Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Elefántmenhely Indiában

2012.08.08. 10:31 - Pere Viki

Címkék: utazás india elefánt jármű

Pihenésképpen függesszük fel a vásárolgatást egy kis kirándulással. Ma a Neyyar folyó duzzasztógátjánál található elefánt rehabilitációs központba fogunk ellátogatni. Vendégeink vannak Magyarországról. Barátaink 3 hetet töltenek nálunk, ezért most rohangálunk a környéken, mint pók a falon, hogy minél több helyre eljuthassanak a rendelkezésre álló idő alatt.

IndiaPass: Indiai elefánt

Társak

A tőlünk 35 km-re fekvő Neyyar gát egyik kedvenc kirándulóhelyünk, hiszen egy helyen rengeteg érdekes látnivalót fedezhetünk fel minden alkalommal. Az elefántokon kívül van a környéken szintén rehabilitációval foglalkozó szarvas- és krokodilfarm, továbbá oroszlán szafari park.

IndiaPass: Indiai elefánt A környék csodálatos

Terveink között szerepel a Kani törzs meglátogatása is a jövőben. Ők az elképesztően széles spektrumban használatos gyógynövényekből készült gyógyereikről híresek. Most sajnos a monszun hiánya miatt nem tudunk elmenni hozzájuk - 28 km-es túra, Jojó nem bírná... Ha újra lesz víz a tóban, akkor 1 órás hajózás után már csak 11 km-t kell gyalogszerrel megtenni... várjuk az esőt.

Elefántrehab

A természetvédelmi területen található elefántmenhely, mely 2008 augusztusa óta üzemel, nem egy rezervátum, tehát nem arra kell számítani a látogatónak, hogy az elefántcsorda szépen zavartalanul éli életét a természetben, mi meg a távolból megleshetjük őket.

IndiaPass: Indiai elefánt

Itt segítségre szoruló elefántokat tartanak. Láncon. Én úgy vagyok ezzel a dologgal, hogy még mindig jobb így, mintha meg kéne halniuk. A centrum lakói között így találhatunk 88 éves öreg elefántot, aki már nem tud dolgozni, sérült állatot, vagy éppen édesanyjukat elveszetett elefántborjakat.

Elefántolás

A menhelynek van 1 elefántja, aki a látogatók szerintem 99%-ának első számú "célpontja", ugyanis ő az, akit meg is ülhetünk 200 rúpia (~800 Ft) fejében. Az út szélén lévő kis építményre lépcső vezet fel, ahonnan már elefántmagasságba kerülve könnyedén foglalhatunk helyet az óriásemlős matraccal fedett hátán. Hihetetlen érzés, ahogy az a nagy test megmozdul alattunk.

IndiaPass: Indiai elefánt Kiindulópont

IndiaPass: Indiai elefánt Haladunk

IndiaPass: Indiai elefánt Lábak és fül

IndiaPass: Indiai elefánt Túléltük

Mi hárman mentünk egyszerre: Jojó elöl, utána én, leghátul pedig Laci. Harmadikként ő az elefánt "púpján" kapott helyet, ami meglehetősen ingatag rész, úgyhogy kapaszkodott is rendesen belém :-) Talán aki lovagol, annak nem jelent gondot az elefánttal való együtt mozgás.

IndiaPass: Indiai elefánt Joli bátor

A menet után megsimogathatjuk kedves járművünket. Hiába olyan aranyos állat számunkra az elefánt, közel menni hozzá a méretei miatt mégiscsak kicsit félelmetes... már akinek. Jojó az ormányt átölelve ismerkedett Jumbóval.

Elefántfürdetés

IndiaPass: Indiai elefánt Sajnos most nincs fürdetés

Amikor éppen van víz a tóban, akkor figyelemmel kísérhetjük az elefántok fürdetését, sőt részt is vehetünk benne. A fürdetéshez kefét használnak, amivel végigsúrolják az állat testét, aki a vízben áll, vagy éppen az oldalán fekve félig a vízben élvezi a megtisztulást... amikor persze van víz.

