Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Kórház a város szélén - Egészségügy Indiában

2012.11.09. 08:08 - Pere Viki

Címkék: utazás kórház india higiénia

Az ember azt gondolná, hogy "csak ezt ne, csak kórházba ne kerüljek Indiában". Nos, el kell, oszlassam a félelmeket. Nem olyan nagyon félelmetes dolog ez (nyilván vannak kivételek, melyek erősítik a szabályt).

IndiaPass: Indiai kórház

Mysorei kórház. Feliratok kannada nyelven.

Másfél év alatt egy-két esetben sikerült megismerkednünk az indiai egészségügyi intézményekkel. Van tapasztalat a teljesen alap állami ellátástól, az ayurvédikus gyógyászaton át, a magánkórházakig. Talán nem helyesen használom a kórház szót, hiszen mindig csak járóbetegként látogattuk eme intézményeket (szerencsére), tehát a rendelő jobb megnevezés.

IndiaPass: Indiai kórház Trivandrumi állami kórház és rendelőintézet

Szeretném hangsúlyozni, hogy ismét csak keralai (és egy kis karnatakai) tapasztalattal rendelkezünk. Keralában pedig a hírek szerint nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra és az egészségügyre. Kis cikksorozatunkban tekintsük meg, hogy a legaljától a "luxusig" mit kínál nekünk India egészségügye számunkra.

Állami kórház

IndiaPass: Indiai kórház Trivandrumi állami kórház és rendelőintézet

Kinézetre nem sokkal rosszabb mondjuk a János kórháznál (pedig Budapesten nincs is monszun, ami tönkretegye a falakat). A várók általában fedetlenek, vagy ha fedett is, akkor is kültéri. 30 fokban persze ez nem zavar senkit, sőt.

IndiaPass: Indiai kórház Szabadtéri váró

IndiaPass: Indiai kórház Nézett ki így a János 25 éve.

Ha valami populárisabb szakterület orvosait akarjuk felkeresni, akkor bizony számolnunk kell a tömeggel, ami orvosi rendelőről lévén szó, kicsit visszataszító lehet számunkra. Ennek ellenére ezek az óriási sorok meglepően gyorsan haladnak.

IndiaPass: Indiai kórház Sor a szemészetre... bent még folytatódik.

Eddig az állami intézményekben mindig úgy kellett intézni a dolgainkat, hogy egy központi ablaknál kellett kérni egy kezelési lapot és egyidejűleg ki kellett fizetni a "vizitdíjat". Ez Keralában 1 rúpia (~4 Ft), Karnatakában 2 éve 10 rúpia volt (~40 Ft). Ez a kezelési lap egyben receptként is szolgál majd.

IndiaPass: Indiai kórház Betegfelvétel. Itt is szép sorok tudnak kialakulni... meg kell küzdeni az előrejutásért.

IndiaPass: Indiai kórház Betegfelvétel. Kitöltik a kezelési lapot, beszedik a vizitdíjat.

IndiaPass: Indiai kórházTrivandrumban angolul.

IndiaPass: Indiai kórház Karnatakai kezelési lap.

A kezelési lappal kezünkben meg kell keressük a megfelelő rendelőt és be kell állnunk a sorba. Itt akadhatnak nehézségeink, ha nem ismerjük a helyi nyelvet, mert angol feliratokat elvétve találunk csak.

IndiaPass: Indiai kórház Casualty... a többit meg nem kell érteni :-)

Bizonyos helyeken, így pl. a bőrgyógyászaton van külön női és férfisor. Egyesével szólítják a betegeket, akik először szóbeli kikérdezésben részesülnek. Amennyiben nem sikerül feltárni a probléma okát ilyen egyszerűen, úgy külön szobában történik az intimebb vizsgálódás. Ezután receptírás és könnyes búcsú következik, majd a beteg távozhat is egy másik ajtón. Az nekem egy kicsit erős volt lelkileg, hogy az említett bőrgyógyászati rendelőben is le kell venni a papucsot, mielőtt belép az ember.

