Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Vásároljunk Indiában 1. - Apró közért

2012.07.17. 07:11 - Pere Viki

Címkék: vásárlás utazás étel india

Az egyik legkritikusabb pontja a külföldre költözésnek a megfelelő beszerzési források felkutatása. Nyugatabbra azt gondolom, azért ez egyszerűbb, főleg, ha Európán belül mozog az ember... Tesco, Spar meg Lidl (majdnem) mindenhol van.

IndiaPass: Indiai bolt

India viszont azon államok közé tartozik, amelyek szeretik kizárni a külföldi szereplőket a piacról, illetve jól megsarcolni azokat, akik mégis bejönnek. Éppen a Tesconak és a Walmartnak volt nemrég botránya abból, hogy szeretne nyitni India felé. Tüntetések zajlottak országszerte ellenük.

IndiaPass: Indiai bolt 2012 február... nem akarják. (forrás: Outlook India)

A következő pár cikkben megpróbáljuk bemutatni a különböző típusú üzleteket: az aprócska közértet, a normál méretű közértet, az útszéli zöldségest, a piacot, a halpiacot, a húsboltot, az országos közértláncot, az alkoholárusító üzletet, a nagy áruházat, a bazárt, a ruhaboltot, az ékszerboltot... meg ami még majd eszünkbe jut.

Az indiai piac szerkezete

Jellemzően kisboltok, nagyon kis boltok működnek mind a városban, mind a falvakban, akik csak néhány típusú terméket tartanak. Ez nagyban segíti az itt élőket a túlélésben, hiszen mindenkinek van mit csinálnia. Azért a városokban már megjelentek a nagyobb közért- és áruházláncok, sőt nagyobb városokban plázákat is találhatunk.

MRP - Maximum retail price

Minden terméken fel van tűntetve a maximális kiskereskedelmi ár. Ez nagyban segíti a külföldi vásárlót az átverések elkerülésében. Kereskedője válogatja, hogy ezen a maximált áron, vagy az alatt juthatunk-e hozzá a termékekhez. Természetesen azokat szeretjük, akik adnak kedvezményeket. Néha azért figyelni kell. Bizonyos termékcsoportok ára központilag ellenőrzött (alapvetően élelmiszerek, fogyasztási cikkek), de nagyrészükre olyan MRP-t ír a gyártó/forgalmazó amilyet akar. Amikor a karácsonyi tűzijátékot vásároltuk a dobozra nyomtatott 6400 rúpiás árból hamar lett 1200...

Mosoly

IndiaPass: Indiai bolt :-)

A mosolygás az egész társadalomra jellemző. Amíg otthon sokszor találkozunk az életüket elunt eladókkal, itt ez soha nem történik. Fura, hogy mivel mi nem vagyunk ehhez szokva, elsőre kicsit idegesítő volt. Nem érti az ember, hogy miért mosolyognak ezek annyira... biztos át akarnak verni. Hát nem. Még akkor is mosolyognak, ha reklamálsz.

Apró közért

IndiaPass: Indiai bolt Picike közért tőlünk ~100 méterre random nyitva tartással.

Nálunk itt a faluban ezek az apró kis közértek jellemzőek. A hozzánk legközelebb lévő ilyen üzletben összesen kb. 10 féle árut lehet kapni (na jó, most, hogy így nézem a fenti képet, van az 20 is). Bár néha meglepő dolgokat tudnak előhúzni a pult alól. Az ilyen közértekbe ugyanis nem lehet bemenni, böngészni a kínálatot. Tudnod kell, hogy mi van ott. A legközelebbi kis közértben a néni egyáltalán nem beszél angolul. Paradicsomot kértem es szúnyogriasztó spirált kaptam. Inkább bemegyek és rámutatok. Közös érdek...

IndiaPass: Indiai bolt Ez a néni is mosolygós alapból :-)

A cigarettát szálra árulják, a cukorkát darabra. Egy konyhai hűtőgépben mindig pihen náluk a 4-5 jellemzően kapható szénsavas üdítő és mangólé.

IndiaPass: Indiai bolt Banánfürt, chipsfürt... fogkefefürt.