A vízprobléma nem csak az elefántokat sújtja. Nekünk is meg kell gondolni, hogy mikor fürdünk főleg most, hogy 5-en vagyunk a házban.

Elefántetetés

Fürdés után jön az evésidő, amelyben szintén tevékenyen részt vehetünk. Főtt rizs és jaggery (barna, melaszos nád- vagy pálmacukor) keverékét kapják a fánik golyókká formálva. Nem tudom ez mennyire a természetes eledelük... Azért étkezések között szinte egész nap nyammognak pálmaleveleken. Úgy töri el az ormányával a karvastagságú szárat, mint a pinty.

Tavaly decemberben 4 gyerekkel voltunk az elefántoknál, ezért egy egész fürt banánt vásároltunk a menhely felé vezető úton. A gyerekek egyesével mehettek egy-egy adag banánnal kedveskedni az állatoknak.

IndiaPass: Indiai elefánt Az eledel

Az elefántok lakhelye

A felnőtt állatokat külön tartják egy-egy árokkal körülvett 300-400 négyzetméteres területen, melyre fűrészfogú lemezből készült kapun keresztül lehet bemenni. A terület közepén kb. 10 négyzetméter alapterületű oszlopokon álló tető alá vannak lánccal kikötve az állatok. Sajnos a mozgásukon látszik, hogy nem egészséges ez így.

IndiaPass: Indiai elefánt A nagyelefánt lakhelye

IndiaPass: Indiai elefánt Az ember befér a lyukon, az eli nem

IndiaPass: Indiai elefánt A biztonság kedvéért...

IndiaPass: Indiai elefánt A szerencsét hozó ormány. Amikor fent van az ember fején az ormány, lehet hallani és érezni, ahogy azon a hatalmas csövön keresztül áramlik a meleg levegő.

Az említett öreg elefánton kívül van még 4 felnőtt példány. Az agyaruk vége hiányzik, a lovagolható fáninak pedig nem is látszik (bizonyára lány).

A gyerekelefántok jobban szem előtt vannak. A legidősebb közülük 2 és fél éves. Amikor látják a gondozók, hogy látogatók közelednek, akkor odajönnek segíteni a kontaktusteremtésben. Ez a fáni 150 centi magas lehetett, úgyhogy bátrabban közelítettünk felé. Jojó nagy mosollyal az arcán gyömöszölte az érdeklődő kis ormányt, addig-addig, míg a kiselefánt le nem kapta a sapkát a fejéről. Volt nagy kacagás :-) A gondozó bácsi gyorsan visszaszerezte a zsákmányt hál' Istennek.

IndiaPass: Indiai elefánt Jojó, elefányt. Elefánt, Jojó

IndiaPass: Indiai elefánt Ormánygyömöszölés

IndiaPass: Indiai elefánt Volt sapka... IndiaPass: Indiai elefánt ...nincs sapka.

A park legfiatalabb lakói két 7 hónapos kiselefánt, akiknek meghalt az anyukájuk. Ők egy kis karámban vannak együtt nap mint nap. Amellett, hogy kb. Jojó magasságúak (~120 cm), más a fejformájuk, mint a nagyoknak és ráncosabbak, szőrösebbek is. Mint a kiskutyák, akikre még nagy a bőrük :-) Őket nem lehet simogatni. Talán azért lehet ez, mert még nincsenek megfelelően idomítva az idegenekkel való interakcióra.

IndiaPass: Indiai elefánt Babaelefántok

Rajtuk még nem látszik a bezártságból fakadó kényszermozgás, a játékosság annál inkább. Az egyik folyamatosan pakolta szét a karám gerendáit :-)

IndiaPass: Indiai elefánt Há' de mi' csinááálsz???