IndiaPass: Indiai kórház Nők jobbról, férfiak balról. A képen úgy tűnik, hogy a fehér meg középről :-)

Gyógyszertár

A recepttel birtokunkban megtámadjuk a kórház patikáját, ahol ingyen és bérmentve kapjuk meg az alap gyógyszereket. Ehhez nem kell közgyógy igazolvány, sőt, még TB-t sem fizetünk... adják.

IndiaPass: Indiai kórház Kórházi gyógyszertár... ingyen gyógyszer.

IndiaPass: Indiai kórház Kórházi gyógyszertár... ingyen gyógyszer.

A speciálisabb gyógyszereket megpróbálhatjuk megvásárolni a szintén a kórház területén található fair price gyógyszertárban, ami nevéhez híven valamivel olcsóbb, mint a sima utcai patika. Azt hiszem már említettem, hogy annyi szem gyógyszert írnak fel és annyit kell megvennünk, amennyire szükség van, elkerülve ezzel a felesleges hulladék és anyagi ráfordítás képzését.

IndiaPass: Indiai kórház Fair price gyógyszertár a kórház területén.

IndiaPass: Indiai kórház Nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra :-) Simán ott van kint a pulton minden.

A gyógyszerek kezelése nem tűnik olyan szigorúnak, mint Európában. Egyrészt a vevőtől 1 centire a pulton vannak kint mindenféle gyógyszerek. Másrészt, ha az embernek valamire szüksége van, akkor azt vény nélkül is odaadják. Az első utunkon Lacinak még megvolt a gerincsérve, amin a hátizsákos utazgatás nem segített feltétlenül és egy adott pillanatban gyógyszerekre volt szüksége. 150 mg-os diklofenákot simán és az otthoni ár töredékéért vágták hozzánk.

IndiaPass: Indiai kórház Szintén a gyógyszertár pultja

Egyéb érdekességek

Parkolás lehetséges a kórház területén, ami motornak 2, autónak 5 rúpiába kerül. Büfé van... hogy is lennének meg tea és valami rágcsálnivaló nélkül a betegek.

IndiaPass: Indiai kórház Parkoló

IndiaPass: Indiai kórház Büfé

IndiaPass: Indiai kórház Kerekesszék is van... vagy ha nincs, csinálnak.

IndiaPass: Indiai kórház Elhanyagolt betegstatisztika a falon. Egyik sora a kiosztott óvszerek száma, egy másik pedig a védikus asztrológushoz irányított betegek száma... most esik le, hogy itt is együtt jár a bőr- és nemibeteg gondozó intézmény.

IndiaPass: Indiai kórház A fizetős szolgáltatások díjszabása a szemészeten. A tördelésre és dizájnra sok időt nem pazaroltak :-)

Az egészségüggyel kapcsolatosan legközelebb a falusi kórházból kaphattok egy kis ízelítőt.



Sziasztok!

 

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr904898291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.12. 13:45:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2012.11.10. 08:03:12

Szemenkénti gyógyszer osztás! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
Mi lesz, így a gyógyszergyártókkal?
Érdekes olyan országot látni, ahol nem csak különböző szakmai lobbik hatására gyógyítanak, hanem tényleg figyelembe veszik az emberek igényeit is.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.11.10. 12:15:12

Az, hogy a "Number of condoms distributed" sorban üresek a mezők, vajon tényleg azt jelenti, hogy nulla kotont osztottak ki?

Szimpatikus, hogy az alap gyógyszerek ingyen járnak, de akkor azt honnét pénzeli az állam?

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2012.11.10. 12:55:51

Szia!

Hát, Keralában ezek szerint igen jó a helyzet a kórházak, legalábbis Észak-Indiához képest. Ahol mi éltünk, ott valahogy az ingyen gyógyszerből soha nem jutott a betegeknek, az állami ellátás pedig katasztrófális volt (minket nem kezeltek állami intézményben egyszer sem, de indiai barátainkat igen).

