Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Harcban a magyar Avatar - Holi fesztivál Indiában

2013.04.12. 07:23 - Pere Viki

Címkék: utazás ünnep fesztivál vallás india hindu szinek Holi

A mai poszt az egyik legfontosabb és legnépszerűbb indiai fesztiválról a Holiról szól. Én sajnos (illetve majd ti is látjátok, hogy talán mégsem annyira sajnos :-)) pont lemaradtam róla, de Laci megkapta a maga Holiját idén...

IndiaPass: Holi fesztivál

Magyar Avatar... kicsit rózsaszín, kicsit levakarhatatlan, de a miénk :-)

Biztosan sokan hallottatok már a Holiról, de általában csak annyit tudunk róla mi "kívülállók", hogy az emberek összedobálják egymást színes porral. Kicsit nézzünk a színfalak mögé, miért is történik mindez.



A Holi története

A Holi természetesen vallási fesztivál, mely a hinduizmushoz köthető. Csak hogy ne legyen olyan egyértelmű, többféle legenda is övezi a február-márciusi időszakban teliholdkor ünnepelt fesztivált. Ahogy a többi ünnep időpontja, a Holié is természetesen a holdnaptár szerint kerül meghatározásra. A nagy esemény Phalguna hónap teliholdjának éjjelére esik.

IndiaPass:  Holi fesztivál Ott repül a kismadár

Legenda 1: Hiranyakashyap, Prahlad és Holika

A legszélesebb körben elterjedt legenda Hiranyakashyap démoni királyról és Vishnu istenhez imádkozó fiáról, Prahladról szól.

A konfliktus kettőjük között abból adódott, hogy a király öccsét Vishnu egyik avatárja ölte meg, amiért ő bosszút esküdött, illetve az embereknek azt parancsolta, hogy az istenek helyett őt imádják. Ellenben fia, Prahlad mégis Vishnut tartotta mindenható istenének, amiért apja többször életére tört.

Egyik alkalommal úgy próbálta a király megölni fiát, hogy húgát Holikát, akinek az volt különlegessége, hogy nem fogott testén a tűz, tűzbe küldte fiával együtt. Prahlad Vishnu nevét kántálta a démonokkal vívott harcban, így Holika égett el a tűzben, Prahlad pedig sértetlenül megúszta. Holikának csak akkor működött a különleges tulajdonsága, ha egyedül ment a tűzbe... pech.

Ezért a legenda szerint Holikor a démoni Holika elégését és a jó Prahlad megmenekülését ünnepeljük, továbbá a jó győzedelmeskedését a rossz fölött.

IndiaPass:  Holi fesztivál Cápatámadás???

Legenda 2: Kaamadeva, Shíva és Parvati

Miután Shíva kedvese Sati apja miatti szégyenében felgyújtotta magát, Shíva szomorúságában elfordult a világtól. Amikor az istenek látták, hogy egyre nagyobb a káosz a világban emiatt, megkérték Kaamadevát, a szerelem és a szenvedély istenét, hogy a világ fennmaradásáért lőjön egy nyilat Shíva testébe.

Kaamadeva tudta, hogy ha megteszi, amit az istenek kívánnak tőle Shíva bosszút fog állni rajta, ő mégis engedelmeskedett. Holi napján eltalálta nyilával a meditáló Shívát, aki kinyitotta harmadik szemét és hamuvá égette haragjában Kaamadevát.

Ennek ellenére a terv bevált, Shíva feleségül vette az akkor már érte imádkozó Parvatit. Később pedig Kaamadeva feleségének könyörgésére Shíva feltámasztotta a szerelem istenét.

IndiaPass:  Holi fesztivál Nesze neked szerelemisten :-)

Legenda 3: Dhundhi az ogre lány

Prithu királyságában élt Dhundhi a szörny, aki a gyerekeket szerette ijesztgetni. Shívától kapott tulajdonságai miatt azonban nem ölhette meg őt sem isten, sem férfi. Azonban Shíva gondoskodott a szörnyeteg gyengeségéről is, miszerint "őrjöngő" kisfiúk le tudják őt győzni.