Az elefántokról

A területen elhelyezett táblákról és a kapott kis prospektusból rengeteg dolgot tudhatunk meg az elefántokról:

  • Kerala állam állata az elefánt.
  • IndiaPass: Indiai elefánt Kerala címere
  • Régebben úgy tanultuk, hogy 2 elefántfaj létezik: az ázsiai és az afrikai. Nemrég azonban tudósok megállapították, hogy az afrikában élő erdei és szavannai elefánt is két külön faj.
  • A kifejlett elefánt bika 2,5-3 m magasra nő, míg a tehén ~2,5 m magas. Tömegük ennek megfelelően 3,5-5 illetve 2,5-3,5 tonna.
  • Az elefánt vállmagassága egyenlő a mellső láb kerületének kétszeresével.
  • IndiaPass: Indiai elefánt A popsi
  • A fül fontos szerepet játszik az elefánt hőháztartásában, hiszen hőleadó szervként működik. Az idősebb példányok füle befelé kezd hajlani. 30 évenként kb. 2,5 centit hajlik befelé, így az állat kora megsaccolható.
  • IndiaPass: Indiai elefánt A fül
  • Az elefántnak 18 körme van: 5-5 az első, 4-4 a hátsó lábakon.
  • IndiaPass: Indiai elefánt A láb
  • Az elefánt hosszú távokat képes úszni.
  • 4 km/óra sebességgel jár és 30-40 km/óra sebességgel fut.
  • Az elefánt nem képes ugrani, mert a lábai felépítése nem képes elnyelni a földre érkezéskor kapott ütést.
  • IndiaPass: Indiai elefánt Ugrani nem tud ezekkel. A farkincája végén csak egy vonalon nő a szőr... olyan mint egy ecset.
  • 200-250 liter folyadékot fogyasztanak naponta. A nap 20 óráját evéssel töltik és csupán 2-3 órát alszanak.
  • IndiaPass: Indiai elefánt No comment... ekkorát...
  • Látásuk nem jó, ezért leginkább szaglásukra támaszkodnak. Képesek egy ember illatát akár évek múltával is felismerni.
  • IndiaPass: Indiai elefánt Az arc
  • Az elefánt nyelvének mozgása korlátozott. Nem tudja kinyújtani.
  • IndiaPass: Indiai elefánt A száj
  • Az agyar a felső metszőfog meghosszabbodása. Ha levágják azt, akkor is nő tovább. Az ázsiai lány elefánt agyara nem látszik ki a szájából. Az afrikai csajoknak viszont van rendes agyaruk.
  • Az ormány az orr és a felső ajak nyúlványa, mely körülbelül 100 000 izomból épül fel.
  • IndiaPass: Indiai elefánt Az ormány
  • Az elefántnak 120 sebezhető pontja (marma) van, melyből az ember 64-et használ az óriási állat kontrollálására.
  • Mind a hím, mind a nőstény elefánt kb. 15 éves korára válik ivaréretté. A terhesség 21 hónapig tart. Ezen időszak alatt a tehénnek van peteérése.
  • A párzási időszakban az elefántbikára agresszív viselkedés jellemző.
  • Az elefántborjú születésekor 80-100 kg-ot nyom és 90-100 cm magas.
  • Az elefántok csordában élnek. Általában a csordát egy tehén vezeti, hiszen a bikák nem csatlakoznak a csordához szorosan.
  • Keralában 5 elefántmenhely található. Az államban tiltott az elefántbefogás.
  • IndiaPass: Indiai elefánt A fejbúb

A látogatóknak lehetőségük van a park területén éjszakázni kőházakban, vagy az (éppen nem létező) tó partján álló bambuszkunyhóban. Van egy kis éttermük is, ahol tradicionális keralai ételt szolgálnak fel. Kedvesek, segítőkészek.

IndiaPass: Indiai elefánt Itt lakhatunk

IndiaPass: Indiai elefánt Fogy a víz.

És ami nagyon tetszett (nem csak itt, máshol is Indiában), hogy a jegyszedő bácsi egy kerekesszékben ül... mert miért is ne tudná ellátni ezt a feladatot tökéletesen?

Alább átlapozhatjátok az összes készült fényképet.




Sziasztok!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr904701288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása