Magyar család menni lakni India

-

Írj nekünk:

indiapass[kukuc]euromalabar[pont]com

-

YoWindow.com Forecast by yr.no

Like!

Indafotó képek

Indiai Rúpia Árfolyam

Friss topikok

Olvasóink

Locations of visitors to this page

Indiai óvodai élet – Farsang, karácsonyi műsor és szülői

2012.01.23. 07:55 - Pere Viki

Címkék: oktatás ünnep india karácsony óvoda johanna

Az év végére eléggé besűrűsödtek az óvodai teendők és programok. Voltak "tanulmányi" versenyek, farsang, karácsonyi műsor és szülői értekezlet bizonyítványosztással.

Tanulmányi versenyek

Kb két hete hozta Jojó az értesítést a versenyekről, mely a következő fordulókból állt.

1. Számolás: Kaptak, ha jól értesültem 100 db valamit és megadott időre kellett megszámolni őket. 35-ig jutott Jojó.
2. Betűzés: Előre megadott 35 darab hárombetűs angol szóból 10-et kellett betűzni. Ebből 9 sikerült hibátlanul.
3. Farsang: Jelmezben kellett megjelenni és pár mondatban előadni, hogy ki vagy és mit csinálsz. Egy másik csoportból néhány szülő pontozott, ahogyan mi is tettük.
4. Rajzolás: Karácsonyi képet kellett színezni.
5. Éneklés: Énekelni kell a dalt és közben elmutogatni, hogy miről szól.

Az eredményeket majd márciusban az évzáró műsor keretein belül hirdetik ki.

Farsang

Most már elárulhatom, hogy a világítótornyos bejegyzés azért készült, mert Jojó volt a vizhinjami világítótorony. Varrtam neki szép csíkos ruhát, amit drót segítségével alakítottunk henger alakúra. A fejdísz pedig papírból készült. A világítást egy fejlámpával oldottuk meg és a világító résznél pauszpapírt használtunk. A kilátó részen pedig egy Kinder tojás szerűségből származó Ben10 figura nézelődött. Tök édes lett.

 

A kis világítótorony


 

Ezt már láttátok. A fene gondolta volna, hogy milyen iszonyú negéz csonkakúpot szerkeszteni.


 

A ruha


 

Merevítés


Szépen megtanultuk, hogy ő a vizhinjami világítótorony, aki 39 éves és segíti hazatalálni a hajókat, illetve hogy 142 lépcsőfoka van, így meg lehet látogatni az ő kis koronáját :-)

 

A bemutatkozó


 

A mangó csoport


Ahogy említettem, meghívtak minket bírónak egy másik csoportba. 5-en vettek részt. Volt Krishna, kalózlány, tündér, Zorro és jegesmedve. Halál cukik voltak és ügyesek. Egyedül szegény jegesmedvét nem világosították fel kellőképpen az ő lakhelyéről és tulajdonságairól. A többi csoportban is sokan valamilyen istennek öltöztek a gyerekek, vagy éppen télapónak, karácsonyfának :-)

 

Az eper csoport jelmezben és mi mint bírák


 

Zorro veszélyes


Miután megnéztük a gyerekeket a beöltözött tanár nénik előadásait is le kellett pontozni. Egészen elképesztő volt. Jojó hindi tanára volt az első, aki menyasszonynak öltözött visszautazva így 32 évet az életében. Énekelt is nekünk egy hindi nyelvű dalt, amit ő maga írt és a férjének szokott énekelni Arról szól, hogy nincs más, amit adhat neki, csak a szeretet és az élete. Hú, nagyon szép volt. Biztosan hallottatok már indiai éneket - tele van érdekes hajlításokkal. Fantasztikus élmény volt ilyet "testközelből" hallani.

A másik nagyon érdekes előadást egy színésznőnek öltözött tanár nénitől láthattuk, mert kérdezték, hogy tud-e énekelni, vagy táncolni. Az éneket végül Anitha, a tulaj adta elő (libabőrös voltam megint) és a kis fiatal tanár néni pedig előadott egy kis klasszikus táncot. Álltunk ott födbe gyökerezett lábbal, hogy ezt most honnan húzta elő ez a lány.

Aztán volt még tenyérjósunk, halárusunk, muszlim nőnk, óvodás kislányunk, bohócunk és légi kísérőnk.

 

Beöltözött tanárnénik


Néhány képet az ovi saját fotói közül használtam fel. Az egész albumot itt tekinthetitek meg.

Szülői értekezlet

A pénteki farsang után szombaton mehettünk újra az oviba a második szülői értekezletre, illetve a gyerekek karácsonyi műsorára.

Először fordult elő velem, hogy kifogtak rajtam az időzónák. A téli időszámítás alkalmával 4 és fél óra eltérés van Magyarország és India között. Valamiért a számítógépemen még mindig a magyar idő van beállítva és sikerült úgy elnéznem, hogy végül majdnem fél órát késtünk az ovi tulajának beszédéről. Végül is nem nagy probléma ez, hiszen mi év közben is mindig kérdezősködünk, hogy hogy alakulnak a dolgok odabent.

Karácsonyi műsor

 

Műsor


Hál' Istennek a gyerekek kis dalos műsoráról pont nem késtünk le. Ahogy az előző szülőin is, most is előadtak a gyerekek hindi, malayalam és angol énekeket is. Angolul a Santa Claus Is Coming To Town és a Silent Night (Csendes Éj) is bekerült a repertoárba.

Második bizonyítványunk

... amit sikerült valahova elkavarni, úgyhogy nem tudok pontosan idézni belőle. Még jó, hogy Laci feltöltött egy részletfotót már.. Lényeg az, hogy nagyon büszkénk vagyunk rá. A kisbetűket megtanulta (Fairből Excellent lett), a szóbeli angolja is javult (Fairből Good lett), genaral knowledge szintén jobb (Goodból Excellent). Ami romlott az a hindi betűfelismerés... nahát, és az étkezési szabályok betartása. Azért vannak ötleteim, hogy honnan tanulja a rossz szokásokat, de mindegy. Magatartás ugyanaz, mint eddig, csupán jobban kijön a társaival, mivel volt idejük összebarátkozni.

 

A második bizonyítvány



Az osztályteremben kifüggesztett pontozótáblát is sikerült végre személyesen látnunk és megörökítenünk. Majdnem Jojó a legjobb, viszont fekete pontból is neki van a legtöbb... kettő. Emellett végre megtaláltam a terem falán az órarendet is.
 

Csillagok


 

Órarend


Fogadóóra

A műsor után lehetőség nyílt magával az óvó nénivel is beszélgetni négyszemközt. Egy idő után bejött egy másik hölgy is, aki szintén tanítja Jojót... én egészen eddig azt hittem, hogy ez a két személy egy és ugyanaz... ciki :-) Jojó még mindig öntudatos és nem feltétlenül fogad szót elsőre. Úgy megkérdezném ilyenkor, hogy miért a többi igen? Az étkezési szokásokkal kapcsolatban is ellentétesek a nézeteink. Azt kérik, hogy ha almát kap, akkor az legyen felvágva, hogy villával kulturáltan tudják elfogyasztani. Én meg elmondtam, hogy nálunk meg éppen ellenkezőleg, örülünk, ha rág az a gyerek, mert az jót tesz az ínyének. Na mindegy... ezentúl majd itthon fog rágni. (Jelentem az első kiesni készülő fogacskája megmozdult :-))

 

Amíg mi a tanár nénivel beszélgettünk, addig a gyerekek a tornaterem/játszótér szerű helységben játszottak.


Minden jót!

 

 

Előző bejegyzés                                                                 Következő bejegyzés

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://indiapass.blog.hu/api/trackback/id/tr843739935

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Indiai oktatás újratöltve avagy vizsgaidöszak az oviban 2012.08.21. 08:01:07

A tanév első bizonyítványosztásán felbuzdulva szokás szerint híreket mondunk gyermekünk boldogulásáról az indiai oviban. Vidámság Idén júniusban kislányom megkezdte a nagycsoportot az indiai óvodában. Pont jól jött ki a lépés...