IndiaPass:  Holi fesztivál

Prithu királya papjától kért segítséget, aki azt javasolta, hogy Holi napján, amikor a tél eltűnik és felváltja a nyár a gyerekek fogjanak fáklyát a kezükben és járják körbe a tábortüzet hangosan énekelve, kiáltozva, amitől az óriás meghal.

IndiaPass:  Holi fesztivál A fényképező is kapott... de a lényeg talán kivehető.

Legenda 4: Krishna és Radha

Gyerekként Krishna irigyelte Radha világos arcszínét. Édesanyja ezért játékból azt tanácsolta Krishnának, hogy fesse Radha arcát olyan színűre, amilyenre csak akarja.

IndiaPass:  Holi fesztivál

Egy másik Krishnához fűződő történet szerint pedig gonosz nagybátyja kérésére, Pootana a szörny mérgezett tejjel próbálta megetetni a csecsemő Krishnát, aki a méregtől vált kék színűvé, de a terv nem sikerült, mert Krishna kiszívta a szörny vérét, megölve ezzel őt. Pootana egyúttal a telet is szimbolizálja, így halálával a tél is véget ért.

IndiaPass:  Holi fesztivál Arcfestés

A Holi körüli rituálék

Ahogyan a legendák száma, úgy az ünnepet körülvevő rituálék számai is a végtelenhez konvergál :-) Azért megpróbálom összeszedni a legfontosabbakat.

Tűzgyújtás

A kis történetek szinte mindegyikében valamilyen formában megjelenik a tűz, éppen ezért a tűzgyújtás nem maradhat el. A Holi szó maga is égést jelent. Már napokkal az esemény előtt elkezdenek az emberek fát hordani a fő kereszteződésekbe, ahol majd a nagy tábortüzek gyúlnak.

A tábortüzek neve Holika Dahan, melyben este a démoni Holika képeit égetik a népek, megünnepelve ezzel a jó győzedelmeskedését a gonosz felett. A gyerekek a mai napig próbálják elűzni a gonosz Dhundhit, így ezen a napon még a káromkodás is megengedett számukra.

A tűzbe továbbá különböző terményeket, felajánlásokat dobálnak és az azokból keletkezett hamut aztán homlokukra kenik az emberek, mely megvédi őket a gonosztól. Az ünneplés végén a tábortűz lángjából is visznek magukkal az emberek és ezzel a lánggal megtisztítják otthonaikat.

Színháború

IndiaPass:  Holi fesztivál

Másnap aztán kitör a színháború. Ahogyan Krishna Radhát, úgy az emberek egymás arcát kenik össze színes festékkel... aztán nem csak az arcát, hanem mindenét. Néhány államban állítólag, ha elfogy a festék, akkor jön a tojásdobálás, illetve ha az is elfogyott, akkor akár kővel is megdobálják egymást. Szerencsére mi ilyennel nem találkoztunk.

IndiaPass:  Holi fesztivál Mentik, ami menthető...

IndiaPass:  Holi fesztivál De minek??? :-)

Az emberek a színháborúra is előre felkészülnek. Beszerzik a szükséges kellékeket: színes porokat, folyékony festéket, vízipisztolyokat, vízibombákat.

Képekkel próbáljuk illusztrálni, hogy hogy is néznek ki a színháború áldozatai. Vicces, hogy a képeken olyan, mintha manipulálva lennének a színek, pedig nem. Laciék még napokkal később is rózsaszín arccal mentek dolgozni :-) Sőt még másfél hét után is csupa rózsaszín itt-ott a bőrük, illetve a hajukat is jól megfogta a festék.

IndiaPass:  Holi fesztivál A majdnem új autó is kapott rendesen... és le se jön a festék.

