni... Megtudtam egy itt élő orosz nőtől, hogy évtizedekkel ezelőtt 45 év alatti nőt férfi nélkül be se engedtek az országba. A kedves hivatal valószínűleg azt hitte prostinak jöttünk ezért the business visa is not extendable. Bezzeg a férjem rögtön kézhez kapta a tartózkodási engedélyhez a regisztrációs lapot (fejenként 4 példányban kézzel kitöltendő űrlap – leszakadt a kezem).

 

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr83314318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2012.06.23. 17:34:48

Hmm, látom nem csak mi szenvedtünk az indiai vizum bürokráciával. :-)

Mi csak egy évet akartunk és oldottunk meg , kicsit másként (turista vízummal), de azt sem kevésbé kalandosan.

Sajo'

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.06.24. 16:58:56

@Sajo - www.chanceindia.org: Na, azt el tudom képzelni, hogy ráadásul turista vízummal milyen könnyű lehet mindez :-) Nektek az alapítvány miatt nem valami más típusú vízum kéne?

Érdekes, hogy pont 2 napja olvastam a blogotokon az utolsó előtti bejegyzést, amit az önkéntes lány írt. Gondoltam, hogy reagálok is rá, de aztán úgy döntöttem, hogy nem mondok ott véleményt, hiszen nagyon szép dolog az amit ott csináltok.

Viszont valahogy nem értek egyet azzal a - hogy is fogalmazzak - "nézőponttal", amiben íródott a cikk. Szerintem nem szabadna ennyire európai szemmel szemlélni az ott élő embereket és körülményeiket. Biztosan tudjátok, hogy Kerala sokkal gazdagabb, fejlettebb az északi államoknál, tehát érthető, ha én itt kevésbé találkozom nyomorral stb. De ha bemegyek egy indiai házába, akár jómódú emberébe a fal az koszos, a szoba sötét, ha tehetik kint főznek... nem azért mer nyomorognak, hanem mert ez így szokás. Remélem érted, amit próbálok itt összehordani :-)

Na mindegy, a lényeg az, hogy szuper dolog, hogy támogatni próbáljátok a szegény gyerekeket!!!

Üdv,
Viki

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2012.06.24. 17:11:22

Szia Viki!

Persze, hogy értem, remélem ez az átalunk írt bejegyzésekből érezhető is. :-) Viszont azt a bejegyzést egy olyan önkéntesünk írta, aki ott és akkor találkozott először az igazi szegénységgel és nagyon megdöbbentette. De az írását változtatás nélkül akartam közölni, mert az is érdekes, hogy mit lát és mit érez az, aki először szembesül ezzel. Amúgy azt is érdekes volt látni, hogy az itthoni személyes beszámolón pont az ő érzelmekkel teli előadása mozgatta meg sok ember szívét és képzeletét...mert én már sok mindent természetesnek veszek és elfogadok, így kevésbé "drámai". Márpedig ha támogatókat szeretnénk találni a programunkhoz, akkor az is kell.

Alapítványi vizumot még nehezebb szerezni, mint üzletit. Sokkal. Van olyan ismerősőm, akinek két évig tartott a folyamat, végül elkallódott az ügy... Így maradtunk a turistavízumnál, meg az apró, de a szabályok betűit betartó trükköknél.

Sajo'

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.07.17. 08:02:14

@Sajo - www.chanceindia.org:

Persze érthető és jogos is. Az igazság az, hogy tudok rólatok, de valahogy sosem olvastam bele ezidáig. Ha lesz egy kis szabadidőm megteszem!

Üdv,
Viki


süti beállítások módosítása