Trackback: Vége az ovis tanévnek 2012.08.20. 14:19:03

Éppen a Trivandrumot és Chennait összekötő Ananthapuri Expresszen ülünk, pontosabban fekszünk. Mindenki alszik, nekem nem megy, úgyhogy a sok szervezkedés miatt kissé hanyagolt blog most kap egy kis törődést.   Március 3-án szombaton tartották Jojó o...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 4. - Az első bizonyítvány és Dzsoáná Pír 2012.08.20. 14:13:39

Indiai óvodai tapasztalatainkról szóló sorozatunk utolsó részéhez érkeztünk, mely az első szülői értekezletről, az első bizonyítványról szól, illetve arról, hogy hogyan lett Pere Johannából Dzsoáná Pír :-) Ha lemaradtál az előzményekről itt megtalálod ...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 3. – Óvodai élet 2012.08.20. 14:12:09

Indiai óvodai élménybeszámolónk harmadik részéhez értünk. Ígéretemhez híven a napirendről, a tantárgyakról olvashattok ma.   A mangó csoport   Napirend   Az óvoda 9:30-tól 15:00-ig tart. A pontosság sose volt az erősségünk, még akkor...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 2. - Megtaláltuk a tökéleteset 2012.08.20. 14:10:33

Indiai óvodai élménybeszámolónk folytatása következik.   Ott hagytam abba az előző részt, hogy tanácstalanul és elkeseredve álltam ott, hogy most akkor mégis hova fog járni a gyerekem oviba. Én azt az ovit AKAROM, amelyiket előre kinéztem Jojónak. Az...

Trackback: Az én fehér kislányom az indiai oviban 1. 2012.08.20. 14:07:44

Szeretnék most nektek az indiai óvodai élményeinkről mesélni.    Suli után hazafelé - Hampi 2010    Ahogy arról még Magyarországról írtam valamikor májusban itt már otthonról kiválasztottunk egy szimpatikusnak ígérkező óvodát. Ideérkezé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Commandante Jayasuriya 2012.02.04. 09:24:21

Kérdezném, hogy a férjed homloka ennyire érzékeny a fényre?
Tudod csak a napszemüveg miatt merült fel bennem...

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.04. 13:25:55

@Commandante Jayasuriya:

Nem, nem érzékeny a fényre a homloka. A szeme a napra annál inkább. Viszont beltéren az ember nehezen lát napszemüvegben ezért ilyenkor leveszi azt. Hogy egyrészt ne veszítse el, másrészt ne legyen koszos a hajától, ő a homlokára szokta tolni a szemüveget.

chinnu 2012.02.08. 10:11:14

Szia..
hehe, almát villával??? rizst meg kézzel.. :D
aranyos..
hozzáteszem, csodálom, hogyan tudnak kézzel rizst enni..nem mertem kipróbálni..
puszi
Réka

Commandante Jayasuriya 2012.02.18. 04:20:33

@Pere Viki:

Nekem ez sokkal egyszerűbb, mert nincs napszemüvegem, de hajam se nagyon...:)

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.19. 19:56:14

@chinnu: Látnád Jojót, hogy milyen autentikusan fogyaszt rizst kézzel :-) Elleste. Na ha beindul a gasztro rovat, szánunk erre egy pár szót, hogy hogy is lehet kézzel rizst enni. Tán még egy videót is készíthetünk róla.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.02.19. 20:12:57

@Commandante Jayasuriya:

Na de ha mégis megnövesztenéd, és csak egyszer ráfanyalodnál a napszemüveghordásra, akkor már tudod, hogy nem toljuk a hajunkra, mert összezsírozza az ember haja :-)))

Érdekes egyébként, hogy én kék szemű vagyok, ami elvileg érzékenyebb, de mégsem igénylem a napszemüveget, csak motorozásnál veszem fel.

Commandante Jayasuriya 2012.02.20. 02:38:03

@Pere Viki:

Sajnos ahogy mondják, ez már "holt tudás", amit a gyakorlatban nem tudok alkalmazni. Ugyanis ott már nem nő...

Persze lehet, hogy valamelyik indiai, vagy sri lankai ayurvédás csodakenőcs, amit a tévékben reklámoznak, segít...:)
Majd szólok, ha dús hosszú fekete hajam nőtt.:D

chinnu 2012.02.20. 11:01:04

@Pere Viki: :D azt a videót szívesen megnézném. A kedvesem is úgy eszik, de nekem nem volt merszem.. Majd legközelebb, viszont a receptes poszt jó alkalom lesz kipróbálni.


süti beállítások módosítása