Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Egy rendhagyó Karácsony 30 fokban

2011.12.30. 08:42 - Pere Viki

Címkék: ünnep india karácsony otthon hellókarácsony

Karácsony, India, hindu, keresztény, Jézus, Shiva.... mi van???

 

Nos. Az átlag európai fejében India egyenlő a hinduizmussal, esetleg a buddhizmussal. Azt hisszük mindenki vegetáriánus, hogy nem eszik meg a szent tehenet... tévedés. Szép számban élnek itt keresztény vallásúak is. Ahogy Határátkelőnél írtam: "a 2001-es népszámlálás szerint a lakosság 2,34 %-a kereszténynek vallotta magát, Kerala állam (itt élünk) lakosságának pedig 19%-a". Ha ezt számszerűsíteni akarjuk, az azt jelenti, hogy az uszkve 1.200.000.000 indiai emberből 28.080.000 keresztény. Csak Keralában több, mint 6 millió.

 

A mi kis fánk

 

A többi vallás ünnepei, fesztiváljai mellett a Karácsony is méltó szerepet tölt be. Ami szinte hihetetlen, hogy nem áll neki a muszlim gyilkolni a hindut mondjuk Diwalikor. Éppen ellenkezőleg. Szépen egymás mellett - majdnem csak azt mondhatnám, hogy "kézen fogva" - megünnepelnek mindent.

 

Karácsony Indiában

 

Az indiaiak imádják a színeket, a fényeket, szinte már giccses, amit művelni tudnak, ha díszítésről van szó. Már december elején megjelentek a karácsonyi fények az utcákon, üzleteken. Az elején még aggódtam, hogy nem lesz esetleg karácsonyfánk, de aztán szépen a műfa biznisz is elkezdett kibontakozni. Volt itt minden a 20 centistől a több méteresig. Volt, ami hosszú tüskés, volt ami fénylő üvegszálas. Volt fehér, volt arany és még sorolhatnám. Mi végül egy kb 1,20-as sima zöld darab mellett döntöttünk 300 rúpiáért (1300 Ft). Később Jojó is kapott egy picikét, amit maga díszíthetett fel.

 

Na de ugyebár Magyarországra a Jézuska előtt jön még a Mikulás is. Ex angol gyarmat lévén itt ez nem egészen így történik, de a végén azért valakitől csak kaptunk ajándékokat :-) Jojót ugye az oviban kicsit megkeverték, hiszen itt a Mikulás hozza Karácsonykor az ajándékot. Ráadásul nem is 24-én, hanem 25-én.

 

Mikulás

 

Vettünk 3 mikulássapkát és néha abban sétálunk az utcán megörvendeztetve ezzel a helyieket. Sajátságos, hogy nem kiröhögnek bennünket, hanem boldog Karácsonyt kívánnak, ahogy meglátnak bennünket. Mikulássapka 30 fokban. Nem irigylem szegény Mikulást, sem az imitátorait. Nem beszélve arról, hogy a bőrszín miatt utóbbiaknak még maszkot és kesztyűt is kell viselniük.

 

Mikuláslány

 

Újabb képzavarként az egyik bevásárlóközpontban két Mikulás rázta Tamil élőzenére. Néha nem nagyon lehetett eldönteni, hogy verekszenek, vagy táncolnak. Furcsák a táncolási szokásaik amúgy is.

 

Ninja Mikulások

 

Mivel szegény rénszarvasok sem bírják túl jól a meleget, ezért Indiában egy piros-fehér Premier Padminire cseréli szánját a Miki.

 

A Mikulás szánja

 

Egyik este még Karácsony előtt jártak körbe fiatalok, az egyikük Mikulásnak öltözve. Dobokkal, énekelve hívják fel a lakók figyelmét magukra és szeretnének bebocsátást nyerni. Az ének és tánc után adományt kérnek és kapnak is.

 

Karácsonyi dekoráció

 

Ami talán először megjelent, az a karácsonyi papírcsillag. Sőt néhány parti étterem le se veszi egész évben. Szintén határtalan szín, forma és méretválaszték (arasznyitól a méteresig) jellemző rájuk. Ezekkel a házakat díszítik kívülről, ideális esetben valamilyen fényforrásra akasztva, úgy, hogy az izzó belülre kerül megvilágítva a csillagot.

 

Csillagok, csillagok...

 

Kalácsképű

 

Találtunk egy (itteni mértékkel) óriási boltot, ahol a különböző helységekben tematikusan volt rendezve az áru. Az első helységben különböző színű borítású csomagok voltak egy-egy számmal. Elképzelésem nem volt, hogy mi lehet a csomagokban. Megkérdeztük... különböző "felszereltségű" Betlehemek. Ezeket sokan szintén a ház előtt állították fel nem sokkal Karácsony előtt. A kis istálló fából készült, belül széna a padlón. Az oviban volt alkalmam közelebbről megszemlélni és a széna között szójababcsíra bújt meg. A résztvevők porcelánból készültek. A kis Jézus kicsit koraérett... olyan 5 éves kisfiú formájában fekszik a jászolban. Aki tehette karácsonyi fényekkel meg is világította jászolját.

 

Jászol egy bevásárlóközpontban

 

Jászol a szomszédságban. Sok különbség nincs a ház és a jászol állapota közt.

 

Egy következő helységben találhatóak a tűzijátékok és petárdák. Ellentétben az otthonival, Indiában egész évben megengedett ezek használata. Vettünk is egy 60-as tűzijátékot, melyet egyszer kell meggyújtani és sorozatban kilövi a 60 különböző színű lövedéket. Még csillogós is van köztük. Én részemről biztonságosabbnak látom kellő távolságból szemlélni az eseményeket, mert egy-egy ilyen bomba nem a megfelelő magasságban durran el, hanem jóval közelebb az emberhez. A puskaporral töltött újságpapírgömb bombák sem gyerek kezébe valók. Csak úgy szabad meggyújtani, hogy közben már dobod is, mert szinte rögtön robban... nem kicsit.

 

Díszek

 

A legnagyobb helységben kínálták a karácsonyfadíszeket és a már említett csillagokat. A legtöbb dísz műanyagból készült, ezáltal a gömbök sorjásak és itt-ott hiányzik a festék róluk, ezért úgy döntöttem, hogy kis átalakítást eszközölök rajtuk. Elég sok giccses dolgot kínáltak itt is én meg inkább az egyszerűbbet szeretem.

 

A többi helységben találtunk még képeslapokat, süteményt, műfákat, boákat mindenféle színben. Lehet kapni hósprayt is. Ki is találtam, hogy hóember helyett építünk a tengerparton homokembert (Mr Sandmaaaan...) és lefújjuk hósprayvel... elnapoltuk.

 

A boa és én

 

Karácsonyi forgatag

 

Big Bazaar bevásárlóközpont

 

Egy templom csillagokkal

 

Száribolt

 

A boltok itt is akciókkal kedveskednek a vásárlónak mindenféle ünnep alkalmával. Természetesen a díszítés náluk sem marad el. Néhány helyen karácsonyi zene szólt, de inkább a klasszikusabb dalok kaptak helyet. Laci nagy örömére idén nem kellett meghallgatnia a Last Christmast 1000-szer. Mivel ennek Facebookon hangot is adott, kedves barátaink belinkelték neki azért, hogy ne legyen hiányérzete... én meg lejátszottam. Bosszúból jódlit hallgattatott velem. De a legjobb az volt, amikor egy kedves barátunk fel is hívta otthonról és elénekelte neki :-)

 

Karácsony az ötcsillagos Taj hotelben

 

A Taj pékségében mézeskalácsházikó

 

Taj csokimikulás

 

És egy kis ehető elemózsiáskosár

 

Mindezek ellenére nem nyomják agyon az embert a reklámokkal, nem akarnak mindent megvetetni az emberrel (vagy legalábbis nem jobban, mint máskor), megölve ezzel a Karácsony szellemét.

 

Az egyik kedvenc éttermünk a városban. Jojó kapott tőlük egy díszt a fáról.

 

A mi karácsonyfánk

 

24-én együtt díszítettük a fát. Az említett gömböket bordó fonallal tekertem be, így sokkal finomabb, természetesebb eredmény született. Laci Jojóval kis zöld kókuszokat (amelyek rendületlenül hullanak a fáinkról) és saját gyűjtésű tengeri csigákat akasztottak az ágakra. Kerültek még fel kis piros masnik illetve csúcsdíszként egy zöld papírcsillag.

 

Jojó díszeket gyárt.

