Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Vásároljunk Indiában 2. - Normál közért

2012.07.20. 11:59 - Pere Viki

Címkék: vásárlás utazás india

Az indiai vásárlás titkait felfedő soroztatunk második része a normál közértekről szól. Falunként talán 1-1 ilyet találhatunk, a városban több van belőlük.

Meg kell, hogy mondjam nincs ám egyszerű feladatunk a fotók elkészítésekor. Sehol nem szabad fotózni, mert vagy állami a bolt, vagy féltik üzleti titkaikat. De egy kis győzködésre mindíg jól reagálnak.

IndiaPass: Indiai közért
A mai egyik büszke boltosunk.

Normál közért

IndiaPass: Indiai közért Fáradjunk be!

A nagyobbacska közértekbe már be lehet menni. Ezek a helyek még mindig nagyon indiaiak. Ami engem az ilyen helyen a legjobban zavar, hogy nézelődés közben én szeretek összefogdosni mindent és egyszerűen a végére csupa kosz lesz a kezem. Nem csak pszichésen érezhetően, hanem konkrétan feketék az ujjaim.

IndiaPass: Indiai közért Az a TV nagyon kell oda :-)

A kínálat is inkább az indiai igényeket elégíti ki, a miénket kevésbé. Mindenféle gabonát, magokat lehet kapni, fűszereket természetesen. Rengeteg féle kekszet. Az édes kekszeik jók, de a sósak... nem, sósak nincsenek, mert azok is mind édesek. Ugyanez a baj a kenyérrel, mint az már elhangzott a múltkor. Szeletelt toast kenyerekből éppen választék még volna... de a cukortartalma mindnek meghaladja a képzeletet. És a szalonna elég fura édes kenyérrel.

Talán a látvány nem támasztja alá, de szépek a zöldségek és gyümölcsök... de erről majd egy másik posztban.

IndiaPass: Indiai közért Zöldség, gyümölcs szekció

Az élelmiszeren kívül ezekben a boltokban lehet kapni még piperecikkeket és tisztítószereket is. A különböző arckrémek és testápolók általában azzal hirdetik magukat, hogy fehérebb lesz tőlük az ember bőre. Hiszen amíg mi barnulni szeretnénk, mert azt tartjuk szépnek, addig ők a szép fehér bőr után áhítoznak. Ez olyannyira fontos errefelé, hogy akinek sötétebb a bőre, kevesebb eséllyel talál férjet magának. Különböző mozgalmak jönnek létre a sötétebb tónusú hölgyek érdekeinek védelmében.

IndiaPass: Indiai bolt Ismert márkák kicsit másképp (forrás: Koolkart)

IndiaPass: Indiai bolt Ismert márkák kicsit másképp (forrás: Koolkart)

A tisztítószerek polcairól számomra hiányzik például a vízkőoldó (és az ecetből sem lehet szerintem 5%-osnál erősebbet kapni). Ez csupán azért kritikus pont az én életemben, mert a konyhában és a fürdőszobában is minden csupa víz lesz a használat során. Itt a felmosás is valahogy úgy néz ki, hogy elúsztatják a helységet, aztán szivacsos, vagy gumis végű nyeles szerkezetekkel a megfelelő irányba, mondjuk, egy összefolyóba terelik azt. A Domestos itt Domex :-).

IndiaPass: Indiai közért Tisztítószerek, pelenka, miegymás.

A múltat idézi az a gyakorlat, miszerint az árut hajnalban lepakolják a beszállítók az üzletek elé, majd amikor jön a tulaj reggel nyitni, bepakolja azt. Senki nem nyúl hozzá, nem lopja el.

IndiaPass: Indiai közért Az termékek már megérkeztek, az eladó még nem.

Egy másik nagyobbacska, már szupermarketnek titulált közértben is nézzünk körül kicsit. 2 szint. A felső szinten még bútorokat is lehet kapni. De beszéljenek a képek helyettem.

IndiaPass: Indiai közért Rajas super market

IndiaPass: Indiai közért Természetesen itt is mosollyal fogadnak.

IndiaPass: Indiai közért Tényleg nem elhanyagolható méretű az üzlet.

Ezeket a boltokat sem látogatják nagy számban a fehérek, ezért az tuti, hogyha leállok nézelődni valamelyik polc előtt, akkor 3 eladónak pont ott kell pakolnia, ahol én vagyok. Nincs ezzel gond, csak annyi, hogy lehetetlenné teszik a nézelődést :-).

IndiaPass: Indiai közért Rettenetesen fontos például a jelenlétemben az alsó kosarak feltöltése, rendezgetése. A teakínálatot láthatjuk.

A másik fura szokásuk az indiai eladóknak (ez mondjuk minden típusú üzletre igaz), hogy folyamatosan kérdezgetnek, hogy mit keresel.... semmit, csak nézelődöm. Gondolom, az indiaiak célirányosan mennek a közértbe, mi meg sokszor ott találjuk ki, hogy mi legyen a vacsora. De az ötödik ilyen kérdésnél már nehéz megőrizni a nyugalmamat. Ezt olyan szituban is el lehet képzelni, hogy konkrétan ott van a termék a kezedben, nézegeted, olvasgatod, mígnem odajön az illető, kiveszi a kezedből és ő kezdi olvasgatni és magyarázni róla. Húúú.

IndiaPass: Indiai közért Nem kell a rizsa :-)

Érdekes dolog, hogy amíg otthon a teljesőrlésű gabona a luxus, addig itt az az alap, és például a fehér liszt drágább, mint teljesőrlésű társa.

IndiaPass: Indiai közért Tisztítószerek

Az alsó polcon pedig végtelen számú rovarirtó. A kedvencem egy pici dobozban található kréta, olyan mint egy iskolai kréta, csak kicsit vastagabb, átitatva jó kis méreggel. Egyetlen csíkot kell rajzolni vele az érintett területre és ágyő bogárkák.

IndiaPass: Indiai közért Magocskák. Kesúúúú, nyami. Ára mondjuk van neki rendesen, de nagyon finom.

IndiaPass: Indiai közért Füstölő hegyek.

IndiaPass: Indiai közért Ápisz sarok. Rend éppen nincs, de ha valamit nagyon akarsz, úgyis megtalálod :-)

IndiaPass: Indiai közért Rágcsálnivalóból sincs hiány.

IndiaPass: Indiai közért És az elmaradhatatlan klerikális kellékek. Legyen az étterem, barkácsbolt, ápisz kis oltárnak kell lennie.

Találtok még néhány fotót az indafotós tárhelyünkön, melyet alább érhettek el.

Következő alkalommal egy igazán nyálcsorgató témánk lesz, de előtte egy kis meglepetés jön majd. Várjátok ti is, ugye? Én nagyon!!!! :-)


Sziasztok!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr664667831

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vásároljunk Indiában 4. - A piac 2012.11.14. 08:30:58

Folytassuk a vásárlást egy indiai piacon. Bárhol jár az ember a helyi piacot érdemes felkeresni. Első pillantásra ez veszélyesnek tűnhet, de vetkőzzük le az előítéleteinket. Megéri. Az egészséges gerinc titka Az indiai piac Színek,...

Trackback: Vásároljunk Indiában 3. - Zöldség-gyümölcs 2012.08.20. 14:58:24

Ebben a melegben (már ami itt, Dél-Indiában tombol) mi sem esik jobban, mint egy jó hideg gyümölcssaláta. Hogy elkészíthessük irány a zöldséges stand, ahol folytatjuk az indiai vásárlós sorozatot. A zöldségesek gyönyörűek. Le...

Trackback: Vásároljunk Indiában 1. - Apró közért 2012.08.20. 14:57:10

Az egyik legkritikusabb pontja a külföldre költözésnek a megfelelő beszerzési források felkutatása. Nyugatabbra azt gondolom, azért ez egyszerűbb, főleg, ha Európán belül mozog az ember... Tesco, Spar meg Lidl (majdnem) mindenhol van. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

☉ ☾ 2012.07.23. 13:25:28

A kozmetikumok egyébként remek minősége kimaradt a posztból, van náluk egy olyan tulsi sampon, amit északtól dél-Indiáig mindenhol lehet kapni, és csak áhítozhatunk itthon az ilyenek után.

