Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Haza Indiába - BUD-DOH

2012.06.04. 08:47 - Pere Viki

Címkék: utazás india repülő készülődés

1 nap híján 1 évvel a kiköltözésünk után újra elindultunk Indiába. Az út kissé hosszúra nyúlik, de meglepően elviselhető a katari reptér "vendégszeretete" miatt. De kezdjük a legelején. Dohában való 21 órás tartózkodásunk 17 órájában kezdem írni eme sorokat, mert már nincs a reptérnek olyan szeglete, amit nem ismernék kívülről :-).
 

IndiaPass: Haza Indiába Jó sok hasonló fotó készült

 

Én nem tudom, hogy miért van ez, de már megint az utolsó pillanatban sikerült összepakolnunk. A Pünkösd sem járult hozzá pozitívan a készülődés gördülékenységéhez. Így az utazás napján szereztük be az exportálandó szalámit, szalonnát, pálinkát stb. És emiatt a bőröndöket csak aznap tudtuk készre pakolni.
 

A Qatar Airways turista osztályán 23 kg a megengedett feladható poggyász személyenként. Számomra kedden derült ki, hogy ezt a 23 kilót nem kell egy darabban prezentálni, lehet az több bőrönd, vagy sima kartondoboz is. Szintén az utolsó nap híre az is, hogy meghatározott sportszereket előzetes bejelentés után külön csomagolva 10 kg-ig ingyen vihetünk magunkkal. Ennek nagyon megörültünk, mert így hozzájutottunk 4-5 extra kilóhoz, ami Laci pecacuccának súlya.
 

A többi csomaggal jól kicentiztük a megengedett 69 kilót. Bár a húsdarálót és a kedvenc kuktámat nem tudtuk elhozni. Kimerültségünkben halálra röhögtük magunkat azon, hogy a húsdarálót a pecabot mellé csomagoljuk, mert mi azzal szeretünk horgászni :-). Vígasztal a tudat, hogy június 10-én jönnek ki az unokatesómék és azt ígérték, hogy hajlandóak elhozni nekünk, ami nem fért be. Nekik elég lesz egy szál fürdőruha :-)
 

Ha repülővel utazol, a jegyvásárlás előtt érdemes áttekinteni az igénybeveendő légitársaság törzsutas klubtagságának előnyeit. Van ahol (pl.: Aerosvit) már az első útnál jár némi előnnyel ha egy ilyen programhoz csatlakozol. Természetesen a klubtagok vagyunk a Qatarnál is és mivel ez egy jó hosszú út, éppen itt Dohában egy szinttel feljebb léptünk, ami azt eredményezi, hogy jövő decemberig 10 kg-mal több csomagot vihetünk magunkkal... kukta, húsdaráló többé nem marad otthon :-).
 

IndiaPass: Haza Indiába A Qatar Airvays különböző szintű kártyái.

 

A kézipoggyásszal kapcsolatosan is van néhány trükk, amit nem feltétlenül kötnek az orrunkra jegyvásárlásnál. Személyenként 1 darab kézipoggyász megengedett, melynek a súlya 7 kg lehet (ezt a 7 kilót nemrég vezették be náluk. Más légitársaságnál más ez a limit: pl.: Lufthansa és Turkish Airlines: 8 kg). Ez a 7 kiló csak azért röhej, mert az egyik kabinméretű bőröndünk maga csak 3,2 kg. Ilyenkor felmerülhet esetleg a szatyrozás lehetősége. Furán néz ki, de több cuccot tudsz vinni ezáltal.
 

Na és ami még mehet ezen kívül: női táska, aktatáska/laptop táska, fényképezőgép/kamera. Ezeket le sem mérik, maximum kérik bemutatásra. Így az én retikülömben 5 db könyv lapult, Laci fényképezőgépe meg vagy 6 kiló. Ha van pulóverünk, kabátunk, azt magunkon tartsuk, amíg mérhetik a kézipoggyászt, aztán később bele lehet gyömöszölni.
 

Már sok légitársaságnál elérhető az úgynevezett on-line check in, azaz otthon a számítógép elől túlesünk a becsekkoláson és helyfoglaláson. A beszállókártyánkat magunk nyomtathatjuk ki. Ennek az az óriási előnye van, hogy nem kell 3 órával az indulás előtt kimenni a reptérre, hanem elég 1-1,5 órával előbb. A biztonság kedvéért inkább 1,5. Ekkor már csak a csomagot adjuk le és mehetünk az utunkra.
 

A hosszú csatlakozás miatt én csak az első járatra tudtam becsekkolni. Itt történt az a kis malőr, hogy a meghirdetett 36 óra helyett 24 órával előbb nyitják meg az on-line check-int. Gyorsan utánanézettem, és ahogy Facebookon jeleztem, kiderült, hogy nem volt repjegyszámunk. Ez önmagában nem tudom, mit jelet, de nagy nehezen (Pünkösdhétfőn) a reptéri Qatarosokkal tudtam beszélni és a néni azt mondta, hogy ez csak annyit jelent, hogy lehet, hogy nem utazhatunk. Remek. De ő nem tud segíteni, reggel hívjam a Qatar irodát... köszi. A hazaúton történt gikszernél rosszul adminisztrálhattak.
 

Nagyon végül is nem izgultunk, ha baj is lett volna, legalább még egy pont nekem kártérítés ügyben. Szépen kiértünk másfél órával előbb (még jó, hogy apukám szólt, hogy ne a gyorsforgalmin menjünk, mert forgalomlassító sztrájk van az 1-es terminál bezárása miatt). Útközben a rádióban bemondták, hogy egy gép fékszárnyával gond volt Ferihegyen. Nagy számok törvénye, így nekünk már nem lehet bajunk :-)
 

A sportszer, illetve a második járat miatt aztán mégiscsak a check-in pulthoz kellett járulnunk. Csomagok rendben. A néni nem értette, hogy elsőre valamiért "nem ment át" az információ... csak nem a repjegyszámos történet? Nem tudjuk meg soha, csak azt tudjuk, hogy újra kellett könyvelnie a dolgainkat.
 

Meglepődve tapasztaltam, hogy a két csomagot, amire kértünk "törékeny" cimkét nem a szalagon küldték le a csomagdarálóba, hanem külön hívtak egy úriembert, aki szépen elsétált vele. Még a már hazaútról ismert "rapid transfer" felirattal is ellátták ezeket, amit nem feltétlenül értettem a 21 órás csatlakozás miatt... ők tudják. Mi meg reméljük, hogy megérkezik :-).
 

IndiaPass: Haza Indiába Fragile... és tényleg vigyáznak rá

 

Ezután lemérték a kézipoggyászainkat. Kettő simán 8 kiló volt... nem törődött vele. Megnyugodtunk.
 

Kimentünk ezután elbúcsúzni a szülőktől... és meginni az úti sörünket. Jojó közben rátapadt a rendőrökre... tudjátok... az egyenruhafétise...
 

IndiaPass: Haza Indiába Az egyenruhafétis nem látszik múlni

 

Nos innen már megint felgyorsultak az események. Security check. Amíg a megszámlálhatatlan kézipoggyászunkat (3 bőrönd, 1 kamera, 1 fényképezőgép, 2 válltáska, 1 hátizsák, 1 női táska és Jojó nem elhanyagolható méretű dínója) átvilágították már jöttek értünk a burgundi ruhás hölgyek, hogy kéne menni. Persze amikor a kapuhoz értünk, "még" csak akkor kezdődött a beszállás.
 

Szépen megvolt most a 3 interneten lefoglalt helyünk egymás mellett és ez a rengeteg kézipoggyász is jól elfért a fölső tárolóban és Jojó lába alatt. A sztyuviktól rögtön kapott is gyerekcsomagot Spongya Bobos füzettel, újsággal, ceruzával, hegyezővel, kulcstartóval, matricával.
 

IndiaPass: Haza Indiába A bácsi csak nem indiai? :-) Itt még fel sem szálltunk. Irígylem őket, hogy bármilyen körülmények között tudnak aludni.

 

IndiaPass: Haza Indiába Budapest fölött a nap.

 

IndiaPass: Haza Indiába Azért elég ijesztő, hogy majd 7000 km-t fogunk az elkövetkezendő órákban utazni.

 

Újabban lehetőségünk van SMS-t küldeni a gépről a saját telefonunkról, mert felszállás után van térerő. Kaptunk is SMS-t repülés közben erről a lehetőségről. Milyen furcsa, régen még a discmanért is verekedni kellett, hogy lehessen használni, nemhogy mobilt bekapcsolni. Hogy menniybe kerül az nem derült ki, de vannak elképzeléseim...
 

IndiaPass: Haza Indiába Ugyan nem látszik jól, de az övbecsatolós piktogram mellett már van kapcsoljuk ki a telefonunkat jelzés is, amikor éppen nem megengedett az SMS-ezés.

 

Az út kellemesen telt. Ettünk, ittunk, filmeztünk. Úgy gondoltuk, jobb, ha nem alszunk el, mert akkor, ha fáradtabban érkezünk Dohába, nagyobb eséllyel tudunk majd aludni. 21 órát valahogy csak el kell ütnünk majd. Alább néhány kép az útról:
 

IndiaPass: Haza Indiába Az interaktív rendszerben előre megleshetjük, hogy mit kapunk majd enni. Elvileg azt is megnézhetjük, hogy más járatokon mi lesz az étel, de ez nem működött.

 

IndiaPass: Haza Indiába Vacsi 2.

 

IndiaPass: Haza Indiába Az italkínálat is megtalálható.

 

IndiaPass: Haza Indiába Ital 2.

 

IndiaPass: Haza Indiába Csirke

 

IndiaPass: Haza Indiába Marha

 

IndiaPass: Haza Indiába Johnnie Walker..., csak hogy relaxáltabbak legyünk :-)

 

IndiaPass: Haza Indiába Aztán pihi.