Zsákokban fűszerek, némi zöldség. Banánfürtök képviselik a gyümölcskínálatot. Itt fürtökben lóg a chips is. Különböző ízesítésű kis csomagokban árulják általában 5 rúpiáért. Tisztítószerek a hátsó polcon, mosószappan. A tejet, curd-öt nem tartják hűtőben, mert hamarabb elfogy, mint ahogy megmelegszik. A pékáru. Szinte ehetetlenül édes kenyér (cukortartalom 10%) és hasonlóan édes kekszek.

IndiaPass: Indiai bolt Kifejlesztettük a vízhordás módszerét... azzal a motorral a 20 literes ballont hazahozza Laci.

Ha visszajársz hozzájuk, még jobb árat adnak. Például ahol a vizet vesszük, ott mi kevesebbet fizetünk, mint a helyiek... nem akarnak átverni. Ezek a pici közértek olyan igazi indiai enteriőrrel rendelkeznek... a mi szemünknek nem szép. Koszosnak gondolhatjuk és rendezetlennek, de a kinézet ne tántorítson el senkit. Az áru mindig friss és takarítanak is rendszeresen.

IndiaPass: Indiai bolt Azért a vizes bácsinál egész szép rend van bent.

Árukapcsolás

A piaci kereslet érdekes mutációkat produkál. Egy kedves bácsi az igényeknek megfelelően módosította a kínálatot, amikor megnyitott mellette a riksa szerviz.

IndiaPass: Indiai bolt riksás zöldséges

A 8 négyzetméteres bolt egyik fele zöldséges üzlet, a másik fele riksa alkatrész ellátó. Vélhetően nem kellett sokat bajlódnia az engedélyezési bürokráciával és minket sem zavar a riksa fényszóró látványa mangó vásárlás közben.

IndiaPass: Indiai bolt Riksás zöldséges: mi minden lehet azokon a polcokon.

Jojó jól jár

Jojót nagyon szeretik. Szinte mindig kap valami apró sütit, cukrot (grrrr). Az alkatrész-zöldségesnél viszont inkább csavarokat kunyerál a szervizben.

IndiaPass: Indiai bolt Jojó szerzeményei

Legközelebb az egy számmal nagyobb közérteket vesszük górcső alá.

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr224661368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vásároljunk Indiában 4. - A piac 2012.11.14. 08:30:57

Folytassuk a vásárlást egy indiai piacon. Bárhol jár az ember a helyi piacot érdemes felkeresni. Első pillantásra ez veszélyesnek tűnhet, de vetkőzzük le az előítéleteinket. Megéri. Az egészséges gerinc titka Az indiai piac Színek,...

Trackback: Vásároljunk Indiában 3. - Zöldség-gyümölcs 2012.08.20. 14:58:24

Ebben a melegben (már ami itt, Dél-Indiában tombol) mi sem esik jobban, mint egy jó hideg gyümölcssaláta. Hogy elkészíthessük irány a zöldséges stand, ahol folytatjuk az indiai vásárlós sorozatot. A zöldségesek gyönyörűek. Le...

Trackback: Vásároljunk Indiában 2. - Normál közért 2012.08.20. 14:57:48

Az indiai vásárlás titkait felfedő soroztatunk második része a normál közértekről szól. Falunként talán 1-1 ilyet találhatunk, a városban több van belőlük. Meg kell, hogy mondjam nincs ám egyszerű feladatunk a fotók elkészítésekor. Sehol nem szabad f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

levengyuláné 2012.07.20. 13:05:02

Nagyon szeretlek olvasni, azt valósítjátok meg, amihez nekem sosem lenne bátorságom. Külön óriási, hogy a kislányod egy igazán gazdag gyermekkort kap, ami nagyban fogja őt segíteni a felnőtt életében.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.07.25. 20:31:20

@Jankaanya: Örülök neki, hogy lélekben legalább itt lehetsz velünk :-) Jojóval kapcsolatban mi is így gondoljuk. Remélem nem tévedünk nagyot... de ez majd évtizedek múlva lesz megállapítható.


süti beállítások módosítása