Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Johannát már várják az indiai oviban

2011.05.10. 07:40 - Pere Viki

Címkék: oktatás utazás india készülődés óvoda johanna

Napokat töltöttem az Interneten helyi óvodák felkutatásával. Az ovik egy része országos franchise hálózatok tagja, a másik részük az ottani általános iskolákhoz és gimnáziumokhoz tartozó iskolaelőkészítők, illetve vannak teljesen privát, különálló ovik is. Talán az esetek felében Montessori módszerrel nevelik a gyerekeket. Tavaly azt az információt kaptuk több helyről, hogy Indiában már 4 éves kortól iskolába járnak a gyerekek. Nos, ez így ebben a formában nem igaz, hanem az ovi 2 utolsó évében már olyan dolgokat tanulnak, amit egy itteni ovis igazán megirigyelhetne... erről alább kicsit bővebben írok.


 

Mivel nem Trivandrumban, a nagyvárosban fogunk lakni, hanem a tőle 10-15 km-re fekvő Vizhinjam-ban, ezért az óvodaválasztásnál korlátozottabbak a lehetőségek. Persze hozzá kell tennem, hogy ezeknek az oviknak általában van saját buszuk, amely segítségével a gyermekeket háztól házig szállítják. Valahogy az Internetes megjelenésre nem feltétlenül fordítanak nagy hangsúlyt... bár, ha belegondolok, a jelenlegi óvodánknak sincs honlapja. Az elsőként kiválasztott ovival is csupán azért sikerült a kapcsolatfelvétel – második próbálkozásra – mert éppen most újították fel honlapjukat és bekerült egy űrlap, melyen keresztül tudtam írni nekik. Egy héttel ezelőtt még csak e-mail cím és telefonszám volt megadva. A küldött e-mail hibaüzenettel visszaérkezett hozzám.  Jellemző egyébként bármilyen Internetes hirdetésre is, legyen az ingatlan, autó, vagy akár az ovi, hogy elsősorban telefonszámot adnak meg kontaktként, de e-mail címet nem.

 

Lássuk közelebbről, milyen is a kiválasztott óvoda. A legtöbbjükre jellemző, hogy kihangsúlyozzák a korai, minőségi oktatás fontosságát. Hiszen egy olyan országban, mint India, valóban nagyon sok függhet az egyén iskolázottságától. Ezért is figyelhetjük meg, hogy az Indián kívüli egyetemeken nagyon jól szerepelnek az indiai fiatalok.

 

Ellentétben az itthoni ovinkkal, ott nagyon vidám, színesek a falak, bár kicsit hiányolom például a gyerekrajzokat. Sok-sok hétköznapi dologba kapnak betekintést a gyereke, így például a piskótasütés, látogatás a fogorvosnál, ami nem csak arról szól, hogy akkor fúrjunk, tömjünk, hanem megfoghatják a gyerekek az eszközöket, továbbá a helyi közértben szemügyre vehették a különböző zöldségeket, gyümölcsöket stb. Persze nem állítom, hogy nem szorul össze a torkom, ha belegondolok, hogy utcára viszik a gyerekemet.

 

 

Valószínűleg a klíma miatt sok ovinak nincs kertje, játszótere, ellenben a belső felszerelés eléggé modernnek ígérkezik. Diavetítő helyett simán projektorral dolgoznak, ami a számítógép bevonását segíti az oktatási folyamatokba.

 

 

3 korcsoportra vannak szétosztva a gyerekek. Az első egy alapozó csoport, mely 2,5 éves kortól várja a gyermekeket. Az alsó ovis csoportba járnak a 3,5 évesek, és a felső ovis csoportot pedig a 4,5 évesek kezdhetik meg. Amikor felvettem velük a kapcsolatot meg kellett adnom, hogy melyik csoportba szeretném beíratni Jojót, de mivel nem beszél angolul, ezért valószínűnek tartottam, hogy kisebbek közé kell majd járnia. Mint megtudtam az alsó ovi végén már picit olvasnak is angolul a gyerekek... a felső ovi végére pedig garantálják, hogy a gyerekek olvasnak. Szegény Jojó, kapni fog a kis fejébe információt ezerrel.

 

 

További „tantárgyak”: hindi nyelv, malajalam nyelv, matematika, tudomány, társadalomtudományok, kreatív alkotás, zene, tánc, testnevelés, szerepjáték

 

Havonta egy-egy kiragadott téma köré épülnek a foglalkozások egy része, illetve az adott téma szerint tesznek látogatást az egy iskolán kívüli intézménybe.

 

 

No és mindezt mennyiért kapod meg Indiában? Mindenki üljön le... az éves felvételi díj 2.000 Rs, azaz 8.260 Ft és a havi tandíj 1.300 Rs, 5370 Ft. Szeretném hozzátenni, hogy itthon az étkezésért fizetek ennyit, vagy talán egy kicsit többet. Az iskolabuszért külön kell fizetni, de azt még nem tudjuk, hogy mennyit, bár az előzőek tükrében nem hiszem, hogy tudnak olyan számot mondani, amitől hasra esnék.

 

Borzasztóan várom már, hogy ott lehessünk, és meglássuk, hogy az én kis tündérem hogy bírja a gyűrődést. Remélem menni fog neki...

 

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr742891988

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Indiai oktatás újratöltve avagy vizsgaidöszak az oviban 2012.08.21. 08:01:03

A tanév első bizonyítványosztásán felbuzdulva szokás szerint híreket mondunk gyermekünk boldogulásáról az indiai oviban. Vidámság Idén júniusban kislányom megkezdte a nagycsoportot az indiai óvodában. Pont jól jött ki a lépés...

Trackback: Vége az ovis tanévnek 2012.08.20. 14:19:01

Éppen a Trivandrumot és Chennait összekötő Ananthapuri Expresszen ülünk, pontosabban fekszünk. Mindenki alszik, nekem nem megy, úgyhogy a sok szervezkedés miatt kissé hanyagolt blog most kap egy kis törődést.   Március 3-án szombaton tartották Jojó o...

Trackback: Indiai óvodai élet – Farsang, karácsonyi műsor és szülői 2012.08.20. 14:14:53

Az év végére eléggé besűrűsödtek az óvodai teendők és programok. Voltak "tanulmányi" versenyek, farsang, karácsonyi műsor és szülői értekezlet bizonyítványosztással. Tanulmányi versenyek Kb két hete hozta Jojó az értesítést a versenyekről, mely a k...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 4. - Az első bizonyítvány és Dzsoáná Pír 2012.08.20. 14:13:38

Indiai óvodai tapasztalatainkról szóló sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, mely az első szülői értekezletről, az első bizonyítványról szól, illetve arról, hogy hogyan lett Pere Johannából Dzsoáná Pír :-) Ha lemaradtál az előzményekről itt megtalálod ...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 3. – Óvodai élet 2012.08.20. 14:12:07

Indiai óvodai élménybeszámolónk harmadik részéhez értünk. Ígéretemhez híven a napirendről, a tantárgyakról olvashattok ma.   A mangó csoport   Napirend   Az óvoda 9:30-tól 15:00-ig tart. A pontosság sose volt az erősségünk, még akkor...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 2. - Megtaláltuk a tökéleteset 2012.08.20. 14:10:32

Indiai óvodai élménybeszámolónk folytatása következik.   Ott hagytam abba az előző részt, hogy tanácstalanul és elkeseredve álltam ott, hogy most akkor mégis hova fog járni a gyerekem oviba. Én azt az ovit AKAROM, amelyiket előre kinéztem Jojónak. Az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zdyzs 2011.05.19. 16:30:08

Szia Viki!

Először is sok sikert a kintléthez és ha bármiben megakadtok, írjatok bátran, bár mi Delhiben vagyunk, de ha tudunk segítünk.

Az oviról írtakról csak annyit szeretnék figyelmeztetésként írni, hogy az első dolog amit meg kell majd tanulnotok Indiában - semmi nem az aminek látszik. Őszintén kívánom, hogy ne csalódjatok az oviban, de készüljetek fel rá, hogy annak amit ígérnek jó ha a fele igaz. Vagy annyi sem. Vagy nem úgy. De ennek ellenére lányotoknak biztosan óriási élmény lesz.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.05.19. 16:47:13

@zdyzs: Üdvözöllek a mi blogunkon :-) Köszönjük szépen a felajánlást, biztosan élni fogunk a lehetőséggel... ha más nem kérdezősködés szinten.

