Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Indiai oktatás újratöltve avagy vizsgaidőszak az oviban

2012.08.21. 08:01 - Pere Viki

Címkék: india óvoda goldenblog johanna

A tanév első bizonyítványosztásán felbuzdulva szokás szerint híreket mondunk gyermekünk boldogulásáról az indiai oviban.

IndiaPass: Indiai óvoda

Vidámság

Idén júniusban kislányom megkezdte a nagycsoportot az indiai óvodában. Pont jól jött ki a lépés, hiszen pár nappal az "évnyitó" előtt érkeztünk vissza kis magyarországi kiruccanásunkról, így nem maradtunk le semmiről.

IndiaPass: Indiai óvoda Az új helyszín

A tavalyi helyszín megváltozott. Hál' Istennek ugyanabban az utcában csupán 1-2 km-rel feljebb sikerült új helyet találnia a vezetőségnek. Az előzőnél talán egy kicsit nagyobb családi házban kapott helyet az ovi. Jojóék osztályterme a legjobb szerintem, mert jó világos, köszönhetően a padlótól a plafonig tartó félköríves üvegfalnak... mondjuk, biztonságtechnikailag kevésbé állja meg a helyét a dolog, főleg, ha a lányom a környéken tartózkodik (mostanában lökdösik egymást állandóan).

IndiaPass: Indiai óvoda A kép csupán illusztráció :-)

Évnyitó szülői

Először egy szülőin találkozhattunk újra a már ismert csapattal és a néhány új tanárnővel, akikre egyre nagyobb szükség van a bővülő létszám miatt. Nem hiába, jó ovit választottunk :-). Kaptunk egy listát, amelyen kéréseiket osztották meg a szülőkkel, amolyan házirend féle. Tavaly erről a listáról lemaradtunk, mivel nem júniusban kezdtünk, ezért megosztom ezt is veletek.

IndiaPass: Indiai óvoda Házirend

Érdekes, hogy az öltözködésnél külön megemlítik, hogy az alsónemű viselése mind fiúknak, mind lányoknak kötelező. Az oviba küldött ételekkel kapcsolatban is bekeményítettek: tízóraira csak gyümölcsöt, vagy olajos magvakat lehet küldeni, ebédre pedig hús nélküli ételt. Utóbbit azért kérik, mert a húsos étel elfogyasztása után nehezebb velük (gondolom, elalszanak). Lehet benne valami.

IndiaPass: Indiai óvoda Tanácsok

A szabályokon kívül javaslatokat kaptunk arra, hogyan segíthetjük gyermekeinket mind a tananyag életükbe való beépítésében (pl.: idő fogalma, óra használata, bankjegyek értéke, használata), mind érzelmi, szellemi fejlődésükben (például, hogy hagyjuk megvívni saját harcaikat/vitáikat másokkal).

IndiaPass: Indiai óvoda Az évzáróról készült fotókönyvben látható a kis narrátorunk.

Tankönyvek

IndiaPass: Indiai óvoda A könyvek címének felírása úgy 1-1,5 órás meló volt, és a szomszéddal ellenőriztettem.

Bemutatták a szülőin a tankönyveket, melyeket az év során használni fognak a nagycsoportos gyerekek, melyeket csak 1-2 hét múlva kaptunk meg, mert Delhiből rendelték azokat. Nagyon élveztem a könyvek bekötését, még ha nem is lehet akármilyen papírt használni, hogy ne lógjon ki senki a sorból. Persze a felcímkézésnél nem bírtam magammal és az ovi logóját felhasználva készítettem el számítógéppel az amúgy nagyon egyszerű vignettákat. Azért a hindi és a malayalam könyvek címének klaviatúrán történő elővarázslása nem volt egyszerű. A hindi még hagyján, de a malayalamban vannak olyan magánhangzóval kombinált dupla mássalhangzók, amit 3 billentyű lenyomása után kapunk csak meg.

Angol

IndiaPass: Indiai óvoda Angol tankönyv IndiaPass: Indiai óvoda ... és egy lapja.

Talán a leghangsúlyosabb az angol nyelv, azon belül is a beszélt angol tanítása, melyet heti 4 órában tesznek. 2 könyvet is elfogyasztanak idén mindehhez, melyekben főleg a szókincsbővítés kap nagy szerepet. Idén foglalkoztak már a többes számmal, a nagy kezdőbetűk és különböző prepozíciók használatával. Külön van heti 4 írásórájuk is, melynek során nagycsoportban már folyóírást tanulnak. Bár indiai akcentussal beszéli Jojó az angolt, mégis sokkal tisztábban teszi, mint az indiai gyerekek. Köszönhető ez egyrészt szerintem annak, hogy az anyanyelve egy artikuláltabb, tisztább nyelv (a malayalamnál), illetve hogy sokat hallja az angol barátainkat is angolul beszélni.

Matematika

IndiaPass: Indiai óvoda Matematika tankönyv

Matekból egy majd 100 oldalas szépen illusztrált könyvük van, melyben igen gyors ütemben haladnak előre heti 4 órában. Tanulnak összeadni és kivonni egyjegyű számokat, sorba rendezni számokat növekvő és csökkenő sorrendbe, relációs jeleket alkalmaznak, illetve a számokat betűvel leírni is megtanulták 40-ig.

Általános műveltség (GK) és környezetismeret (EVS)

IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Jojóval önszorgalomból közösen készített vaktérképeink

A két tárgy ugyan külön szerepel az órarendben (heti 2-2 alkalommal), de a számonkérés egyben történt. Eddig a közlekedésről, a rovarokról, az állatok élőhelyéről, a háziállatokról tanultak, illetve megtanulták a hét napjait, a hónapokat, a Föld óceánjait és kontinenseit, valamint a dél-indiai államokat és fővárosaikat. Az utóbbiaknál hiányoltam a vizuális rásegítést (legalábbis a füzetében nem volt nyoma), ezért itthon rajzoltam vaktérképet, amit Jojó színezhetett ki és azon tanultuk a neveket. Hát igen, sajnos már itt is megmutatkozik a magolós tanulás csírája, amit az egyetemeken fejlesztenek tökélyre sajnos.

Ellenben reggelente az ima, a himnusz és a morális fejtágítás után az egész óvoda egyszerű kísérleteket szemlélhet végig. Megtapasztalták a víz halmazállapot-változásait, látták, ahogy a villanykörte világítani kezd, ha elemre kötjük. Pár napja nagy szél fújt és áramszünet volt itthon. Egy keskeny befőttesüvegbe szerettem volna viaszt csöpögtetni, de nagyon belógattam az égő gyertyát az üvegbe, mire az elaludt. Jojó csak úgy félvállról odavetette nekem, hogy nem jó ez így, mert a tűznek kell "gáz"... az, hogy milyen gáz kell neki, az majd még kialakul, de tudja és érti :-).

Malayalam

IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Malayalam betűíró könyv

A helyi nyelvet heti 2 órában tanulják a gyerekek. Elkezdték a mássalhangzók írásának tanulását és mivel a nyelv olyan jellegű (inkább szótagok ezek, nem is csak hangzók), ezért 2-3 mássalhangzóból álló szavakat is tanulnak. A betűíró füzet mellett van egy másik feladatgyűjtemény, aminek használata az én képességeimet már meghaladja. Viszont a mássalhangzókat tanulom én is vele.

IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Malayalam feladatgyűjtemény

Jojó viszont egyre többször szólal meg malayalamul a helyiek nem kis meglepetésére, sőt azt is észrevettem, hogy ha nem értik a helyiek az angolját, akkor tudja úgy változtatni a szót (pl. azzal a tipikus u vagy ö hanggal a szavak végén, ami az alábbi videóban is tetten érhető), hogy nagyobb eséllyel megértsék őt.

IndiaPass: Indiai óvoda Malayalam ABC

Hindi

IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Hindi betűíró

Idén túlléptek hindiből a betűfelismerésen és elkezdtek írni tanulni. Eddig magánhangzókat írtak, illetve néhány szót felismernek a tanult magánhangzókkal.

IndiaPass: Indiai óvoda Hindi ABC

Rajz és technika

Heti három alkalommal kézműveskednek a csoportban. Egy kis könyvecskéjük is van, amelyben aranyos zinező, festő és ragasztó feladatok vannak. Megint készült Ramadanra lámpás, illetve lencsét ragasztva papírra szép virágot alkottak.

Tesi

A jóga és a torna mellé bekerült az aerobik is az órarendbe. Arra kíváncsi volnék, hogy a sok csemete hogyan ugrándozik együtt, biztos vicces látvány :-).

Fun day

Péntekenként továbbra is buli van :-) Ekkor kerül sor a tánc és énekórákra, a show & tellre (a gyerekek prezentációja), melyet már 10 mondatban kell előadni. A mostani szülőin megtudtuk, hogy ennek nem csak a mások előtt való beszéd megszokása a célja, hanem például az is, hogy a kiválasztott kedvenc játékát a gyermek képes legyen megosztani arra a kis időre másokkal. Ezen a napon sokat játszanak és a társasjátékozás is bekerült a "tantervbe".

IndiaPass: Indiai óvoda Az idei órarend.

Vizsgaidőszak

Facebookon olvashattátok, hogy a múlt héten vizsgaidőszak volt az oviban. Én is angol rendszerű főiskolára jártam, ahol az volt a szokás, hogy a vizsgaidőszak nem 1 hónap, hanem szépen 1 hét alatt kellett levizsgázni mindenből. Úgy néz ki, ez itt is érvényes, hiszen hétfőn matek, kedden angol, csütörtökön környezet és általános műveltség, pénteken pedig malayalam és hindi vizsgát tettel a tanulók.

A vizsgáztatásnak az apropója pedig az, hogy Indiában már a jobb általános iskolákba való bejutásért nagy harc folyik, ami például 3 órás felvételi tesztben nyilvánul meg, mely a fenti tantárgyakban méri a jelentkezők tudását. Azért itt oviban ez nem is véresen komoly, csupán próbálják a gyerekeket szoktatni a tesztírás intézményéhez.

Jojó nagyon szépen helytállt élete első felmérőjén. Tárgyanként két A4-es oldalon írásban feltett kérdésekre írásban kellett válaszolni, vagy éppen összekötni, karikázni. Matekból, angolból, hindiből és malayalamból hibátlan lett Jojó tesztje. Egyedül a GK & EVS tudáspróbán vesztett 2 pontot. Az egyiket például úgy, hogy a decembert "disambr"-nek írta. Én értem, hogy miért... simán kiolvasható belőle angolul a december, nem? :-)

Az alábbiakban az érdeklődők számára nagyban is elérhető teszteket láthatjátok.

IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Angol vizsga
IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Matematika vizsga
IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Környezetismeret és általános műveltség vizsga
IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Malayalam vizsga
IndiaPass: Indiai óvoda IndiaPass: Indiai óvoda
Hindi vizsga

Biziosztás

A vizsgák után nagy érdeklődéssel vártuk a szombati "eredményhirdetést". Ahogy odaértünk meg is kaptuk a bizit és a kijavított tesztlapokat. Büszkék vagyunk, na :-).

IndiaPass: Indiai óvoda A bizonyítvány

TANTÁRGYAK
Nagybetűk használata E
Többes szám használata E
Mondatolvasás E
Rendhagyó írásmódú szavak E
Angol kézírás E
Összeadás E
=, <, > jelek használata E
Környezetismeret G
Általános műveltség E
Hindi E
Malayalam E
Kézműveskedés E
Jóga E
MAGATARTÁS
Érzelmi érettség F
Konfliktuskezelés F
Mások jogainak tisztelete F
Étkezési szokások E
Házirend betartása G

A tanulmányi eredményeknek nagyon örülünk... a magatartással tisztában vagyunk, de legalább enni megtanult tisztességesen. Pontosabban már nem szórakoztatja a többieket szájából kilőtt rizsszemekkel stb.

A csoportos szülőin megtudtuk, hogy a nagycsoportosok most 17-en vannak és egyszerre 2 tanár foglalkozik velük (folyamatosan folyik a tanulók felvétele a csoportokba). Kiderült, hogy nem csak Jojóval vannak magatartásproblémák, hanem mindenki kicsit elkanászodott... tudtam én, hogy nem lehet csak ő egyedül a rendbontó :-)

IndiaPass: Indiai óvoda A tanár nénik(et próbáltam fotózni, kevés sikerrel)

(A múltkor Jojó közölte velem, hogy "a Hindi tanárnőnek szőrös a szája fölött, olyan, mindha bajusza lenne". Mondtam gyermekemnek, hogy "mert bajusza van", mire ő, "de miért van egy néninek bajusza?". Na erre a kérdésre mit válaszolsz? :-))

IndiaPass: Indiai óvoda Ez állt a táblán a szülőket üdvözlendő. Azon tulajdonságaink vannak felsorolva a rajzon mellyel tanár és szülő oldalról segíthetjük gyermekeink fejlődését.

Ösztönöztek bennünket, hogy mutassuk meg gyermekeinknek az idő szerepét életünkben: hánykor kelünk, fekszünk, mennyi ideig étkezünk stb. Ez jó, de volt egy olyan kérés is, amit még a saját életemben sem tudok szabályozni... ez pedig az emésztéssel kapcsolatos. Azt kérték, hogy a gyerekek reggel, otthon végezzék a nagydolgukat. Nem gond, ha néha előfordul az oviban, de ne legyen belőle rendszer. Na azt meg hogyan????

IndiaPass: Indiai óvoda Előadás 4 nyelven

A csoportos szülői után a gyerekek szokás szerint dalokkal kedveskedtek nekünk, majd találkozhattunk az idei osztályfőnökkel. Azt gondoltam, hogy kapunk majd Jojó néha fura viselkedéséért, de egy szó sem esett erről.

Goldenblog blogverseny

Ennyit a tanulásról mára. Van viszont egy örömhírem. Elfogadták az IndiaPass nevezését a HVG éves blogversenyére a Goldenblogra helyi.érték kategóriában. A megmérettetés 2 síkon folyik. Az egyik egy szakmai zsűri által, a másik pedig közönségszavazás során jut végeredményhez.

A közönségszavazásban tudnátok nekünk segíteni, amennyiben érdemesnek/értékesnek találjátok az IndiaPasst. A szavazás 2012. augusztus 20-tól szeptember 6-ig tart és Facebookos profillal lehet benne részt venni (ha nem akarjátok, hogy mások lássák az alkalmazás nevetekben kirakott posztjait, akkor azt be lehet külön állítani). Szavazni az alábbi linken keresztül lehet, keressétek az IndiaPasst a Helyi.érték kategóriában. Előre is köszönjük!

Goldenblog

Sziasztok!

 

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr704721574

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vége az ovis tanévnek 2012.08.20. 14:19:03

Éppen a Trivandrumot és Chennait összekötő Ananthapuri Expresszen ülünk, pontosabban fekszünk. Mindenki alszik, nekem nem megy, úgyhogy a sok szervezkedés miatt kissé hanyagolt blog most kap egy kis törődést.   Március 3-án szombaton tartották Jojó o...

Trackback: Indiai óvodai élet – Farsang, karácsonyi műsor és szülői 2012.08.20. 14:14:54

Az év végére eléggé besűrűsödtek az óvodai teendők és programok. Voltak "tanulmányi" versenyek, farsang, karácsonyi műsor és szülői értekezlet bizonyítványosztással. Tanulmányi versenyek Kb két hete hozta Jojó az értesítést a versenyekről, mely a k...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 4. - Az első bizonyítvány és Dzsoáná Pír 2012.08.20. 14:13:40

Indiai óvodai tapasztalatainkról szóló sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, mely az első szülői értekezletről, az első bizonyítványról szól, illetve arról, hogy hogyan lett Pere Johannából Dzsoáná Pír :-) Ha lemaradtál az előzményekről itt megtalálod ...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 3. – Óvodai élet 2012.08.20. 14:12:09

Indiai óvodai élménybeszámolónk harmadik részéhez értünk. Ígéretemhez híven a napirendről, a tantárgyakról olvashattok ma.   A mangó csoport   Napirend   Az óvoda 9:30-tól 15:00-ig tart. A pontosság sose volt az erősségünk, még akkor...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 2. - Megtaláltuk a tökéleteset 2012.08.20. 14:10:33

Indiai óvodai élménybeszámolónk folytatása következik.   Ott hagytam abba az előző részt, hogy tanácstalanul és elkeseredve álltam ott, hogy most akkor mégis hova fog járni a gyerekem oviba. Én azt az ovit AKAROM, amelyiket előre kinéztem Jojónak. Az...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 1. 2012.08.20. 14:07:45

Szeretnék most nektek az indiai óvodai élményeinkről mesélni.    Suli után hazafelé - Hampi 2010    Ahogy arról még Magyarországról írtam valamikor májusban itt már otthonról kiválasztottunk egy szimpatikusnak ígérkező óvodát. Ideérkezé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotyi 2012.08.22. 19:45:47

Viki az előző bejegyzésnél megint nincs kint a következő bejegyzés ami ez :)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2012.08.30. 12:26:19

Minden tiszteletem Neked és Jojónak.. Ennyi mindent ebben a korban megtanulni.. Asszem engem pálcával vernének a végén ezeket a "bogárbetűket" tuti nem tudnám megjegyezni!

Apropó: úgy tudom, hogy a fegyelmezés vesszője komolyan elő szokott kerülni, de legtöbbször elég csak rámutatni, még fenyegetőzni sem kell vele, vagy hangosan rászólni és a nebuló megszeppen...

Mondjuk tanárverés nem is fordul elő, de azt se nagyon, hogy tiszteletlenül bánjon felnőttel... (nem úgy, mint itthon...)

Vannak északon a turbános népek akik asszem az urdut beszélik (ők a viccek buta szőkenő/skót/rendőrei) megjelenik valamiféle szegregáció velük szemben?

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.08.31. 12:09:21

Köszi, de inkább Jojónak először és maximum egy kicsit nekem :-)

A mi ovinkban biztos, hogy nincs verekedés, körmös, kukorica vagy pálca. Azt hiszem, ha lenne, akkor én krikettütővel mennék be revansot venni. Pedig nincs is krikettütőnk... Viszont ovikeresés közben olvastam fórumon olyan tapasztalatot, ahol szerepet játszott a pálca.

Tény, hogy tisztelik a gyerekek a tanárt, sőt, szimplán a felnőtteket, a szüleiket is. Tanárverésnek híre hamva nincs.

Talán a sikh-ekre gondolsz, turbános alatt? Mivel ők Punjabból származnak, ezért alapból a punjabi az "anyanyelvük". Egy sikh barátunk mondta azonban, hogy ott az északi nyelvek között nem sok a különbség, ezért könnyen tanulható. Ő is beszéli a hindit, urdut, punjabit és még ki tudja mit :-) Itt délen nem utál senki senkit, nincsenek vallási okokból kiinduló harcok.


süti beállítások módosítása