A teakínálat is tényleg klassz, még a legkisebb bolt is hatalmas kínálattal rendelkezik, ezen kívül a hatalmas tömbökben árusított mosószappanjuk is megérne akár egy külön bekezdést.

BigPi 2012.07.25. 08:40:22

A fehér liszt, azért drágább, mert malomipari szempontból az jobb minőségű. Régen a teljes kiőrlésűt legfeljebb a nagyon szegények, vagy a jószágok ettek.

A boltok a hazai kínai piacok hangulatát idézik.

Sajnos, ez segítsünk minden áron a vevőnek gondolkodás már hazánkban is terjed. Idegbajt tudok kapni tőle, ha valami gondom van, majd oda megyek és kérdezek.

Bollywood 2012.07.25. 09:40:53

Kedves BigPi, azért ne hasonlítsuk össze Indiát a magyarországi kínai piaccal, mert nagyon messze állnak egymástól.

Kedves Viki,
Egy inidai kis boltban mégis milyen igényeket kéne
kielégíteni??!! ők nem tudnak sokat az Indián kívüli dolgokról.
És nyílván feltünt hogy szinte alig van aszfaltos utak és minden poros náluk és mivel kevés a csatornázott terület akkor mosnak kezet amikor a kút az utukba akad.
Nem kéne annyira fennt akadni a koszon meg, hogy fekete lesz a kezed, ez az ő kultúrájukba belefér.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.07.25. 19:49:57

@☉ ☾: Kozmetikumokkal kapcsolatban nem túl nagy a tapasztalatom, mert alig használok valamit, vagy ha lehet ayurvédikus cuccokat használunk.

Tényleg rengeteg dologról, termékről lehetne írni még. Szépen lassan sort kerítünk rá. Vagy ha kérdése van bárkinek, szívesen válaszolok, utánanézek.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.07.25. 19:54:28

@BigPi: Valakitől egyszer azt is hallottam a teljes őrlésű gabonát nehezebb tárolni... nem tudom, vajon igaz-e.

A másik véglet meg amikor annyira nem figyelnek a vevőre az eladók az üvöltő zene és a hétvégi buli kitárgyalása mellett, hogy esélyed nincs információhoz jutni :-) Na ez itt nincs (a környéken legalábbis).

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.07.25. 20:17:48

@Bollywood: Nem azt írtam, hogy ki kéne elégíteniük az én igényeimet is a boltban, csak a tényeket próbálom megosztani, ha valaki erre tévedne, nagyjából mire legyen felkészülve.

Bár Trivandrum nem egy óriási város, de az utak jellemzően aszfaltozottak. Még a mi kis falusi utcánk is, ahol szinte a madár nem jár. Mind a városban, mind nálunk elérhető a vezetékes víz.

Nagyon szeretjük a helyi éttermeket, étkezdéket... mivel kézzel eszik mindenki a kézmosás alap. Még a legdurvább, fekete falú, apró kicsi lyuk étkezdének is van kézmosója... ha más nem egy vödör víz, amiből pohár segítségével juthatsz vízhez a mosakodáshoz.

Azért akadok fenn rajta, mert 30 évet Európában éltem, ahol mások a körülmények, mint itt. De gondolhatod, hogy nem élnék itt, ha ez akkora kardinális problémát okozna. Ezt is fontosnak tartottam megosztani, hiszen ha nem tenném, nem lenne értelme írni csak szimplán egy boltról, mert nem lenne benne semmi érdekes. Egy év után egyébként is nehéz már megtalálni, felidézni azokat a dolgokat, amelyek anno annyira mások (jók vagy rosszak) voltak, mert egy csomó mindent megszoktunk.

Bollywood 2012.07.30. 15:08:46

Nagyon sok kellemes élményt kívánok még nektek, és várom a többi beszámolót is. Az én Indiai utazásom megváltoztatta az egész életemet :D jó értelemben

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.21. 08:55:46

@Bollywood: Köszönjük szépen! Remélem neked is lesz még rengeteg lehetőséged felfedezni Indiát. Aki egyszer eljön ide (és egy kicsit el is vegyül), az már más emberként tér haza. Van akinek pozitív, van akinek negatív az élmény... olyan, mint Madonna, mindenkinek van véleménye róla :-)


süti beállítások módosítása