Ne is mondd, ez a legnagyobb parám, hogy az ovi milyen lesz... nem fogják-e pálcával verni a gyerekemet (olvastam ilyesmit is), vagy észreveszem-e időben, ha éppen lelki törést szenved. Még természetesen semmi sem biztos és majd nagyon oda fogunk figyelni, hogy kire bízzuk a kicsi tündért. Azt már próbálom tudatosítani (elég nehezen megy), hogy ne nagyon tervezzek meg semmit előre, mert ott és akkor lehet, hogy nem úgy lesz.

zdyzs 2011.05.19. 17:07:08

Attól nem kell félnetek, hogy testileg megfenyítik a lányt, de arra készülni kell, hogy MINDEN másképp lesz. Kezdve a higiéniáról való indiai elképzelésekről.

kerdesek05 2011.05.21. 00:30:15

megkérdezhetem miért pont Indiába?
Pont oda ahol a társadalom 90%-a mocsokban él, több a mobil telefon mint a wc, a vezetékes ívóvíz és higiénia lényegében vagy van vagy nincs?
enyyi rossz volt itthon, vagy jött a kalandvágy pont oda pont most?

mellesleg nagyon pozitív az indiai óvada leírásod és valahol nagyon naív is a hozzáállásd.:)
ha ennyire jó lenne ott, nem gondolod , hogy a fél világ ott lakna?

persze előre, szurkolunk és várjuk a többi bejegyzést!:)

dondiridongo · http://karmageddon.blog.hu 2011.05.22. 11:12:22

Szia kerdesek05!

Indiáról azt mondják, hogy nagyon megosztó. Vagy imádod, vagy kiborulsz tőle.

Mi jártunk ott és egyértelműen kiderült, hogy melyik csoportba tartozunk. :)

A "miért pont Indiába?" kérdésed önmagában is megér egy bejegyzést, hamarosan olvashadod itt.

Üdv,

Laci

kerdesek05 2011.05.24. 18:53:12

köszi Laci, érdeklődve várom a fejleményeket.
tényleg nem tudok mit kezdeni Indiával, az európaitól teljesen eltérő társadalom végett:)

miszisz 2011.05.26. 06:47:41

sziasztok! Sok sikert! Én eddig csak az első bejegyzést láttam, de most visszatértem! Az én szomszéd asszonyom indiai és ahogy tudom a külföldieknek nagyobb összeget kell fizetni mint az állampolgároknak iskoláért, oviért, orvosért,stb....

Különben igaz hogy ott már nagyon korán kezdik tanitani a gyerekeket irni és olvasni mire 5 éves már mindezt tudja is.

Sok sikert nektek és majd jövök olvasni!

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2011.05.26. 09:27:06

@miszisz: Szia! Üdvözlünk itt nálunk.

Igen, mi is belefutottunk már ilyen árkülönbségekbe. Bár eddig csak múzeum szinten, ahol ha jól emlékszem indiainak 25 rúpia volt a belépő, nekünk meg 250. És mindez teljesen hivatalosan. Orvoshoz is mentünk egyszer, 10 rúpiát kértek a vizsgálatért... jó, mindez állami kórházban. Azért ha ne adj isten valami komoly bajunk lesz, inkább valami fizetős megoldást választanék. Az ovinak az árait pedig már e-mailben kaptam, tehát tudják, hogy fehérek vagyunk. Ha ez a magasabb ár, mennyi lehet a helyieknek?

Szegény kislányomnak van mit behozni... most volt 5 :-) De nagyon várja.

Ha esetleg vagy Facebookon, akkor ajánlom figyelmedbe az ottani lapunkat is, hiszen egyelőre, amíg nem nagyon van miről írni, rövidebb kis bejegyzéseket oda írunk, illetve képeket is töltünk fel.

Üdv: Viki

miszisz 2011.05.26. 14:04:08

@Pere Viki: szia, köszi a választ. Persze hogy megyek FB-ra! Nem tudom hogy kérdezhetem -e, de tudjátok-e hogy mit fogtok csinálni, van e valami tervetek? Ugy tünik hogy azért nem látatlanba mentek, és meg van a tervetek hozzá.

Kiváncsi lennék hogy a kislányt hogy készitettétek fel erre a nagy változásra.

Na megyek a FB-ra! :-)


süti beállítások módosítása