 

IndiaPass: Haza Indiába Why this kolaveri di... Aktuális kedvencünk a repülőn is fellelhető.

 

IndiaPass: Haza Indiába Jojó rákattant a játékokra.

 

IndiaPass: Haza Indiába Filmnézés közben kaphatunk információkat, pl.: térkép...

 

IndiaPass: Haza Indiába ...ne használjunk kontaktlencsét (ezt nem is tudtam eddig)...

 

IndiaPass: Haza Indiába ...mozgassuk a lábunkat néha...

 

IndiaPass: Haza Indiába ...hidratáljunk.

 

IndiaPass: Haza Indiába Dohában nem sajnálják a közvilágítást.

 

IndiaPass: Haza Indiába Megérkeztünk Dohába.

 

A következő bejegyzésben megismerhetitek a dohai repteret.
 

Sziasztok!
 

 

 

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr344564056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fekete_kápó 2012.06.04. 12:18:38

Azért elég iLYesztő, ez a helyesírás. Eddig olvastam aztán megállapítottam hogy ez így egy kalap szar.
Szóval:ijesztő, muszáj, uszály stb. Oké?

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.06.04. 12:40:38

@fekete_kápó: Kijavítottam, köszi. Azért lássuk be, ez nem a diplomamunkám. Nem vagyok büszke arra, ha helyesírási hibát vétek, de nem gondolom, hogy ettől szar az egész. Még szerencse, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

klarataylor 2012.06.04. 14:07:49

Tökéletes útleírások, szenzációs beszámolók, nagyon élvezem mindig, Még akkor is, ha nagy ritkán becsúszik egy-egy helyesírási hiba. Kiemelem, nagy ritkán! Kár volt sok ember örömébe belerondítani ezzel a kötözködéssel fekete-kápó.

Barista Blues 2012.06.04. 22:23:57

@fekete_kápó:
Kedves Kápó, te mint rutinos világutazó biztos, hogy minden szót tökéletesen írsz meg egy reptéri váróban, vagy egy több ezer kilométeres utazás után. Reméljük, hamarosan viszontláthatjuk azokat a blogjaidat, amelyek természetesen hibátlanul érkeznek világ körüli útjaidról, vagy esetleg arról, ahogyan kezet rázol Obama elnökkel vagy kivásárolod a Ferrari gyárat.

Viki, köszi a híreket, csak így tovább :-)

sylblog 2012.06.05. 14:50:43

@Pere Viki:
Kedves Viki! Most bukkantam rá blogotokra és végig olvastam az összes posztot. Szuper útleírások vannak benne. Lehetne pár kérdésem felétek, csak kíváncsiságból:

1. Azt írtad, hogy saját cég képviseletében tartózkodtok Indiában és kellett helyi cégektől referenciákat beszereznetek az ott tartózkodáshoz. Ténylegesen is a saját vállalkozás jövedelméből éltek kint vagy találtatok valami más jövedelemforrást/munkát?

2. Érdekelne, hogy arányaiban a családi költségvetés havonta arányaiban hogyan alakul Indiában nektek, esetleg összehasonlítva a hazai viszonyokkal. Pl. lakbér, iskola, étkezés, közlekedés.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.06.06. 18:38:04

@klarataylor és Zoli: Aranyosak vagytok :-) Azért simán szóljatok, ha valamit elrontanék a jövőben, szívesen kijavítom... tanulok belőle.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.06.06. 18:46:39

@sylblog: Szia!

Örülök, hogy tetszik a blog. A kérdéseidre felelvén ajánlom figyelmedbe a Határátkelő blog számára írt cikkemet, amelyből mindent megtudhatsz a megélhetési költségekről. Itt találod: hataratkelo.postr.hu/ahol-szinte-minden-olcso

Per pillanat otthon és itt is működik vállalkozásunk, de még mindig az otthonira támaszkodunk. A nagy különbségek miatt hosszú idő kell, hogy itt mindent megismerjünk, aztán szépen lassan beindul majd ez is.

Üdv,
Viki

Ppapa 2012.06.19. 16:18:40

Kedves Viki
gratulálok a bloghoz, örülök, hogy rátaláltam.
Még nem olvastam mindent végig de ez is nagy élmény.
Most tervezünk egy körutat Indiában ha elkészül a vázlat lenne
pár kérdésem ha nem zavarok.
Addig is nagyon jó egészséget kívánok az egész családnak.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.06.20. 09:26:19

@Ppapa: Szia!

Persze, szívesen válaszolok, ha tudok a kérdéseidre. Ha jöttök felénk, akkor az utazásszervezésben is tudunk segíteni (szállás, utazás, látnivalók...)

További jó olvasgatást!

Üdv,
Viki

Ppapa 2012.06.20. 09:42:57

@Pere Viki: Köszi és élni fogunk vele .
A részletes tervet és kérdéseimet privátban elküldöm

köszi további szép időt..


süti beállítások módosítása