 

A szép kis fánk

 

Szenteste

 

Vacsorára bablevest készítettem otthonról kapott füstölt hússal. A bableves utánra pedig fokhagymás és petrezselymes vajban sült rákot terveztünk. A vacsora előtt lementünk a tengerpartra fürödni egyet és körülnézni mi történik odalent. Készítettünk forralt bort az útra, a tél hangulatát megidézendő. Előtte beszéltünk Nina barátnőnkkel, hogy összefuthatnánk. Kicsit fújt a szél, de Nina azt mondta, hogy esőre nincs esély.

 

Megyünk a tenger felé

 

Mikulás család

 

Fürdenek. Apa sapkában.

 

Ajjjajjj

 

Hát jó, fürdés megvolt, készítettünk néhány képet és elkezdtek gyűlni a fellegek. Az eső a tengerparton kapott el bennünket. Az életmentők háza alatti árkádok adtak menedéket számunkra a sosem látott intenzitású özönvíz elől. Dörgött, villámlott. Néhány párocskát mindez látszólag nem zavata, sétálgattak a parton. Kérdeztem az életmentőt, hogy ez nem veszélyes így egy kicsit... mondta, hogy de, de nem szóltak rájuk. Hmm?

 

Ahogy egy kicsit (de csak egy kicsit) alábbhagyott, átfutottunk Nina szobájához, ahol a bejárat előtt addigra egy arasznyi lyuk keletkezett a földön és csak nőtt és nőtt, ahogy mosta ki a víz a földet. Mire elérte az egy méter átmérőt észbe kaptak a helyiek és gyorsan betömték féltéglával, mindenféle törmelékkel, amit találtak.

 

Átmeneti karácsonyi vacsora

 

Ideiglenesen felcseréltük a jó kis bablevest és rákot Ninánál egy tál mindenfélére... volt rajta füstölt sajt, oliva meg pesto is. Ha már így jártunk és betömtük az előzőeket cserébe meghívtuk Ninát és barátját vacsira hozzánk. Végül még hálásak is lehetünk e döntésünknek, hiszen még életünkben nem pucoltunk rákot, de Ninától megtanultuk hogyan kell.

 

Az ünnepi asztal... Levesestányérunk nincs, úgyhogy az ételhordó is megteszi.

 

Rákbeszerzés

 

Rákbeszerzés... kilója 300 rúpia... át sem merem váltani.

 

Ráktrancsír

 

Ráktrancsír

 

Sülnek

 

Nagyon ízlett nekik a bableves (rólunk nem is beszélve) és a rák is isteni lett. Vacsi után Jojó kibontotta az ajándékokat. Egy csomó hajcsat és hajgumi (fogyóeszköz) és az áhított lufik mellett kapott a Jézuskától egy gitárt. Nathan az angol dobos fogja megtanítani játszani rajta. Nagy volt az öröm.

 

A zajándék

 

A zajándék

 

És az öröm

 

Lett volna kedvem megnézni az éjféli misét a közeli templomban, de addigra nagyon elfáradtunk. Viszont India nem fosztott meg az élménytől... idáig lehetett hallani a templomi eseményeket :-)

 

A következő két napot fetrengéssel és barátokkal töltöttük ismét. Lett még két mozicsatornánk, amiken aranyos filmeket vetítettek, köztük a Polar Expres-szel, amit szerettem volna megnézni, de nem hoztunk magunkkal, úgyhogy nagy volt az öröm, hogy az Ice Age 2, a The Night at the Museum 2 után leadták ezt a kedves filmet is.

 

A helyi családok Karácsonya

 

Akinek nincs fenyője, az használja a papajafát

 

Szegény kis zöld papaják most biztos szégyellik magukat

 

Mint az ünnepeknél szokás, ilyenkor is összegyűlik a család egy nagy lakomára. Az asszonyok és a férfiak különvonulnak ki-ki a saját dolgáról pletykálkodni. Mivel az alkoholfogyasztás nem olyan szabad, mint nyugaton, a nők nem is isznak, ezért a férfiak szinte lopva fogyasztják ilyenkor a különböző nedűket.

 

Remélem mindenkinek szépen telt a Karácsonya és a Szilveszter is hasonlóképpen fog.

 

Üdvözlet a melegből!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr653506244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ravaluf 2012.01.06. 19:29:09

Eszméletlen jó a blogotok, most olvastam végig A-tól Z-ig.

Könyörgöm, abba ne hagyd :)

Macusom 2012.02.09. 10:07:20

Gyönyörű a kalácsképű emberke...


süti beállítások módosítása