Azt olvastam, hogy régen természetes anyagokkal festették össze egymást, segítve ezzel a következő évszakban rájuk leselkedő betegségektől való védelmet. A porok egytől egyig ayurvédikus gyógyszernek minősülnek ugyanis. Ilyen például a sárga színű kurkuma, vagy a neem.

IndiaPass:  Holi fesztivál Fluoreszkáló festék Holira.

Ma viszont sajnos szintetikus festékeket használnak, ami mind az egészségre, mind a természetre káros hatással van. Az enyhe bőrirritációtól kezdve, a szemsérüléseken át egészen a veseelégtelenségig terjed a szintetikus anyagok által okozott szimptómák sora. Úgyhogy csak óvatosan.

IndiaPass:  Holi fesztivál Arany és ezüst paszta.

IndiaPass:  Holi fesztivál Bombaaa

Bhang lassi és társai

Néhány fesztivál alkalmával a régi tradíciót követve marihuánás italokat fogyasztanak. Interneten találhatók receptek is, hogy hogyan készítsük el ezeket az italokat. Vicces, hogy úgy kezdődik a recept mondjuk, hogy végy 2 bögre vizet, 1 uncia marihuánát... Indiában sem legális a marihuána fogyasztása, de a tradícióra való tekintettel ilyenkor szemet hunynak a rend őrei.

Többször volt már rá példa, hogy figyelmeztettek bennünket, hogy ne menjünk a tömegbe, mert a betépett népek veszélyesek lehetnek, illetve hogy ne fogadjunk el innivalót vagy sütit, mert lehet, hogy az éppen egy bhang készítmény.

Esti látogatás

A nappali bulizás után este az emberek meglátogatják barátaikat, és ahogyan az más ünnepekkor is szokás édességet visznek ajándékba.

Dél-India

Dél-Indiában, például pont Keralában nincs nagy hagyománya a festékdobálásnak. Inkább csak az ott élő északiak tömörülnek csapatokba és piciben megünneplik a Holit. Délen inkább Shíva és a szerelemisten története éled fel Holikor

Tanácsok

IndiaPass:  Holi fesztivál Még az alsógatya sem úszta meg :-)

  • új ruhát ne vegyél fel Holira... a kukában fogja végezni kb.
  • inkább cipőt se :-)
  • vigyél magaddal egy üveg vizet, amivel pl. a szemedből legalább ki tudod mosni a festéket
  • csak óvatosan az osztogatott italokkal, ételekkel... nehogy bhang legyen
  • lehetőleg ne használj szintetikus festéket
  • az eseményt követő legalább 1 hétre ne tervezz sorsdöntő tárgyalásokat, eseményeket, mert az avatar külső nem megnyerő
  • kend be zsíros krémmel az arcodat a csata előtt, hátha az megvéd a pigment bőrbe való felszívódásától

Még néhány kép az IndaFotón:



Sziasztok!




Forrás:
http://www.holifestival.org

 

 

 

Előző bejegyzés 

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr265217928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóra Bánfi 2013.04.12. 09:07:03

Remek cikk! :) Egyébként a videóban nem is látok nőket. Ez valami véletlen, vagy valami hagyomány miatt ők nem is nagyon ünneplik ezt?

Sára Jáger 2013.04.22. 14:04:53

Édes :)
Izraelben voltam a Buddha-Zorba fesztiválom Ashramban, ott is tartottak mini-Holit. :D
Tényleg furcsa volt - a rózsaszín-lila-kék-zöld emberek álltak sorba a zuhanynál, de "sajnos" én is lemaradtam. :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.26. 06:47:57

Úgy nézem, színes egy világ ez, szó szerint! :)

Ajay Damraliya 2016.02.19. 15:21:14

Its great !

Thank you very much for sharing !

Thanks & Regards,

<a href="http://greetingseveryday.com/"> Greetings Everyday </a>


süti beállítások módosítása