Igaz, a magán ellátás sem volt sokkal jobb. Amikor játék közben véletlenül belémkapott egy kölyökkutya és emiatt veszettség elleni oltást kellett kapnom, akkor a két orvos közül, aki látott, egyik sem tudta, hogy abból nem elég egy, hanem kell ismétlő is (amikor megmutattam az oltóanyag betegtájékoztatóját, hogy kell, akkor bólogatott a doki, hogy akkor ezek szerint tényelg kell :-)). Az első doki pedig a gyulladásra felírt egy hugyúti fertőzésekre való antibiotikumot, a második petig egy légutira valót. Amikor már két hete egyre csak rosszabb lett a seb, akkor felhívotunk egy magyarországi ismerős orvost, aki a hatóanyagok hallattán csak meglepve hümmögött, hogy miért ezzel kezelnek engem. Az általa ajánlott gyógyszer 2 nap alatt hatott aztán. Azután megtudtuk, hogy általában a helyi orvosok mindegyike csak egyféle antibiotikumot szokott felírni, de azt minden bajra (vajon miért ? ;-)).

Kerala persze sokkal kellemesebb hely ilyen téren (is), jól döntöttetek szerintem, hogy oda költöztetek. :-)

Üdv,
Sajo'

Ppapa 2012.11.10. 19:55:18

Nem a témába vág .. off
hosszú idő után bekapcsolom aTv-t és kit látok Jo-jot az RTL -en az hittem nekem is kell gyógyszer..

Szerdán megnézzük a műsort 22.55kor.
Addig is sok pusszantás Nektek
Zsuzsa Péter

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2012.11.12. 13:51:04

Én csak Bangalore-ban láttam, teljesen rendben volt a szolgáltatás. A darabonkénti gyógyszerosztás előnye, hogy nincs betegtájékoztató, és nem találkozol a mellékhatásokkal.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.11.14. 22:25:13

@BigPi: Én ezt főleg az ayurvédikus kórházakban vettem észre... a doki rendesen gondolkodik, hogy mit írjon fel és nem az számít, hogy melyik orvoslátogató ígért többet.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.11.14. 22:33:26

@Thasaidon: Nem tudok válaszolni az óvszerrel kapcsolatos kérdésedre... hál' Istennek mi nem ennél az osztálynál álltunk sorba...

Kerala tényleg nagyon magas színvonalon van egészségügyi ellátásilag. Van rá pénz. Itt is lopnak a politikusok ezerrel nyilván, de nem mindent tesznek zsebre, így a nép is boldog. Persze én csak nagyon a felszínt látom.

Érdekes példa erre, hogy amikor emelik az üzemanyag árát, akkor a nép sztrájkba kezd, melynek hatására csökkentik az üzemanyag adótartalmát, amely így visszanyeri eredeti árát.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.11.14. 22:39:17

@Sajo - www.chanceindia.org: Hali!

Az tény, hogy jobban jársz, ha van egy kis "előképzettséged". Itt meg mindenre antihisztamint írnak fel :-) Azt én bizony be nem veszem. Inkább az ayurvédikus kórházba járok, ha tehetem.

A következő részben majd mesélek én is egy vicces antibiotikumos sztorit... annyira mondjuk nem is vicces, de röhögök rajta inkább :-)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.11.14. 22:41:45

@Ppapa: :-) Bizony... remélem jó kis műsor lesz. Puszi nektek is!

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.11.14. 22:48:39

@Sledger: Igen, Bangalore is azért eléggé fejlett egy város, biztos vannak jó kórházaik.

A szétvágott levél gyógyszerrel nekem az a bajom, hogy nincs teljes felirat, ezért ha mégis megmaradna pár szem, egy idő után elfelejti az ember, hogy mi is volt az... van valami paracetamol készítményünk itthon, de a hatáserősség a patikában maradt :-) Így meg nem lehet adagolni.


süti beállítások módosítása